Saturday, August 13, 2011

Kaido Külaots: Ilmar Raua memoriaal - tähtsündmus Eesti malekalendris


Viljandis toimunud Ilmar Raua memoriaal on soliidne turniir. Traditsioonid ulatuvad tervelt 45 aasta taha. Möödunud aastate võitjaid vaadates ilmneb, et turniiril on mängimiseks leidnud põhjuse mitmed (tulevased) staarid.

Viljandi maleentusiastid panid kohalike toetajate ja EMTÜ toel meie maleelu vihmaseid ilmi trotsides seekordki püsti korraliku turniiri.

Sümpaatne oli pisike tseremoonia, mis järgnes avakõnedele. Mängijad sõidutati Ilmar Raua kodumaja juurde, kus siis avati tema nimeline memoriaaltahvel. Selle au on Mulgimaa kuulsaim malemees kindlasti ära teeninud, sest kuulumine 1939.a pronksisesse olümpiameeskonda on tõeliselt palju väärt. 10 aastat varem oli väike Ilmar pannud väikesele Paulile Pärnu-Viljandi matšis koduseinte toel kurikavala ratsumati, kui Keres oli võidurõõmsalt ära söönud musta eelviimase viguri. Pärast Buenos Airest läksid kahe Eesti maletaja teed lahku, kuid oma jälje meie malelukku jätsid nad mõlemad.

Raua turniiri koosseis oli sel aastal väga esinduslik, mängis tervelt kolm suurmeistrit, lisaks valitsev Eesti meeste meister ning naiste hõbe. Seda ei saa meie mail praegu kindlasti pidada tavapäraseks. Pole siis ime, et turniir leidis male kohta korralikku kajastamist ka meedias. Ilmselt nii korralikku, et Maleliit oma portaalis tulemuste kajastamist vajalikuks ei pidanudki. Eks ruumi on vaja hoida ka teiste oluliste uudiste edastamiseks.

Teist aastat järjest kasutati punktisüsteemi, mis on halastamatu viigist lugupidajate vastu. Võit andis 3 ja viik ühe punkti. Niimoodi ei ole kaks viiki sugugi võrdväärsed võidu ja kaotusega. Süsteemil on kindlasti omad plussid. Näiteks eelmisel aastal pakkus viimases voorus pealtvaatajatele täie raha eest elamusi minu partii Olav Sepaga. Mõlemad pidime mängima võidule, sest viigi korral oleks meist mööda tuhisenud paar viimases voorus võitnud konkurenti. Üldiselt kasutatakse nö jalgpallisüsteemi kinnistel turniiridel, kus kõigil mängijatel samad vastased, aga kindlasti lisab ta omapära šveitsi süsteemilegi.

Ega selgi aastal kiireid viike eriti täheldada ei olnud, erandiks ehk turniiri esimese ja teise asetuse omavaheline partii viiendas voorus, kus mõlemad vastased olid tabeliseisuga väga rahul. See eest sain koguni kahel korral lükata tagasi suurmeister Švõrjovi viigiettepaneku neljandas voorus. Sel hetkel ei olnud tabeliseis veel nii pilvitu ja leidsin, et pean iga hinna eest ka mustadega võidule mängima.



Laias laastus panidki lõplikud vahekorrad turniiril paika kolme suurmeistri omavahelised partiid. Minule jäigi viik Meelise vastu ainukeseks. Švõrjov suutis aga omavahelises partiis Meelist võita ning nii kujunes esikolmikuks Külaots, Švõrjov, Kanep. Kindlasti ei jäänud aga turniiriga rahule ainult suurmeistrid, vaid ka mängijad, kel avanes hea võimalus tugevamatelt mõõtu võtta.

Jääb üle soovida turniiri korraldajatele ka edaspidi jõudu ja jaksu selle sümpaatse ürituse läbiviimisel.


Kaido Külaots

157 comments:

Marek Kolk said...

Aga muidu, Kaido, kuidas tulemuste kajastimisega EMTÜ kodulehel on?

Mina vaatan 13.08. 2011 kell 23:05 ja ei näe mingeid tulemuste kokkuvõtet seal (jah, erinevalt EML-ist viide erilehele on olemas). Arvestades sinu haput kommentaari EML aadressil, siis võiks eeldada suuremat promo ka EMTÜ enda lehel. Ma ei ütle seda kadedusest, vaid puht professionaalselt, kuidas üks leht võiks toimida (EML põhilehe sisu ei ole minu asi, mina uudistega juba paar kuud aktiivselt ei tegele).

Anonymous said...

Marek no ma ei saa aru, mis kadedus Sind valdab nendes asjades?
Olde ikka korralikku peapesu teinud???

Anonymous said...

Suur tänu Kaido Külaotsale asjaliku kirjutise eest Viljandi maleturniirist. Mis puutub maleliidu veebilehekülge, siis on tõesti kahetsusväärt, et Eesti uudiseid edastatakse seal valikuliselt. Kui valikusse ei mahu selline turniir nagu Viljandis toimunu, siis...
Suur tänu ka Vaadeldajale, kust saab operatiivset infot k õ i g i malesündmuste kohta.

Anonymous said...

Kahjuks ei ole isegi Kilingi-Nõmme turniiri tulemusi, kuigi seal ei olnud kõigi Eesti maleelu hädade ainupõhjuse s.t. putšistidega migagi pistmist.

Anonymous said...

Ka juunioride maailmameistrivõistluste kohta pole kodukal sõnakestki, aga see vististi mõistetav, sest Eestis juunioride meister jäi kevadel selgitamata.

Marek Kolk said...

"Suur tänu ka Vaadeldajale, kust saab operatiivset infot k õ i g i malesündmuste kohta."

Mind süüdistatakse jälle paranoias, aga see lause on täiesti väär. Vaadeldajas ei saa infot suure osa malesündmuste kohta ja operatiivsus on vaieldav (minevikus on Vaadeldajal olnud ka pikki perioode, kus midagi ei kirjutatud). Operatiivsus sõltub inimeste hetke vaba ajast ja see on ajas vägagi kõikuv.

See ei ole absoluutselt etteheide, ei peagi saama ja ei peagi olema, aga ei tasu päris utoopilisi lauseid ka kasutada.

Mis puutub EML lehte, siis mina omal ajal meelevaldselt (vastu EML juhatuse otseseid vajadusi) laiendasin selle Eesti sisesteks maleuudiste leheks, kus minu meelest ka enamus maakonna uudiseid sai kajastatud ja kohati ka midagi muud. Tundsin, et seda on vaja.

Ma ei tea, kuhu suundub tänasel päeval EML koduleht, aga EML institutsiooni mõttes vajab ainult ametlikku kanalit ja kõik muu on antud "tasuta" lisana.

Ma ei ütle esimest korda, et kes keelab teha ise (tänapäeva võimaluste juures ei pea isegi html-i ise oskama) või otsida finantse Eesti maleportaali loomiseks. Seni ei olnud selleks otsest vajadust, sest EML leht mingil määral katsus selles rollis olla (kuid mitte päris lõpuni, sest välisuudised jäid kajastamata, kuna lihtsalt ei jõua üksinda kõike).

See, mis puudus EML lehel, kattis osaliselt ära Vaatleja ja Vaadeldaja. Ma ei püüa siin kellelegi pugeda. Kui kriitikat otsida, siis Vaadeldaja näiteks eriti ei kajasta väiksemaid maakonna uudiseid, tulemusi ja noorte võistlusi. Seega ei piisa ainult Vaadeldajast.

Selline on olukord. Me kas üritame siin üksteisele rääkida, kui hea kõik on ja kui tublid me oleme jne, aga pea liiva alla peitmine ei vii siin küll midagi paremaks.

EML lehel on kõik võimalused oma valdkonda hoida ja laiendada, kuid tema probleem on selles, et kuna tegu on ka ametliku kanaliga, siis ei saa uudiste lisamise juurde lasta päris igaüht ja ei saa ka päris suvalist ülevaateteksti promoda, sest see lihtsalt ei sobi sinna. Lehe suures mahus ülal hoidmine nõuab ka mingeid finantse, sest mingist hetkest muutub töömaht selliseks, kus põhitöökohta omades ei ole võimalik operatiivselt tegutseda.

Teine võimalus on luua Eesti maleleht, koos uudiste, info, analüüside, materjalidega jne, mis ei oleks niivõrd ametlik kuivõrd informatiivne. Seni pole seda keegi teinud ja palun väga, enamusel on võimalus seda teha, kui ikka tahetakse. Kahjuks ei ole võimalik seda elus hoida ainult vabatahtlikkuse alusel (sest vabatahtliku motivatsioon kaob paari kuuga). Kindlasti ei tee seda üksinda ja seda ei hoia ka elus üksinda.

Räägin seda selleks, et siin on olnud ülehinnatud ootused EML lehe suhtes (ma ei mõtle siin Raua turniiri, mis on hoopis teine teema ja tegelikult ma olen siin pigem Kaidoga ühes paadis). Niipalju, kui EML-l endal on vaja, siis minu meelest on see toiminud viimased kuud üsna hästi (arvestades Steni võimalusi ja takistusi).

Anonymous said...

Reaalsus hakkab kohale jõudma! Pearahastajad C. Kass ja R. Liiva on läinud. Riigipoolne toetus vaevalt et suureneb, sest uus majanduskriis võib peale tulla. Opositsioonil on nüüd võimalus uute sponsoritega välja tulla ning võim enda kätte haarata.
Rahastajad saavad määravaks, lõhkist küna ei taha keegi :)

T6nn said...

See hääletus anonüümsete kommentaaride kohata on veits pointless. Kui lugada kommentaare, siis kõvasti üle poolte on anonüümid ja nemad ju ka osalevad hääletuses!? lol

Kristjan Sander said...

EML institutsiooni mõttes vajab ainult ametlikku kanalit ja kõik muu on antud "tasuta" lisana.

Ei ole nõus. Alaliit peaks olema omal alal kesksel ning autoriteetsel positsioonil ja selle juurde peaks kuuluma ka oma ala uudiste erapooletu ning võimalikult täielik kajastamine.

Kristjan Sander said...

T6nnil on õigus.

Anonymous said...

Tundub, et pole ka sellel opositsioonil väga raha.

Anonymous said...

Imelik, et Raua turniirist pole EML lehel endiselt ei kippu ega kõppu, kuigi nädal võistluse toimumisest juba möödas.

Anonymous said...

Absoluutselt ei saa aru, miks hääletus "pointless" on. See, et enamus kommentaare on anonüümsed, ei tähenda, et anonüümseid kommenteerijaid on enamus. Ja lisaks see, et inimene anonüümselt kommenteerib, ei tähenda seda, et ta kindlasti hääletaks selle poolt, et anonüümsed kommentaarid võiks jääda. See konkreetne kommenteerija näiteks ei teinud seda.

Anonymous said...

Ja lisaks, mitte ainult kommenteerijad ei hääleta, vaid ka lugejad.

Marek Kolk said...

"selle juurde peaks kuuluma ka oma ala uudiste erapooletu ning võimalikult täielik kajastamine."

Ma nimetaks pigem "peaks" üle "võiks" selle täielikkuse kohta, sest kõik on võimaluse piires.

Nii mõnelgi teisel alaliidul on alaliidu sait ja mingi ülevaade uudistest, aga lisaks eksisteerib nö spordiala leht, kus info on kordades täiendatud (kuid ka mitteametlikum ... näiteks soccernet.ee). Alaliidu leht on ikkagi suunitletud eelkõige ametliku info, kontrollitud info jne jaoks.

Toon näite: alaliidu prioriteet on eelkõige näiteks turniirijuhendite promomine, aga näiteks "vaata vingeid pilte X turniirist" ei kuulu alaliidu prioriteetide hulka (ilmselt pisut vastupidi on sporiala lehega). Analoogiline on lugu partiidega ja nende analüüsiga. Arvesta, et selliseid asju saadetakse või toimub üks pidev "ups, saatsin vale asja, palun paranda see nimi ja too nimi jne".

Samuti läheb natukene segasemaks turniiritulemuste kajastamisega. Selge, et kalenderplaanis olevate võistluste tulemusi lausa peaks alaliit kajastama, aga kuidas on lood näiteks selle välkturniiriga, mis ma viimati K.V. juures võitsin (poleks probleemi see ka vägagi ametlikult vormistada)?

Ei ole need asjad nii lihtsad. Kuidas sulle meeldiks näiteks, kui pea iga päev tuleb sulle mingeid päringuid ja palveid Tartu Ülikooli Maleklubiga? Ja mõtlen siin olukorda, kus asjaga tegelemine hakkaks minema nii mahukaks, et hakkab segama oma põhitööd (probleemid ilmnevad, kui peaks natukenegi pingelisem ajagraafik olema)?

Kristjan Sander said...

Võistluste tulemused ongi kontrollitud info. Korrektne oleks avaldada vähemalt kõik tulemused, mis saadetakse reitinguarvestuseks.

Anonymous said...

Miks ei ole ühtegi tabelit,reitinguid maleliidus toimuvatest turniiridest,kas jälle on Maleliit selle taga,õigemini üks inimene?

Anonymous said...

Üks inimene ei tee midagi, kui raha ja võimalusi pole.
Sai juba mainitud, et tõehetk läheneb :)
Raha ei ole kummalgi osapoolel ning tugevad toetejad on läinud!
Nüüd võib KS rahus tõde ja õigust taga ajada :)

Marek Kolk said...

"Miks ei ole ühtegi tabelit,reitinguid maleliidus toimuvatest turniiridest"

Reitingute koha pealt tasuks arvestada, et paljud viivitused on korraldajapoolsed.

Hetkel lisanub viivitus reitingutabeli arvutamise süsteemi ringi kirjutamise tõttu. Olen sellega peaaaegu lõpetamas.

Karksi turniir -> kõik andmed olemas alates 14.08. hilisõhtust ja viivitus on minupoolne.

Raua turniir - > puudujäägid andmete esitamises.

Kõik ülejäänud on üldse esitamata. Arvestada tuleb, et eksisteerib ka reitingutasu.

Anonymous said...

Mõned viimased kommenteerijad heidavad paljutki ette vaid ühele inimesele. Aga mis saab siis, kui see üks inimene peaks lahkuma? Olete sellele mõelnud?

Kristjan Sander said...

Asendamatuid inimesi ei ole.

Anonymous said...

Kristjan olevat ka ju itimees. Võtab Mareki tööd üle :D

Peep said...

Õige, asendamatuid inimesi pole. Tuleb uus ja suurema palganõudmisega või isegi mitu inimest ja vähem tööd saab tehtud.

Kristjan Sander said...

Veel vähem...? Ole nüüd...

Anonymous said...

Opositsioonil on võimalus asi üle võtta. Esitagu arengukava, sponsorid, president ja tegevjuht ning kui kõik sobib on hääled koos. Momendil pole vist midagi, vähemalt ei kuule, ei näe! :)

Kristjan Sander said...

Isegi kurtja nime pole näha :)

Anonymous said...

Kas praegusel juhtkonnal on olemas arengukava, sponsorid, president ja tegevjuht? Või on ainult hääled koos?

T6nn said...

Anonüümsed kommeteerijad tuleb ära kaotada, see on ju loogiline samm. Siin pole mõttet mingit arutelu küll luua! Mõned anonüümsed kommetaarid tõstatavad küsimusi ja on kasulikud, teised on aga puhas laim ja praht. Milleks hoida seda prahti ja laimu? Muutuks ju sõnavara ka pisut eetilisemaks ja see on kasuks nii blogile kui ka kogu male mainele (ilmselt paljud ajakirjanikud loevad siin kommentaare praeguseks). Eelnevalt on see suur probleem olnud! Ja miks peaks olema kellelgi probleem esitada normaalne küsimus, kui midagi on valesti või puudulik siin malemaailmas.

Põnev lugemine ajaloohuvilistele said...

Gorbatšov putšistidest: nad olid idioodid

http://20aastat.postimees.ee/530638/gorbatsov-bush-hoiatas-mind-putsi-eest/

Anonymous said...

Olen nõus, et anonüümsed laimajad ei tee head. Samas kui on anonüüm küsib mingi asjaliku ja tabava küsimuse, siis võiks ju sellele ka vastata, mis vahet sel on kes küsib ? Mitte keerutada vastusest kõrvale selle vabandusega, et anonüüm küsis.

Kristjan Sander said...

Allakirjutamisega näidatakse üles elementaarset viisakust oma küsimuse adressaadi vastu. Miks peaks vastama kellelegi, kes sinust niigi palju lugu ei pea, et ennast tutvustada?

Marek Kolk said...

Ideaalis oleks nii, et ananüümsena on postitamine lubatud, aga oma pidev kasutajanimi kirjutatakse alla.

Seda on juba varem arutatud. Kui ei meeldi oma nimi, siis võib kasutada a la "Klaabu kosmosest", kuid siis tõesti iga kord selle sama nimega.

Ega ma ka ei poolda, et igale poole pead sisse logima ja mingeid paroole meelde jätma (automaatne logimine sisaldab teatud turvariske ja vahel tuleb ikka kuskile logida) ja andmeid kuskile jagama. Probleem pole ühes kindlas kontos, vaid selliseid sisselogimisi küsitakse väga erinevate kohtade peal.

Probleem on ilmselt selles, et kui panna kommentaarium anonüümsena kinni, siis jääbki siia ainult kuskil 10 inimest, kellel juba on konto loodud, uusi vaevalt väga sellepärast tegema hakatakse.

Nii et nokk kinni saba lahti. Kui anonüümsus on lubatud, on sõnavõtjaid rohkem ja seda ka mõistlike teemade korral. Kui piirata, siis kaob ära anonüümne sõim, aga siis ka ei räägita midagi muud erilist.

Anonymous said...

Olukord ongi absurdne. Pole arenguksvs, sponsoreid, presidenti. Ühel poolel on hääled ja noortesport ning teisel poolel on soov Oldest lahti saada ja nn. tippsport :)
Järeleandmist pole ja vahendeid ei valita!

Kristjan Sander said...

Ühel poolel on hääled ja noortesport

Mille alla anonüümiku meelest ei kuulu ei "Vabaettur" ega "Diagonaal"?

Anonymous said...

Miks need asjad sind nõnda vaevavad Kristjan Sander? Magada ikka saad?

Anonymous said...

Kui natuke järgi mõelda, siis alusetut sõimu, süüdistusi ja lahmimist tuleb oma nime all kommenteerijatelt palju rohkem kui anonüümikutelt.

Anonymous said...

Selle pasarahe ja urgitsemisega on opositsioon omale juba varakult augu valmis kaevanud. Isegi kui kunagi saadakse otsapidi võimule, saavad nende tegemised olema vähemalt sama kõva kui mitte veel kõvema kriitika tule all ja niimoodi eesti malet edendada pole võimalik.

Anonymous said...

Kes on see nn opositsioon?

Anonymous said...

Opositsiooniks nimetatakse neid tuhandeid maletajaid ja kümneid tuhandeid malehuvilisi, kel maleasjadest veidi teisene nägemus?

Anonymous said...

Vaatan,et Kristjan Sanderil polegi suvel muud teha kui vaadeldajas kirjutada totaalset jama

Marek Kolk said...

"tuhandeid maletajaid ja kümneid tuhandeid malehuvilisi, kel maleasjadest veidi teisene nägemus?"

Natukene meelevaldne on sellist hulka malehuvilisi vaikimisi tervenisti ühte leeri arvata. Ei ole sellist olukorda, et kõik vihkavad EML tegevust või kõikidele meeldib EML tegevus. Ükskõik, mida see EML ei teeks, kumbki hulk (pooldajad, vastased) ei oleks tühi.

Anonymous said...

Pole nagu kuulda olnud, et keegi peale olde nuriseks Male Toetusühingu tegevuse üle? Või on siiski?

Anonymous said...

vahet pole, mõned ei nurise maleliidu peale kah.

Anonymous said...

Mõned ei nurise, aga enamus küll. Aga paistab, et sellest näägutamisest kasu küll, lõpuks jõudnud infot ka EML lehele.

Anonymous said...

Vaevalt et 2:02 näägutamisest kasu oli, kuna Marek juba ülal pool kirjeldas täiesti objektiivseid põhjuseid, miks need varem maleliidu lehele polnud jõudnud. Küll aga võivad sinu näägutamised täiesti subjektiivselt asjaga tegeleda tahtmise üldse ära võtta.

Anonymous said...

"tahtmise üldse ära võtta"

Tahan teen, keegi vaatab kõõrdi, ei teegi enam.
Jääb mulje, nagu oleks tegemist kolkaküla kultuurimaja veebilehega, mitte FIDE 'e kuuluva alaliidu kodukaga.

Anonymous said...

Kas lollid inimesed võivad olla juhtival tööl?
Ei või, kuid tihti on.

Marek Kolk said...

Arvad, et mingi jube suur soov on mõnel neid asju teha?

Millegipärast seondub iga EML tegevusega "tahavad iga hinna eest, ei loobu mittekunagi".

"Tahan teen, keegi vaatab kõõrdi, ei teegi enam."

Aga nii ongi. Juba üleval selgitasin, et suuresti on näiteks EML vajadused lehe osas palju väiksemad, kui see leht hetkel on ja ta seda võimaldab. See aga tähendab, et kõik lisad on kellegi vabatahtlikkuse või mittetellitud ideedega tehtud. Aga kui see on selliselt tehtud, siis igasugune pahatahtlik kommentaar võtab indu maha just nimelt vabatahtlikult arendatavatelt suundadelt. Meil on väike ühiskond, negatiivsed kommentaarid ei lähe niisama kõrvust mööda.

Anonymous said...

Ilmselt ongi näägutajate eesmärk, et need, kes veel miskit asjalikku üritavad teha, ennast kehvasti tunneks ja otsiks uue tegevuse väljaspool malet.

Anonymous said...

Vt.August 15, 2011 10:49 PM
Opositsiooniks nimetatakse neid tuhandeid maletajaid ...

EMTÜ turniiridel osaleb ca 400 maletajat, kellest osa on LAT,RUS,FIN,LTU jt. maletajaid.
See opositsioon mida küsiti, on KS kas üksinda või siis koos oma EMTÜ juhtidega, max 30 liikmeline seltskond, kelle jaoks EML on kõik võimaliku nende arendamiseks (stipendiumid, võistlused jms.) teinud ja nüüd sooviksid ise "troonile" tõusta.
EML tegevus piiratud võimaluste tingimustes on maksimaalne male arendamiseks.

Anonymous said...

Hägune jutt. 30 liikmeline seltskond??? Huvitav küll, kus selline arv võetud on:D

Ilja said...

anonymous 10:59, niisuguste kommentaaride pärast ongi vaja keelata anonüümsust. Aga mis öelda antud teemal... pähe tuleb ainult üks vene väljend: "убей себя об стену". Tõlkige keegi.

Anonymous said...

Hentu, mis sa siin ananüümselt plõksid, pane oma 30 nime sisaldav must nimekiri välja!

Anonymous said...

Ubei sebja on stenu...Sellised kommentaarid teevad tõelist au nende kirjutajale.

Anonymous said...

vt. August 17, 2011 10:59 AM
"kelle jaoks EML on kõik võimaliku nende arendamiseks (stipendiumid, võistlused jms.) teinud"

Nõus, 10-15 aasta jooksul on mõnest andekast noorest tõepoolest sirgunud suurmeister või rahvusvaheline meister. Tegevjuhi osa oli kahtlemata üsna suur, aga selle eest ta sai muuseas ka palka! Siiski sellest ei järeldu, et nüüd nad peaksid olema elu lõpuni tänulikud, alati takka kiitma ja sigaduste peale suu lukus hoidma. Eriti kui eesti male vajub üha sügavamale sohu, võistlused ja treenerite/kohtunike seminarid jäävad ära, raha pole ega tule, lubadustest mitte kinni pidamine jne jne.

"ja nüüd sooviksid ise "troonile" tõusta"

Jah, praegune valitseja on valmis pigem maleelu kildudeks lööma kui vabatahtlikult taanduma. Iga selge silmavaatega inimene saab aru, et praegu, mil majandus hakkab jalgu alla saama, mil malehuvi on kasvamas üle Eesti peab ennast juhatusse valida lasknud liige tegema male huvides ja nimel tõsist tööd. Uusi põnevaid arengustsenaariume on silmapiiril palju! Ja polegi väga oluline, kes kuulub juhatusse, kus Oldet pole. Oluline on usaldusväärsus, võimalused ja tahtmine midagi male jaoks ära teha.

"EML tegevus piiratud võimaluste tingimustes on maksimaalne male arendamiseks."

Ei saa eitada, et Olde juhtimisel on eesti male edasi arenenud. Kuid ta enda areng organisaatorina on nüüdseks seiskunud ja praegu ta ise ongi kujunenud kõige suuremaks EML arenguvõimaluste piirajaks. Tal lihtsalt puudub riigi ja äriringkondade usaldus, tippudest ei maksa rääkidagi.

Muidugi, kui Olde astub tagasi, revideerib oma mõttemaailma ja hakkab korralikult tööle mõnes klubis võib ta teatud aja jooksul maine taastada, kuid mitte niipea. Usaldust on kerge kaotada, kuid raske saavutada, veel raskem taastada.

Anonymous said...

Olde kõige mõistlikum ja mõnes mõttes ainuvõimalik valik on proovida oma koht võimalikult kallilt maha müüa. Muidu kisub ta Eesti male endaga koos põhja. Kõige suurem probleem on aga selles, et nüüdseks on ka opositsioon ennast piisavalt palju häbistanud, et paljudele nendega koostöö väga raske ning võib saabuda uus patiseis.

Kust aga võtta uus neutraalne Maleliidu juht...?

Anonymous said...

Kirjuta nüüd siia täpsemalt, milles väljendub nn opositsiooni häbi? Ja keda ikkagi siis nimeliselt opositsiooni all mõeldakse? Ja kui sa juba nii tark oled, siis võiks nimeliselt ka välja tuua, kes millisel viisil ennast häbistanud on?
Minule on pigem mulje jäänud, et nn opositsiooni tegemisi üldistatakse järjepidevalt ühele isikule.

Kristjan Sander said...

Hakkamata süvenema sellesse, mida keegi anonüüm võiks pidada "enda häbistamiseks" või keda "opositsiooniks", tahaksin märkida, et hea tava kohaselt täidetakse ametikohti konkursiga.

Anonymous said...

Ei ole midagi rääkida riigi- ja äriringkondade toetusest, kui kogu spordi 2012. aasta rahastamist prognoositakse 2004. a. tasemel. 2008.a. saadi 975,6 ja 2004.a. 576,7 milj. EEK-i.
Arvatavalt võtab Londoni OM oma osa. Oldega või Oldeta, lootust asjade kiirele paranemisele on vähe. Kes juhtimise võtab, sellel läheb asi keeruliseks!

Marek Kolk said...

Eesti spordi üldine probleem on, et lähima 10-15 aasta jooksul on enamus vanu treenereid ja aktiviste manala teed minemas või oma aktiivsuse minetavad ja vaat siis alles näeb, kuidas probleemid ennast näitavad, sest pole eriti palju alles neid, kes noortega tegeleksid ja piltlikult öeldes tasuta midagi organiseeriks.

Kui näidet tahate, siis J. Sammul'it Viljandist ei asenda ikka naljalt. See ei ole ka otsene etteheide, sest raske on asendada omaala täielikku entusiasti ja fanaatikut, aga piltlikult öeldes üks inimene hoidis kogu maakonna maleelu ikka vägagi elus. Tänasel päeval seda inimest enam ei ole ja ka aktiivsus sellises mastaabis on kadunud. Ja nii juhtub üle Eesti veel paljudes kohtades, selleks ei pea mingi selgeltnägija olema.

Eesti sport ei saa iial nii palju raha, et noored oleks nõus oma põhitöö kõrgema palga vahetama madala ja ebastabiilse süsteemi poolt pakutava vastu.

Ilmselt sõltub päris palju, kas Eesti majanduslik võimekus kasvab oluliselt või me jäämegi sellele tasemele, mis praegu või hoopis langeme veel.

Täiesti elementaarne on, et pensionid ei saa oluliselt tõusta, riigipalgad ei saa oluliselt tõusta jne sest riigikassa on suhteliselt piiratud ja tänases majandussituatsioonis pole ka eriti näha, kuidas see näiteks ilma rahaväärtust kaotamata 2-3 korda suureneks. Siit on ka üsna ilmne, et samuti toetus spordile ja kultuurile eriti oluliselt tõusta ei saa.

Male ja veel mõne spordialaprobleem on, et toetuste hulk on alla eluks vajaliku miinimumi või väga seal lähedal.

Anonymous said...

Hea kõiketeadev Anonymous August 18, 2011 12:09 AM

Ole pai ja pane see oponentide nimekiri ja häbistav paturegister lihtrahvalegi vaatamiseks välja.

Marek Kolk said...

Ja lisaks matemaatikat. Võtame kirvemeetodil ühe vajaliku inimese ametlikuks palgaks ühes kuus 500 EURi puhtalt kätte (mis on alla Eesti keskmise, kuid mitte ka päris miinimum). Mõni sellise palga eest kodust välja ei astu ja paljud on sunnitud iga päev astuma.

Aastas kulub ühele inimesele 500*12=6000 EURi.

Siia tuleks lisada päris kõrge maksuprotsent, mis tulumaksu ja sotiaalmaksu tõttu juurde läheb.

http://www.kalkulaator.ee/?lang=1&page=1

annab tulemuseks

830 EURi kuus läheb see töötaja tööandjale maksma. 330 EURi maksudeks, pole paha! Niipalju siis meie "madalatest" maksudest.

Seega 1 inimene mitteniiväga kõrge palgaga võrdub umbes 830*12=9960 EURi aastas. See on selline summa, et sooviks natukene ümmardada 10 000 peale, lihtsam jälgida.

Ja nüüd võib hakata arvutama, mitu täiskohaga töötajat, treenerit, maletajat jne võib Eesti male endale lubada. Ära ei tohi unustada, et on olemas ka muud kulud.

http://www.maleliit.ee/maleliit/dokumendid/2010/1.pdf

annab meile, et riigilt sai EML (millest pea pool on noortetoetused):

2010 : 71 000 EURi = 7,1 inimest (ma hetkel selle dokumendi najal ei tea, mis need summad lõplikult kujunesid)
2009 : 83 000 EURi = 8,3 inimest
2008 : 108 000 EURi = 10,8 inimest
2007 : 90 000 EURi = 9 inimest

Seda siis koos noortetoetuste ja kui võtta, et muud kulud on 0.

Iga kulutus hakkab seda maksimaalset inimeste arvu vähendama. Tõde on ju see, et ka sponsoritelt ei saada ju isegi samas suurusjärgus neid summasid.

Räägime ikka suurusjärkudest. See, kui kuskile turniirile saadakse läbi häda 1000 EURi juurde, ei päästa üleüldist pilti. See tuhat päästab ainult selle üksiku turniiri.

Anonymous said...

Eks opositsiooni problemaatilisust võib näidata ka see, et ükski endine juhatuse liige pole liitunud opositsiooniga, vaid on lahkunud üldse male juurest: Leito, Liiva, Kass ja teised. Ju siis ei ole probleem olnud ikkagi ainult Oldes ja opositsioon võiks vahelduseks peeglisse vaadata. Või tõestage siin vastupidist!

Anonymous said...

Aga kust Anonymous teab, et Leito, Liiva, Kass ja teised ei ole liitunud opositsiooniga?

Anonymous said...

Ei ole kuulda olnud ühestki avalikust nendepoolsest sõnavõtust. Või tooge siia mõni link!

Anonymous said...

Ah selles siis seisnebki oponentide süü...

Kristjan Sander said...

Marek, kas sinu meelest peaks EML treenereid palgal hoidma?

Anonymous said...

Leito, Liiva, Kass ja teised...
Ja palju neid teisi veel on? Ma arvan, et kui, siis nimekiri sealmaal lõppebki.
Kassi on muidugi väga hea näiteks tuua. Kui palju ta EML presidendina Eesti maleelus kaasa lõi?

Anonymous said...

"ja teiste ..." all mõeldakse väiksemaid, neid on olnud ja jääb alati olema. Kahjuks ainult vähehaaval toetavate heade inimeste peal välja ei vea. Osa panuseks on lihtsalt entusiasm ja tasuta töö. Viimased asjad hakkavad aga (male)kapitalismi viljastavates tingimustes välja surema.

Nimeliselt toodutega võrreldava kaliibri rahastajaid räägitakse opositsioonil ainult üks olevat ja ei kuuldu juurde tulejaid järjekorras tunglevat.

Marek Kolk said...

Näiteks Eesti noortekoondise treeneriga seonduv. Meil võiks selline asi olla, või mitte? Jah, saab ilma ka, aga siis on ka kogu tulemus hoopis teine.

Siiski, see oli näide. Me räägime suhteliselt väikestest summadest, sest pool kohta on juba u 250 EURi kätte. Kui ükski nendest inimestest hakkaks ka tegutsema, lisandub kohe kuhjaga tegevuskulusi (transport, telefon, internet, kontorikulud näiteks jne).

See on asja üks pool. Hoides inimesi suht väikeste summade peal, tähendab, et nende püsimine seal on väga ebastabiilne ja uued vaid palga pärast sinna küll asemele ei trügi.

Anonymous said...

Paljudel klubijuhtidel kindlasti meeles kahel erakorralisel koosolekul korraldatud palagan ning maleprobleemide viimine ajakirjandusse, millest pole mingit kasu olnud. Oldest lahti ikka ei saadud, kuid male maine täis tehtud.

matemaatik said...

Matemaatikud panevad siin ilusaid numbreid paika.
Proovin ka ühe arvuderea ritta ajada siis. Mina proovin arvutada, mis läheb Eesti malele üks Olde maksma:
1. Palk ca 1000+ eurot kuus millele lisanduvad maksud (tahaks ümardada 2000 peale)
2. Autokulud ca 800 eurot kuus (tahaks jälle 1000 peale ümardada)
3. Telefoni ja esinduskulud teadmata summa (tahaks ümardada 500 peale)

Mis see kõik aastas kokku teeb? Mis selle eest vastu saadakse?

PS arvutuste tegemisel kasutatud EML majandusaasta aruandeid.
Aga kõvemad matemaatikud teavad numbreid kindlasti paremini

Anonymous said...

Tule taevas appi! Sellised palganumbrid ja hüved!

Anonymous said...

Arvutada võib suvaliste numbritega suvalist asja.

Äkki on ausam võtta maleliidu tulud, lahutada maha NS rahad ja vaadata palju siis palkadeks (kuludeks) üle jääb. Olde vist ei ole ainus palga saaja. Raamatupidaja, Marek ja muud kohtunikud saavad vist ka aeg-ajalt midagi või töötavad nemad tasuta?!

Anonymous said...

No kes ei tahaks selgust, arvutatagu ja näidatagu rahvale siis tegelikke andmeid!

Anonymous said...

Ei ole kindel, et sellistel tingimustel on võimalik pealinnas ärijuhti palgata. Võib-olla kui lisaboonusena pakkuda 10% hangitud sponsorrahadest.

Marek Kolk said...

Äkki hakkaks ikka pihta EML ametlikest sissetulekutest?

Ümardame siis sinu numbreid: saame 3500 kuus ja korrutame selle 3500*12=42000 EURi aastas. Kulla inimene, seda on rohkem kui pool EML ametlikest SISSETULEKUTEST (ei tea kus neid veel tulema peaks või hoiab keegi heategija Oldet üleval või nimetage see inimene, kes on valmis seda tegema)? Juba üleval sai öeldud, et sellest 70-80 tuhandest läheb pea pool noorterahadeks ära, kuskile kaob ka igasugune elementaarne tegevuskulu, ka kärpeeelarvega meistrivõistlused (noortele on neid päris palju).

"PS arvutuste tegemisel kasutatud EML majandusaasta aruandeid.
Aga kõvemad matemaatikud teavad numbreid kindlasti paremini"

Sel juhul heidaks äkki ette EML arvepidamise, et see selgelt lahti pole kirjutatud, vaid sinna palga alla on igasugu asju arvutatud. Milleks on vaja rääkida faktina, palju Olde maksma läheb paljalt spekulatsioonist?

Ja kui vale on su loogika ... siis palun vasta mulle, kas teised juhatuse liikmed oleksid sellega nõus, et Olde läheb EML-le maksma üle poole EML sissetulekutest (või isegi kolmandik)? Ja mitte midagi ei imbuks välja? Või Olde suudab seda kõike varjata? Või kui kaugele sa oled valmis oma väidetega minema enne kui sa ISE aru saad oma väidete absurdsusest.

Midagi see kindlasti maksma läheb, seda ei saa eitada. Midagi kulutatakse põhjendamatult ...jne.

Anonymous said...

Pealinnas ärijuhti palgata? Kas HO on ärijuht?

Kristjan Sander said...

Marek, noortekoondise treenereid on üks korraga ja sedagi mitte täiskohaga. Sina rääkisid 7-8 inimese võimalikust personalikulust ning sellest, et treenerite kaader vananeb üle Eesti.

Anonymous said...

Tüüpiline KS!

Nopib pikast kommentaarist ühe väite välja ja siis kukub kommima, ilma et oleks kontekstist aru saanud.

Anonymous said...

Need "matemaatikud" tegelevad siin oletamise ja ümardamisega. Selle oletamise ja ülessepoole ümardamise asemel tuleks lihtsalt EML kui avaliku organisatsiooni viimase 7 aasta rahaasjade avalik revideerimine teha. Sellest võidaksid kõik. EML-l mingeid rahalisi saladusi ei saa ju olla, kahtlused saaksid ümber lükatud, nende asemel saabuks selgus. Kui mittesihipäraseid ning ebaproportsionaalseid kulutusi tehtud ei ole, raiskamist ja seaduserikkumisi toimunud ei ole, siis on kõik korras. Kui on neid negatiivseid asju toimunud, siis tuleb neid käsitleda seadustes ettenähtud korras. Ei saa aru, miks EML on seni vältinud revideerimist ja pugenud auditeerimise selja taha.

Anonymous said...

Näiteks nö riigitreeneriks täiskohaga sobib nii kvalifikatsiooni kui ka kogemuste poolest Kalle Kiik. S.t. nii laste, naiste kui ka meeste koondiste treeneriks. Talendid koju!

Aga oh häda, Kiik on üks neist paljudest, kellele HO on külma teinud. Kui tuli aeg maksta noortetreenri töö eest, siis jäi peale M.Siili arvamus, et suuline leping ei kehti, sest HO ei saanud lihtsalt nii palju lubada!
Ja niisama lihtsalt käiski, HO andis sõna, HO võttis sõna tagasi. Sest ajast peale eelistab Kiik teha maletreeneri tööd Soomes.

Marek Kolk said...

No ma olen 100 % kindel, et pärast revideerimist need jutud ei vaibu.

Ja seda sellepärast, et see ei mahuks pähe, kui EML ka kõik korras peaks olema (on või ei ole, seda mina ei tea ... ma lihtsan püüan arutelu reaalsuse piires hoida).

Aga muidu ... palju maksab viimase 7 aasta revideerimise teenus?

Marek Kolk said...

Mis puutub lepingutesse, siis minu meelest suunõnalisi lepinguid ei tohiks olla kummaltki poolt vaadatuna. Seda enam, et suusõnalistest asjadest võivad mõlemad pooled valesti aru saada. Üks räägib kuutasust, teine võib-olla aastatasust ja pärast on tüli majas.

Mis puutub Kiige teemasse, siis tema vist pole ainus inimene Eestist, kes eelistab misiganes tööd teha Soomes. Seda enam, kui ta on omale sinna võimalused loonud. Kui mul oleks juba olemas Soomes töökoht, siis vast ka Eestis enam eriti midagi ei teeks.

Anonymous said...

Kiige näide oli ilmselt mõeldud illustreerimaks üldist olukorda Eesti maleelus.

Niikua kuni Olde on pealik, ei taha paljud tublid ja asjatundlikud inimesed male heaks(loe: olde kasuks) rabada. Teda ei usaldata.

Anonymous said...

Olde on ju vana suusõnaliste lepingute meister. EML jagas palju aastaid todasama kirutud noortespordi raha ilma igasuguste kirjalike lepinguteta!

Kristjan Sander said...

Mõistus võitis 38:37.

Hendrik Olde said...

Tere,
Olde nelja silma all antud suusõnalised lubadused ja lepingud! Kui midagi muud ei ole, siis see „Olde suusõnaliselt lubas“ sobib ikka.
Kuna K.Kiige näites on väga selgelt välja öeldud (ja seda kuus aastat hiljem) seisukoht väidetavast suusõnalisest lepingust ja Olde poolt tehtud külmast arvest, siis olgu see asi siin ka selgeks tehtud. Tundub, et ühel poolel on endise noortekoondise treeneri versioon, mis liigub kuluaarides ja teisel pool ei ole hetkel midagi. Kuna see on otseselt pahatahtlik ja vale väide, siis olgu siinkohal ka EML-i dokumentidel põhinev vastus.
Mingit suusõnalist lepingut ei ole olnud ning KK oli põhikohaga noorte – ja naistekoondise treener 2004-2005.aastal. Sõlmitud oli kahe poole allkirjaga tööleping. KK sai töö eest igakuist tasu ning oli ka kokkulepe, et lisaks elamisele, täistoitlustusele ning töötasule makstakse noorte rahv. tiitlivõistlustel osalemise eest treenerile ka päevaraha täies ulatuses. Olgu öeldud, et KK töötasu oli kõrgem kui noortekoondise treeneritel enne teda ja pärast teda.
Kuna tiitlivõistlused toimuvad enamasti aasta viimases kolmandikus, siis oli Kallel palve, et EML maksaks talle igakuiselt neid lubatud päevarahasid komandeeringu avansina (et sissetulek oleks ühtlane). Nii ka tehti. Kõik arveldused toimusid läbi panga ning väga selged on ka selgitused maksekorraldustel (x summa töötasu + y summa komandeeringu avanss).
Lisaks maksis EML kinni KK FIDE treenerite koolituse Berliinis (hiljem on sama koolituse noortekoondise treeneritest läbinud ka EML-i kulul Lauk) ning tema neljanda kat. maletreeneri kutse, mis tänaseks on küll kahjuks aegunud.
Kõik toimis kuni hakkas lõppema KK-ga tööleping 2005.aasta lõpus. Siis ühel hetkel hakkas ta nõudma teistkordselt töölepingus olevaid päevarahasid tiitlivõistluste eest. Ja põhiline argument oli see, et „Olde lubas talle töölepingu sõlmimise ajal maksta „mustalt“ lisatasu, mida ta sai siis läbi panga komandeeringu avansi sildi all“. Ehk siis, Olde lubas maksta „mustalt“ panga kaudu talle töötasu!!! Täienduseks olgu lisatud, et kui see oleks nii olnud (palk, „must palk“ ja päevarahad), siis oleks KK igakuine sissetulek olnud suurem EML-i tegevjuhi palgast 2005.aastal.
Nagu täna taas selgub, siis Kalle seisukohalt on tõsi ja Olde iseenesest mõistetavalt valetab.
Eeldatavalt olid tookordse juhtumi „juured“ kusagil palju sügavamal, kus 1) mõned naistekoondise liikmed ei pidanud Kallet pädevaks treeneriks ning 2) ka maleliidul tekkisid treeneri tööajaga arusaamatused.
Juhtumisi käisid Eesti naiste MV-d ja oleksime soovinud, et KK oleks aidanud naisi maleliselt (ettevalmistus EM-ks). Ootamatult saime aga teada, et KK on sellel ajal hoopis Soome invaliidide koondise treenerina kusagil kolmandas kohas ja samal ajal mängib seal veel ka ise turniiri jne.
Ja see periood oli üle paari nädala. Meie meelest oleks olnud igati mõistlik, et KK oleks sellel ajal võtnud Eesti töökohast palgalise puhkuse, kuid seda ta ei teinud ning nii maksti talle pärast ka saamata puhkusekompensatsiooni.

Hendrik Olde said...

Ehk siis, aastaid kuluaarides liikvele lastud jutt Olde valetamisest ja lubadustest , mida on võimalik faktidega ümber lükata, kuid millest siin vaidlejad ilmselgelt huvitatud ei ole, sest neil on OMA TÕDE.

Aga Kalle Kiik on tõesti üks vähestest meie noorema põlvkonna treeneritest, kes teeb oma tööd armastusega, eesmärgiga ning mis väga oluline – ta täiendab ennast pidevalt.
Kalle pikendas ka oma FIDE treeneril litsentsi, mis käesoleval aastal aegus (kahjuks jättis selle litsentsi pikendamata Lauk ja nii võib öelda, et EML-i poolt kulutatud rahad tema koolituse finantseerimisele on läinud tuulde).
Läinud aasta lõpust püüti Kallet mitu korda veenda, et ta hakkaks Ottomari treeningprotsessi koostama ja seda vedama (siin ei olnud tegemist mingilgi määral Oldega), kuid kahjuks Kalle loobus sellest erinevatel põhjustel. Tema töökoormus, eesmärgid ja ka tasustamine on Soomes siiski oluliselt motiveerivam. Aga ta oleks hetkel tõesti üks väheseid, kes sellega hakkama saaks.

Edaspidi kasutan sellise laimu ja valede puhul teisi võimalusi.
Seega, palun anonüümidel enne kontrollida, mida mulle süüks panete ...

Marek Kolk said...

"Niikua kuni Olde on pealik, ei taha paljud tublid ja asjatundlikud inimesed male heaks(loe: olde kasuks) rabada. Teda ei usaldata."

Ma olen sellega nõus ... ainult et siin unustatakse ära, et kui "valitsus" vahetub, siis selles lauses läheb sõna "Olde" asemele uue valitseja nimi ja muus osas jääb lause samaks. Täiesti elementaarselt kaob koos Oldega veel inimesi ära ja mingeid uusi nägusi tuleb kas asemele või tagasi. Siin on jäänud mulje, nagu Oldega ei saaks keegi läbi (või vähemalt ei suudaks teda üle elada) ... mis ei vasta üldsegi tõele.

Kumb variant parem või pigem peaks küsima, kumb halvem on ... seda ei saa enne teada, kui keegi teine ka proovib natukest aega "valitseda". Mina ei suuda küll kindlalt öelda, kumb halvem, kumb parem ...

Pigem on küsimus konkreetsetes isikutes, kes jääb, kes kaob. Meil on suhteliselt piiratud arv aktiivseid inimesi.

Anonymous said...

Viimasel ajal on kommentaariumis saanud vasta päid-jalgu meie ühed paremad noortega töötavad treenerid Lauk ja Kiik. Mehed, kes teevad oma tänuväärset tööd nii-öelda maleliidu kiuste. Kes on järgmine? Või aitab ehk?

Marek Kolk said...

"Võistluste tulemused ongi kontrollitud info. Korrektne oleks avaldada vähemalt kõik tulemused, mis saadetakse reitinguarvestuseks."

Kas sinu meelest ei ole praegu nii või? Minu meelest on enamus reitinguarvestuseks saadetud turniiride info üleval.

Kristjan Sander said...

kui "valitsus" vahetub, siis selles lauses läheb sõna "Olde" asemele uue valitseja nimi ja muus osas jääb lause samaks

Puhas spekulatsioon.

"Võistluste tulemused ongi kontrollitud info. Korrektne oleks avaldada vähemalt kõik tulemused, mis saadetakse reitinguarvestuseks."

Kas sinu meelest ei ole praegu nii või? Minu meelest on enamus reitinguarvestuseks saadetud turniiride info üleval.


Enamus või kõik?

Anonymous said...

Paluks härra Hendrik Oldel kommenteerida ka kellegi "matemaatiku" August 18, 2011 2:25 PM esitatud palga, kütuse- ja telefonikulude numbreid. Kui paljuga see inimene eksib?

Anonymous said...

Paluks vastata küsimusele, miks näiteks Liiva ja Leito on eelistanud pigem malest lahkuda kui ühineda KS ja kompaniiga?

Marek Kolk said...

"Enamus või kõik?"

Sind huvitab, kas mingist 1400 turniirst on mõni välja jäänud? Noh, varem välisvõistluste viiteid näiteks reitingute juurde ei pandud (kuid need avaldati uudiste juures).

Eesti tulemused on samuti enamus reitingutabelis koos tabeliviitega. Väljas võivad olla veel mõned paberi peal saadetud asjad aegade algusest.

"Puhas spekulatsioon."

Siin sa eksid küll väga rängalt. On üsna ilmne, et koos Oldega läheb veel inimesi minema. On seda vähe või palju, see on teine teema ja kui olulised v mitteolulised need on ... samuti teine teema. Huvitav, kas tõesti kogu teie seltskonnal on asjast selline ettekujutus, kuidas KÕIK kohe teid toetama asuvad? Või et mitte keegi teis pettuma ei saa? Üsna kõrge lend ma ütleks.

Kristjan Sander said...

kahjuks jättis selle litsentsi pikendamata Lauk ja nii võib öelda, et EML-i poolt kulutatud rahad tema koolituse finantseerimisele on läinud tuulde

Ilmselgelt mitte. Teadmised ei kao mingi formaalse kuupäeva kukkumisega ja ei ole veel nähtud, et litsents lapsi õpetaks.

Kiige juhtumit ei oska ma kommenteerida, kuid see, kuidas H. Olde vaieldamatult teeneka, omaaegse Kanepi ning praeguse Ladva treeneri Laugu kallal pidevalt norib ja näägutab, on küll väga madal.

Anonymous said...

Kas Narva-Jõesuu turniiri tulemusi ei ole ka reitimiseks saadetud?

Kristjan Sander said...

Paluks vastata küsimusele, miks näiteks Liiva ja Leito on eelistanud pigem malest lahkuda kui ühineda KS ja kompaniiga?

Paluks Liiva ja Leito käest nende tegevuse või eelistuste kohta küsida ikka neilt endilt.

Eesti tulemused on samuti enamus reitingutabelis koos tabeliviitega.

Jutt oli siiski uudistest, mitte viitest reitingutabelis. Kui esitatakse mingi turniiri tulemused, võiks see läbi käia ka uudistest. Selleks vististi uudised ongi, et uutest sündmustest teatada.

"Puhas spekulatsioon."

Siin sa eksid küll väga rängalt.


Palun ära käi oma spekulatsioone tuleviku kohta välja faktidena. Minu teada oled sa EML reitinguametnik, mitte selgeltnägija.

Hendrik Olde said...

Neid andmeid on ju võimalik kontrollida, sest EML-i majandusaasta aruanne on avaliku dokumendina Äriregistris olemas ja seepärast ei peaks ka siia otseseid valeandmeid lisama (kahjuks valetatakse siin aga teadlikult).

Kui keegi ümardas minu töötasuks koos maksudega 2000 eurot kuus, mis teeks aastase palgafondi kokku üle 375 tuhande krooni, siis tegelikkuses oli EML-i KÕIGI töötajate palgafond koos maksudega 2010.aastal alla 290 tuhande krooni. Järeldused tehke palun ise.

Lisaks. Huvitav, mil moel need treenerid saavad vastu päid-jalgu.
Pigem vist ikka süüdistati mind ja ma vastasin otsesele laimule.
See on taaskord näide, et kui keegi miskit ütleb, siis see on TÕDE ja kui Olde vastab, siis Olde laimab ja halvustab ... Järelikult - te ei ootagi oma küsimustele ja väljaütlemistele vastuseid.

Kristjan Sander said...

Ei, Hendrik, Ülar Lauk ei ole sind siin kuidagi laimanud. Kahju tõesti, et sa teadlikult valetad.

Marek Kolk said...

"Jutt oli siiski uudistest, mitte viitest reitingutabelis. Kui esitatakse mingi turniiri tulemused, võiks see läbi käia ka uudistest. Selleks vististi uudised ongi, et uutest sündmustest teatada."

Sa nagu sassi ei aja midagi? Miks sa arvad, et reitinguarvutusteks saadetud asjad alati uued on?

"Palun ära käi oma spekulatsioone tuleviku kohta välja faktidena. Minu teada oled sa EML reitinguametnik, mitte selgeltnägija."

Ei, ma ei ole selgeltnägija ja ma ei anna neid otseselt faktidena. Ma annan neid kui väga suure tõenäosusega toimuvat. Kas järgmine asi on spekulatsoon selle sisulises mõttes: kui te lööte jääkaru pudeliga vastu pead, siis ta hammustab teil käe otsast ära? See ei ole fakt muideks, võib juhtuda, et jääkaru ei hammusta kätt ära. Aga mina ei pea seda ka spekulatisooniks. Tegemist on äärmiselt tõsiselt võetava "hoiatusega" ja peab püstirumal olema hakata siin targutama filoloogilistel teemadel.

Kristjan Sander said...

Sa nagu sassi ei aja midagi? Miks sa arvad, et reitinguarvutusteks saadetud asjad alati uued on?

See on ise küsimus. Kas sa kinnitad, et kui praegu esitatakse hiljutine turniir reitinguarvestusse, siis käib see ka uudistest läbi? Mulle isiklikult tundub, et uudistesse ei jõua info nii süstemaatiliselt, aga muidugi võib juhtuda, et eksin.

Filoloogilistel teemadel pole siin keegi targutanud. Sellel, miks H. Oldet ei usaldata, on omad põhjused. Oma väitega püstitad sa hüpoteesi, et polegi võimalik leida kedagi, kes suudaks EMLi juhtida põhikirjast ja seadustest kinni pidades ning suhelda maletajatega korrektselt. See on sinu isiklik spekulatsioon.

Hendrik Olde said...

Vahel viskan jälle pilgu peale huvitavale saidile, et palju seal tõde ja uusi fakte on?!
http://www.hot.ee/antiolde/

KS jaurab sellest ajast saadik ja ikka "kerib" sama plaat...
Kas tõesti mõni klubi ei soovi KS üleliigset energiat kasulikumalt rakendada?!

Kristjan Sander said...

Kahjuks lisandub sul, Hendrik, iga aastaga uusi "tööõnnetusi", mida "Vaadeldaja" ka kajastanud on.

Kui me üleliigse energia rakendamisest räägime, siis millal kavatsed Sa vastata minu klubi korduvale arupärimisele Maleliidu maksuvõla põhjuste kohta, milleks Sa põhikirja järgi kohustatud oled?

Kristjan Sander said...

Kultuurkapitali leht näitab ka, et 30.04 ja 30.07 tähtajaga aruanded on Maleliidul esitamata.

Marek Kolk said...

" Oma väitega püstitad sa hüpoteesi, et polegi võimalik leida kedagi, kes suudaks EMLi juhtida põhikirjast ja seadustest kinni pidades ning suhelda maletajatega korrektselt. See on sinu isiklik spekulatsioon."

Kumb meist spekuleerib siin? Minu väide oli, et koos Oldega läheb inimesi veel minema. Sinu väide on pehmelt öeldes midagi muud. Samas, ma ei imestaks, kui tõepoolest ka see sinu poolt pakutu tõele vastaks. See on ju stiilis "sa väidad, et ideaalset inimest ei ole olemas" ... on või? Oskad sa pakkuda mulle ala ja juhti, kus kõik rahul oleks? Ma pigem väidaks, et sellist sinu poolt pakutavat juhti võib-olla on võimalik leida, aga tal saan olema väga väga raske. Ja lisaks ... vaja on meeskonda, üks inimene ei tee midagi ära. Meeskond on aga keerulisem juhtum, sest mängu tulevad ka omavahelised pinged.

Või kuidas sa näiteks kujutad ette, et klubid nagu "Vabaettur" ja "Shahh Garde" vahel poliitilised pinged puuduksid ja keegi nende klubist ei kahtlustaks teid teise klubi kasuks asju otsustamast?

Kõik see muu juriidiline jama, jah seda vast on ikka võimalik paremini teha. Suhelda paremini? Ikka, aga enamasti eeldaks see ka maleväliseid uusi inimesi.

Kristjan Sander said...

Ei, Marek, sa kirjutasid:

"Niikua kuni Olde on pealik, ei taha paljud tublid ja asjatundlikud inimesed male heaks(loe: olde kasuks) rabada. Teda ei usaldata."

Ma olen sellega nõus ... ainult et siin unustatakse ära, et kui "valitsus" vahetub, siis selles lauses läheb sõna "Olde" asemele uue valitseja nimi ja muus osas jääb lause samaks.


Ära palun vassi.

Marek Kolk said...

Niikua kuni X on pealik, ei taha paljud tublid ja asjatundlikud inimesed male heaks rabada. Teda ei usaldata.

Jah, see lausa jääb kehtima. Selleks ei pea küll geenius olema, et sellest aru saada. 1-2 aastat uue võimu valitsust ja lause on oi kuidas tõene. Täiesti iseteema on see, et olukord ei võiks isenenesest talutav või lausa hea olla.

Miks sa nimetad seda spekulatsiooniks? Ok, sulle see arvamus ei meeldi, siis ei meeldi, aga see veel ei tähenda, et see puhtalt spekulatsioon oleks.

"Ära palun vassi."

?? Kui sa nagu konkreetset kohta mõtled, siis nii ütlegi. Sellisena öelduna väidad sa, et ma teen seda meelega ja selle viimasega sa just küll eriti asju paremuse poole ei juhata.

Anonymous said...

Või kuidas sa näiteks kujutad ette, et klubid nagu "Vabaettur" ja "Shahh Garde" vahel poliitilised pinged puuduksid

Kas seda "Shahh ja Garde" mitte pankrotti ei lastud ja paremad lapsed TTMKK juurde üle ei kanditud? Nüüd peaks selle asemel vist Petrosjani Maleakadeemia olema. Milles nende klubide "poliitilised pinged" peaksid väljenduma, aru ei saa. Kas ühed on koganlased, teised aga drambjanlased, või kuidas?

Kristjan Sander said...

Muidugi on see puhas spekulatsioon. Selliseks arvamuseks ei ole mitte mingit alust. Samuti ei ole mitte mingit alust arvata, et korrektseks suhtluseks maletajate, EML liikmete, riigiametnike või pressiga on tingimata malevälist inimest vaja. Kogu see jutt on kantud Valgevene sündroomist - kui ollakse pikka aega ainult üht inimest tüüri juures näinud, ei kujutata enam kedagi teist ettegi.

Ei eelda see EML juhtimine mingeid erilisi imevõimeid. Eesti spordialaliitude hulgas paistab EML üsna erandlikult silma pidevate skandaalidega ning organisatsioonina on kah üsna pisike. Suvalisel kohvikul on ka rohkem käivet kui EML-il eelarvet. Samuti ei ole kõik maletajad laisavõitu intrigaanid.

Alustada võiks 2009. a. alguses kokku lepitu täitmisest. Alustada võiks revisjonitoimkonna valimisest. Alustada võiks lõpuks ometi arengukava koostamisele asumisest. Alustada võiks kasvõi sellest, et Kultuurkapitalile need närused aruanded ära esitada. Paljudest asjadest võiks alustada. Aga kui tahetakse ainult ehteestlasliku ärapanemisega tegeleda - nagu väga õigesti ütles juhatuse liige Haavamäe - siis veerebki kõik rappa. Ja ei saagi mitte kuhugi mujale veereda.

Nii lihtne või keeruline see asi ongi.

P.S. Huvitav, kas nüüd tuleb Hendrik ja kulutab järjekordse veerandtunni pika postituse kirjutamisele, kus ta selgitab, et Kulka inimesed on jälle oma lehekülje haldamisel näpuvea teinud...?

Marek Kolk said...

Noh, sa unustad (või pead marginaalseks) täielikult ära selle poole, kes ei juhi ehk 99% inimesi. Raha on piiratud hulk ja seda ei jätku kõigile. Jah, võib-olla olen mina liiga pessimist, aga mul ausalt öeldes ei ole kahju ses osas eksida.

Kristjan Sander said...

Mida raskemad on tingimused, seda rohkem paistavad juhtimisvead välja. Heal ajal poosetada ei ole mingi eriline kunst. Tõe hetk saabus paljudele juhtidele või juhihakatistele koos kriisiga. Millegipärast ei lähe aga kriisi ajal kõigil ühtmoodi halvasti. Mis sa arvad, mis selle põhjus võiks olla...?

Marek Kolk said...

Seda on suusaliidu pealt näha jah ... ja ometi peeti neid pikka aega Eesti üheks parimaks näiteks ja soliidseteks inimesteks.

Kristjan Sander said...

Nojah, neil on see dopinguteema ka kaelas, mis meile õnneks väga korda ei lähe. See veel puuduks täielikust õnnest...

Marek Kolk said...

Mina mõtlesin siin rohkem nagu seda ajakirjanikele valetamise ja vassimise teemat.

Anonymous said...

Ma olen sellega nõus ... ainult et siin unustatakse ära, et kui "valitsus" vahetub, siis selles lauses läheb sõna "Olde" asemele uue valitseja nimi ja muus osas jääb lause samaks.

Ära palun vassi.


Pole kombeks Olde eelset aega meenutada. Eriti noorematel inimestel. Vanematele jälle meeldib pajatada ja neil juttu jätkub.

Anonymous said...

Kristjan, niipalju kui mina mäletan, oled Sa maleteemadel pidev vaidleja.
Esitan paar küsimust:
1) nimeta kolm Sinu vaidluste tulemusel Eesti malele positiivse tulemusega asja ja...
2) kolm negatiivse tulemusega asja?

Kristjan Sander said...

Mina mõtlesin siin rohkem nagu seda ajakirjanikele valetamise ja vassimise teemat.

Ses osas on meil kahetsusväärselt tunduvalt pikem ajalugu kui neil. Samuti oleks raske ette kujutada, et suusaliidu tegevjuht suvatseks esineda avaldusega, et ta ei tea, kas EM kuulub mõne esisuusataja võistluskalendrisse või ei.

Anonüüm nimetagu esiteks oma nimi, siis räägime edasi.

Anonymous said...

Kahju et KS jällegi pareeris osavalt 12:26 esitatud küsimuse.

Marek Kolk said...

"Kahju et KS jällegi pareeris osavalt 12:26 esitatud küsimuse."

Siin ma toetan Kristjani. Anonüümselt ei vasta mina ka minusse puutuvatesse küsimustele (või vähemalt oleneb see küsimusest).

Anonymous said...

Täiesti elementaarselt kaob koos Oldega veel inimesi

Kui Marek nii kategooriliselt väidab, siis peab ilmselt silmas vähemalt iseennast. Marek on kõrgtasemel kohtunik, saab hakkama ülekannete ja reitingu arvestamisega(eks operatiivsemalt saab alati teha), tavaliselt laheda huumoriga. Imestama paneb tema padupessimism normaalse juhtimise võimalikkusest males, nii et ta on isegi valmis oma malearmastust ohvriks tooma ja malest loobuma. Kas tõesti on mõju avaldanud teadlik vastandamine võim contra opositsioon ja on ära unustatud, et me oleme tegelikult Caissa rüütlid? Et pigem male heakäigu eest võiks südant valutada kui läbikukkunud juhti kaitsta? Vähe tõenäoline, et Oldeta juhatus ei sooviks kasutada pädevate inimeste abi, mõistust ja jõudu. Ilmselgelt pole mingit põhjust miks Marek peaks malest tagasi tõmbuma. Lõpliku otsuse teeb ta muidugi ise.

Samas asendamatuid inimesi pole. Kui aasta aega tagasi võis kohutada Mareki eemalejäämine, siis nüüd Viljandis toimusid partiide ülekanded ilma tema osavõtuta. Küllap leitakse ka mõni IT-inimene, kes reitingutega hakkama saab. Mis puutub kohtunikutöösse, siis võib hädaga importida kas või naaberriikdest, kuni enda omad lõplikult jalad alla saavad ja neid piisavalt pole.

..........................

Avalikult on läbi arutamata, missugust Maleliitu me siis tahame? Praegune struktuur loodi vist vähem kui 10 aastat tagasi ja oli kantud mõttest, et valitaks pädev juht ja energiline meeskond koos selge visiooniga. Vähem loba, rohkem tegusid. Vähetähtis polnud ka rahaline võimekus ja valmisolek võtta vastutus. Võimalik, et tollal oli otstarbekas koondada kogu võim pädeva tegevjuhi kätte. Samas aforism "võim rikub inimest, aboluutne võim absoluutselt" kipub kehtima igal pool ja ajajärgul.

Praegu näib, et on aeg muutusteks ja tuleb kaasata kogu maleaktiiv niipalju kui seda veel jäänud on erinevate koostöövormide kaudu. Taasluua treenerite nõukogu, laste- ja noortekomisjon, naistekomisjon, tippmale komisjon, "sponsorite töötlemise/raha kokkuajamise komisjon" jm, mis koosneksid oma ala asjatundjatest. Ega's komisjonide olemasolu iseenesest midagi muuda, sestap tuleb juba nüüd hakata mõtlema, kuidas aktiivseid inimesi male huvides kaasa tõmmata. Tööd jagub kõigile ja sellega on alustatud.

Ühiskondliku aktiivi edukaks kaasamise eelduseks on mõistagi usaldusväärne juhatuse esimees, kes muuhulgas arvestab spetsialistide arvamusega isegi siis kui see talle eriti ei meeldi. Palgaline tegevdirektor kui tehniline töötaja ei pea olema juhatuse liige ja see ametikoht tuleb hea tava kohaselt täita konkursi korras nagu Kristjangi kuskil eelpool rõhutas.

Ettepanekuid, kommentaare?

Anonymous said...

...pigem male heakäigu eest võiks südant valutada...
...ametikoht tuleb hea tava kohaselt täita konkursi korras ...

Kui siin keegi üldse male heakäigu eest südant valutab, siis on see Olde ja palju teisi, mitte KS.

Maleliidu juhi ametikoht on valitav (sisuliselt see ongi konkursi korras valitud). Esitati kandidaadid, valiti juhtkond, mis valis esimehe.

Anonüümsele küsijale KS muidugi ei vasta, aga ma ei ootagi vastust, sest tean seda. Nimelt, kus oli KS ja tema meeskond eesotsas Toomas Valgmäega siis kui oli kandidaatide esitamine ja miks ei tehtud nn "lobitööd" maleklubides? Mulle on KS tegevus jätnud väga halva mulje, mistõttu valimistel tuli eelistada Olde meeskonda ja seda tegi ka valdav enamus!
Miks KS ei taha ikka veel tunnistada oma meeskonna kaotust?
Pärast kaklust ju rusikatega ei vehita!

P.s. KS-le edu järgmistel valimistel, edaspidi aga positiivset suhtumist oodates Oldesse ja tema toetajaskonda.

Anonymous said...

EMTÜ võib teha kui tahes head tööd aga KS sõnavõtud aktiivse eeskõnelejana on juba usalduse kõikuma löönud.

Anonymous said...

Miks EMTÜ on üldse oma "pressiesindajaks" valinud KS? Selleks võiks ju olla Toomas Valgmäe, kes suudaks võibolla vähegi EMTÜ mainet parandada.

Anonymous said...

Usaldus KS on kõikuma löönud,aga usaldus Oldesse on raudne!:)
Tule taevas appi!!!

Marek Kolk said...

Viktoriini küsimus: kes on seni ainus ja ainus ja ainult ainus inimene ükskõik kas koalitsioonist v oposistioonist v maletajatest, kes uue reitingusüsteemi lehe asjus mulle kirjutanud v helistanud on (positiivselt v negatiivselt)?

Kes pakub, et teema on teisejärguline, see eksib üsna suurel määral. Ja Kristjan, sinu "see on sinu spekulatsioon" võib selles valguses ainult Hadese riiki rännata.

Marek Kolk said...

"Samas asendamatuid inimesi pole. Kui aasta aega tagasi võis kohutada Mareki eemalejäämine, siis nüüd Viljandis toimusid partiide ülekanded ilma tema osavõtuta."

Välja on jäänud fakt, et eelmine aasta olin mina siiski kohal oma 38 kraadise palavikuga ja 500 EEKi (arvestades olukorda oli nats nadi seda tasuta tedha, kusjuures oli minu kõrghetk PhD kirjutamisel) õhtu kohta, kus Valgmäe pakkus 1000 ja mina ei osanud enne seda tema küsimusele mitte midagi vastata. Ma lisan, et Toomas transportis mind samal õhtul liinil Viljandi-Tartu (enne seda oli Tartu-Viljandi Gerdi poolt), mis on vägagi positiivne (ja see palavik mul tõepoolest oli).

Te võite oma LIVE-i teha kindlaks määratud inventaataariga ja installiga, aga minu mitmeaastalist kogemust te endale ei saa.

Kristjan Sander said...

Minul ei ole positsiooni, mis võimaldaks EMTÜ nimel rääkida ja ma ei ole kunagi ka EMTÜ eestkõnelejana esinenud.

Nagu juba korduvalt öeldud, on olukord, milles juhatuse esimehe ja tegevjuhi ametid on ühendatud ning tegevjuht seega iseenda ülemus, ebanormaalne. Eriti veel siis, kui revisjonid ka ära jäetakse ja ei ole aktiivset presidenti. EML-is tuleks nagu teisteski alaliitudes lahutada juhatus ja tegevjuht või kui soovitakse, et igapäevane juhtimine oleks juhatuse käes, luua strateegilise juhtimise ning kontrolli jaoks nõukogu.

Mis Marekisse puutub, siis nagu olen ka varem öelnud, on ta üks väheseid EML-iga seotud isikuid, kelle tööga võib rahul olla. Padupessimism paneb imestama ka mind, kuid igal inimesel on siiski õigus oma arvamusele.

Anonymous said...

...esimehe ja tegevjuhi ametid on ühendatud ning tegevjuht seega iseenda ülemus...
blaa-blaa-blaa...

Minu jaoks kama-kaks. Praegu toimib EML lehel EMTÜ sari ja mängida saab piisavalt. Samas ka südamega korraldatud turniirid: Laagri, Rae, Braschinsky, Raud, Karksi-Nuia, Põlva ...

Tehku ka KS mõni turniir, millest ka mingi positiivne elamus jääks - ehk kogub siis "poliitilist kapitali" teel EML juhiks pürgimisel. Negatiivse "mulinaga" suudab ta ainult nii mõnelegi tublit stressi tekitada.

Anonymous said...

...aga minu mitmeaastalist kogemust te endale ei saa!

Ei peagi saama! Kogemused tekivad ju aastatega. Kui LIVE toimib, on kõik ju hästi ja kümne aasta parast on tegijatel hoopis uued kogemused.
Samas on Sinu(MK) tase kõikidest teistest (siiski on veel doktori kraadiga mängijaid) peajagu üle. HO ja KS ei ole (vist veel) teaduskraadi ja nendega Sa ei peaks eriti kemplema.
Küll aga tahaks loota, et ikka jagad tulevikus oma kogemusi vähemalt andekatele noortele, kes just tipptasemel läbi ei löö, kuid vajavad Sinu hindamatuid teamisi ja kogemusi nii males kui matemaatikas.

Anonymous said...

Tere Kristjan!

Sa oled Vaadeldaja kommentaariumi esikõneleja ja n.ö tuline male hea käekäigu eest võitleja.
Kui asi ainult nime taha jääb, siis esitaksin ise need eelnevalt Sulle esitatud kaks küsimust(vt.19,2011 2,16).

Ants

Anonymous said...

Ütle kes kuulub sinu nõukogusse ja ma ütlen kes oled sina ise.

Kristjan Sander said...

Tere, Ants

Vabanda väga, aga minu tutvusringkonnas on vähemalt kolm maletajast Antsu.

Kristjan Sander said...

...esimehe ja tegevjuhi ametid on ühendatud ning tegevjuht seega iseenda ülemus...
blaa-blaa-blaa...

Minu jaoks kama-kaks.


Karta on.

Praegu toimib EML lehel EMTÜ sari ja mängida saab piisavalt. Samas ka südamega korraldatud turniirid: Laagri, Rae, Braschinsky, Raud, Karksi-Nuia, Põlva ...

Kui palju neist EML korraldas?

Tehku ka KS mõni turniir, millest ka mingi positiivne elamus jääks - ehk kogub siis "poliitilist kapitali" teel EML juhiks pürgimisel.

Ma ei püri EML juhiks.

Marek Kolk said...

"i ja kümne aasta parast on tegijatel hoopis uued kogemused."

Tegelikkuses on asi palju lihtsam :-D tehnika ja tarkvara areneb ning võimalik on lähtuda sellest (kui raha jagub).

Anonymous said...

Kutsun üles Marek Kolki ja Hendrik Oldet lõpetama siin igasugune diskussioon K.S. ja muude provokaatoritega.
Aeg on näidanud, et mingit kasu sellest pole.
Keegi nagunii neid K.Si spekulatsioone enam tõsiselt ei võta, seega puudub igasugune vajadus neile igavesti vastama jääda.

Anonymous said...

Teen siis uue katse.

Tere Kristjan!

Sa oled Vaadeldaja kommentaariumi esikõneleja ja n.ö tuline male hea käekäigu eest võitleja.
Kui asi ainult nime taha jääb, siis esitaksin ise need eelnevalt Sulle esitatud kaks küsimust(vt.19,2011 2,16).

Ants Prii

Aare Võsu said...

Asi hakkab kiskuma väga laada lärmi moodi. Ma soovin,et need maskidega inimesed (anonüümid)ikka ütleks kelle arvamusega on tegemist. Ja kas tõesti ei saa kokku tulla näost näkku ja asjalikult läbi arutada tekkinud olukord. See Andrese ja Pearu kemplemine raali abil ilmselt sihile ei vii. Tahaks loota, et Olde ja Valgmäe kutsuks kokku suurema seltskonna, kus on esindatud nii juhatused, treenerid, kohtunikud, tippmaletajad ja aktiivsemad malemängu harrastajad. Kogunemise kohaks peaks olema Tallinn.

Anonymous said...

Aare!
See siin peabki laada moodi olema. Otsuseid tehakse ikka EML (valimistel antakse selleks volitused) koosolekutel. Kui otsused ei meeldi, siis tulebki kuskil "auru välja lasta" ja selleks sobib see blogi ideaalselt. Eriti vajalik on see märtrile - Kristjan Sanderile.

Anonymous

Anonymous said...

Mis vahet seal on, kes küsimuse esitab... Kas vastus sõltub küsijast?? Või tahetakse küsijale vastata isiklike solvangutega??

Anonymous said...

Aare!

... praktika on näidanud, et EML koosolekud ei ole toonud lahendust.

EML juhtkond on oma valijate nägu, Maletajad on klubide kaudu oma "juhid" valinud. Kui need volitatud isikute koosolekud ei too lahendust, kes siis veel? Pärige neilt aru, esitage konstruktiivseid lahendusi aga ärge kaagutage KS moodi

Anonymous

Kristjan Sander said...

Aare, kokkulepetele jõuti omavahel juba 2009. a. alguses. Paraku H. Olde neid ei täitnud.

Kristjan Sander said...

Ants Prii, mina EML liikme esindajana nõuan EML juhatuselt ei rohkemat ega vähemat kui põhikirja ja seaduse täitmist. Kas ma saan tõesti õigesti aru, et sina juhatuse liikmena küsid sisuliselt, mis selle mõte on? Kas piinlik ei ole?

Muidugi oleks teil seal mugavam toimetada, kui keegi ei küsiks, miks on Maleliidul maksuvõlg, ei tuletaks meelde, et te põhikirja kohasest revisjonist hoidute ja nii edasi. Üldiselt on aga siiski nii, et aruandekohuslane oled sina liikmesklubi ees, mitte vastupidi.

Tänan tähelepanu eest.

Anonymous said...

Ants Prii küsis KS'lt
Esitan paar küsimust:
1) nimeta kolm Sinu vaidluste tulemusel Eesti malele positiivse tulemusega asja ja...
2) kolm negatiivse tulemusega asja?

...mina EML liikme esindajana nõuan EML juhatuselt...
Nõuad ja targutad. Vasta ise ka küsimustele.

Anonymous said...

Kristjan Sanderiga on see häda, et tal on enamasti puhtjuriidiliselt võttes õigus. Enamus Olde jüngritest on aga omavahel ja oma patriahiga seotud nii sidemete, mälestuste kui ka emotsioonide kaudu. Alates sellest, kuidas omal ajal eelmise türanni Nei all kannatasid, kuni tänase päevani välja. Nüüd on siis endale patriahi kasvatanud ja siis ühteaegu nii hoiavad kui ka vihkavad teda. Eesti males lööb tõepoolest välja Valgevene sündroom; need inimesed ei usu, et nad saaksid ilma batjuška Lukašenkata iseseisvalt paremini hakkama. Puhud mõne sellisega omavahel usalduslikumas õhkonnas juttu, siis ilmneb, et Lukašenkat kauem tundvad toetajad ikka sisimas vihkavad teda ka, sest mäletavad tema varasemaid sigadusi, aga samas kardavad ja ei julge seda ausalt tunnistada. Ja nii ongi nad teinud Krsitjan Sanderist omale süljetopsi. Nende jaoks on probleem selles, et KS on õigus, nad saavad sellest aru, aga et ta ütleb oma õigust välja nende jaoks liiga ärritaval kujul. KS on neile ebasümpaatne, ja see et ta argumendid on tugevad, sunnib neid isiklikele rünnakutele ja teemast kõrvale kiskumistele.

Peep said...

Kristjan püstitab küsimust - miks on maleliidul maksuvõlg. Iga ettevõtlusega tegelenu teab kui lihtsalt maksuvõlg võib tekkida. Maksti kasvõi MV-te kohtunikele tasuks poolt keskmist päevapalka ja seda oli võrreldes eelarvega liiga palju. Tasu maksti, maksudeks enam ei jätkunud. Nii koguneski. Pole see maksuvõlg ka mingi surmapatt.

Palju edasiviivam küsimus oleks - mida on tehtud maksuvõla likvideerimiseks. Näiteks hea vastus oleks, et edaspidi kohtunikele enam tasu ei maksta. Kes tahavad kategooriat säilitada, teevad tööd MV-te turniiridel tasuta. Kui peaks tahtma kategooriat tõsta, siis maksavad turniirile kohtunikuks pääsemise eest.

Nagu ma kunagi varem juba märkisin, kohtunikuks olemine ei ole majanduslikult tasuv (nagu male mängiminegi). Puhkusena teda ka võtta ei saa. Erinevalt male mängimisest, mis enamusele meie maletajatest on vaba aja veetmise vorm, üks odavaimaid muide. Eks see kohtunikutöö olegi mõnede inimeste panus maleelusse, igal juhul toekam kui Oldele pidevalt raha vähesust nina alla hõõruda.

Kristjan Sander said...

Jah, Peep, maksuvõlg kui selline ei ole surmapatt. Seda enam tekitab küsimusi, miks selle põhjusi nii paaniliselt varjatakse. Täpselt sama küsimus käib ka näiteks riigile esitatud aruannete või juhatuse otsuste kohta, mida nii mina kui mõni teine liige oleme näha küsinud, kuid hoolimata isegi H. Olde avalikult üldkoosolekul antud lubadusest, mitte saanud.

On positiivne, et nüüd on hakatud lõpuks juhatuse otsuseid koduleheküljel avalikustama - asi, mida nõuti juba Taimla presidendiajal, kes sellega muide ka nõus oli - aga viimase aja sündmused näitavad, et seda tehakse vist valikuliselt.

Nii on Eesti MV juhend kinnitatud juhatuse poolt 23.03.2011 ja selles on kirjas:

"Eelvõistluste kolm paremat omandavad õiguse osalemiseks finaalturniiril. Loobumiste korral osaleb finaalturniiril varumängijana eelturniiri paremusjärjestuse alusel 4.koha saavutanud maletaja. Ülejäänud finaalturniiri osalejad otsustab loobumiste korral EML juhatus."

EML juhatus otsustas 8.06.2011 (päevakorrapunkt "2011 Eesti MV Pärnus"), et:

"Lisada täiendav informatsioon ning meistrivõistlustel osalemist kinnitanud mängijate nimekiri hiljemalt 9. juuniks 2011 EML koduleheküljele."

Sealt edasi tuleb vaikus. Kes otsustas, et osaleb mitte 10, vaid 8 mängijat? Kes otsustas, kes on finalistid? Kes otsustas, et Eesti MV finaal toimub mitte Pärnus, vaid Tallinnas? Kas juhatus või Hendrik Olde ainuisikuliselt?

Marek Kolk said...

See lisabürokraatia nõudmine tähendab seda, et inimesed ei saa enam teha oma põhitööd või vähemalt tuleb see millegi muu arvelt.

Kui ma hakkaks igat oma sammu kooskõlastama, siis jääksid väga paljud asjad tegemata.

Minu unistus on, et KS oleks EML tegevjuht (see kes tegeliku töö peab ära tegema) ja siis saaks näha, kuidas reaalsuses asi käib. Ma olen nõus võtma enale küsija rolli.

Anonymous said...

Sõpruskonna äriprojektis pole formaalsed regulatsioonid vajalikud. Kas maleliit püüab saada kõikide maletajate sõbraks?

Kristjan Sander said...

Ei, Marek, keegi ei nõua lisabürokraatiat ega iga sammu kooskõlastamist. Selle mõtlesid sa ise välja.

Tahad, loen sulle üles alaliitusid, kus on juhatuse esimees ja tegevjuht erinevad?

Anonymous said...

Laenake keegi Kristjan Sanderile eneseabi raamatuid.

Anonymous said...

Kristjan Sanderi väljaütlemistes on teinekord omajagu kibedat tõtt, et see sunnib mõne Anonymouse kohe eneseabist jutlustama.

Anonymous said...

Kui ise eos üldse ei tea kuidas asjad tegelikult käivad, siis on lihtne targutada:)

Anonymous said...

KS ei osanud isegi ühtegi positiivset tegu välja tuua, rääkimata negatiivsetest.

M.O.T.T.

Anonymous said...

Nõus viimasega. Teadsin ja tean ka praegu, et KS ei olegi ühtegi positiivset tegu! JOKK!

Tuuli said...

Kommentaarides tekkinud arutelu ei haaku enam postituse teemaga, seega palub Vaadeldaja jätkata arutelu foorumis: http://vaadeldaja.blogspot.com/p/foorum.html (lingi leiab ka kohe Vaadeldaja päisest) alateemas Vaadeldaja › Malepoliitika - probleemid, ettepanekud, arutelud › Arutelu Eesti maleelu parendamiseks

Täname.