Wednesday, July 27, 2011

Panevezys Open 2011 Leedus

9. - 15. augustini toimub Panevezises 24. rahvusvaheline turniir "Panevezys Open 2011".

Kokku toimub seal kolm turniiri Open A (ELO üle 1900), Open B (ELO puudub või alla 2000) ja Open C (kuni 12a. noorte kahepäevane kiirmale turniir).

A ja B turniirid lähevad FIDE ELO reitinguarvestusse.

Turniir on ka varemalt toimunud suures kaubanduskeskuses Babilonas, mis on võrreldav meie Tartu Lõunakeskusega. Maletajad said seal oma käsutusse väga suure hetkel tühjana seisva müügiboksi. Nii oli tagatud mitu kärbest ühe hoobiga (vaikus ja rahu, aga samas publiku ning meedia tähelepanu) - iga kaubanduskeskusest läbiastuv malehuviline võis tulla ja partiisid pealt vaadata.

Turniiride info on veebis väljas; tõsi, see on seal n.ö. üksteise järel, algul leedu, seejärel vene ja inglise keeles.

Aadressiks on
www.chesslyga.lt/panevezys/open2011/

Regulatsioonid:
http://www.chessds.lv/sbin/panevezys2011reg.pdf

Eestist on turniirile minemas Vaadeldajale kirja saatnud Tõnu Tõnso. Huvi korral koos osalema minnes sõidukulusid kokku hoida võib temaga ühendust võtta (arvatavasti piisab selleks vastustest kommentaarides, aga võib ka minult kontakt-meili küsida).

29 comments:

Anonymous said...

Pisike täpsustus: Tõnu Tõnso seal mängima ei kipu (vananemisega seotud muutused ajutegevuses segavad malemängu liiga palju), mängib Liina Tõnso. Aga jah, autos on hetkel veel neli vaba kohta. Suurema kambaga minnes saaksime igaühe sõidukulud sinna ja tagasi odavamaks ning koha peal ei sõltuks liinibusside graafikust.
Minu e-mail ei ole saladus, see on tonu[ät]mathema.ee.

Tõnu Tõnso

Anonymous said...

See on üks võimalus reitinguid saada,,tõsta.Paistab,et eesti maletajatele käib üle jõu ka Leedus käia?

Anonymous said...

Eks siin tulebki meie klubide nõrkus välja. Sest just nemad peaksid hoolitsema et klubi mämgijatel oleks võimalus ka väljaspool eestit võistelda ka muudel võistlustelö peale MM-de, OM_de ja EM-de.
Või peaks ka Leedu ja Läti ja Soome võistlustel käimse organiseerima EML?

Anonymous said...

Klubid peaksid leidma toetajaid ja lisama firma nime klubi nimesse.
Nagu on muudel spordialadel, näiteks Piimameister Vabaettur või Pereleib Maleselts :) Rahvusvahelistel võistlustel oleks siis toetava firma nimi kenasti pildil. Praegu tundub, et klubidel pole selliseid esindajaid kes oskaks/viitsiks sponsoreid otsida.

Anonymous said...

TTMKK/Saku Originaal ja Bacardi Maletäht. Mnjaa...

Anonymous said...

Reeglina Eestis alaliidud tegelevad võistluste sh rahvusvaheliste korraldamise ja sportlaste tiitlivõistlustele saatmisega. Eriti rahvusvaheliste võistluste korraldamine olla tulutoov, sest suurem sponsorite huvi jne. Muu jääb klubide kanda, sh alaliidule makstav liikmemaks, mis on oluliselt suuremas suurusjärgus kui 2 Tallinn-Tartu bussipiletit.

Males aga ootavad klubid liidult rahalisi vahendeid ja sponsorite leidmist.

Anonymous said...

Tahab meil male alaliit kanda hoolt (täiskasvanud) nuputõstjate tiitlivõistlustele lähetamise korraldamise/finantseerimise eest?

Anonymous said...

Laine Randjärv: kabe pikendab eluiga.

http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/laine-randjarv-kabe-pikendab-eluiga.d?id=50515431

Anonymous said...

http://www.maleliit.ee/et/ametlikud-teated/3076-2011-aasta-maletajate-litsentsitasude-noudest.html

Mis asi see nüüd on? Kui olen osalenud paaril turniiril ja pole litsentsi siiani ostnud, siis kõrvaldatakse reitingunimekirjast?

Anonymous said...

Maleliit võiks ikka igaühele enne arve esitada, mitte oma kodulehel teavitada 5-päevase maksetähtajaga nõudest!

Anonymous said...

Tegelikult on selline dokument välja küll tulnud varem aga...
http://www.maleliit.ee/maleliit/dokumendid/2011/protokoll-08-06-2011.pdf
Rakandamine on nagu viletsavõitu.
Iseenesest ei pea harrastusmaletaja ju reitingut omama. Kes aga reitingut tahab maksab. Marek ei pea ka tasuta tööd tegema. Vanasti oli nii et kui 3 aastat tavaturniiri ei mängunud jäid reitingust ilma. Samas ei saa öelda, et litsentsihind oleks hirmkallis, korra poes maksta kipub olema sama suurusjärk. Samas korraldajatele panna koormis reitingu arvestamise eest on pisut nõme arvestades, et korraldajad saavad niigi vett ja vilet ja raha juurde maksta.

Anonymous said...

To 12:43
Kulude pool arusaadav ja ega ma polekski midagi kobisenud, kui see asi ei käiks kuidagi vales järjekorras. Loogiline oleks minu arvates käituda järgmiselt:
1. Enne turniiri on teatavaks tehtud, et osalejad peavad maksma EML litsentsitasu, mille maksmatajätmisel on sanktsiooniks kustutamine reitingunimekirjast.
2. Korraldaja kogub litsentsitasud
3. EML väljastab litsentsitasu kohta arve korraldajale
4. Arve tasutakse

Praegu on kõik (ka juriidiliselt) pea peal. Tagantjärgi teavitatakse mind kui EML-ga mitte mingit lepingulist suhet omavat eraisikut mingist kohustusest EML ees ja seda maleliidu kodulehel. Huvitav kas pannakse varsti ka nimi võlglasena üles?

Anonymous said...

Reitingunimekirjades on 2110 nime, neist 303 omab litsentsi, seega on potentsiaalse hetkel maksutatava seltskonna suurus 1807 isikut. Selle hindamiseks, kui suur võiks olla hetkel turg võtame oletuslikult litsentsi hinnaks täiskasvanu ja lapse litsentsi hindade aritmeetilise keskmise, s.o. 9,6 eurot. Seega - püütava turu suurus on suurusjärgus 9,6x1807 ehk umbes 17000 eurot. Kui arvestada laste ja täiskasvanute osakaalu, siis saab aritmeetilise keskmise asemel kasutada kaalutud keskmist ja määrata täpselt selle potentsiaalse turu suuruse.

Anonymous said...

Enne selliste toredate kalkulatsioonide avaldamist võiks ka teemasse veidi süveneda. Jutt käib ikkagi konkreetselt NL turniiride sarja osalejate kohta, kus on senini osalenud 369 maletajat, ning nendestki 204 ainult ühel turniiril. Paluks nüüd uus kalkulatsioon teha.

Anonymous said...

2011 1:13 PM
Huvitav milles see korraldaja süüdi on et peab litsentsitasusid korjama? See ikka ju mängija enda asi.
Ja reiting ei ole miski, mis on iseenesetmõistetav. Seega kui inimene ei soovi eesti reitinguarvestust võib ta ju vabalt om fide reitingut kasutades end positsioneerida mängitaval turniiril. See küll ei muutu aga ega reiting ei mängi. Litsentsitasu on vaja tasuda tegelikult ainult EMV mängimiseks.

Anonymous said...

Milleks see litsentsi tasu? Kes kontrollib. Turniiri korraldajaid ei huvita kas Jüril või Maril on litsentsi tasu makstud või ei ole. Oluline on turniiril osalustasu maksmine, mis sisaldab reitingu tasu 0.25, kohtuniku tasu, inventari, toitlustust, panus auhindadesse jne.
Tahaks näha, kuidas eemaldatakse maletajaid turniiridelt litsentsi puudumisel.

Ei näe ka reitingutega probleeme - iga osaleja kohta tasub korraldaja EML-le a 0,25 eurot kiirturniiri korral. Seega ei saa ka reitingut arvestamata jätta.
Tegelikult oskab juba iga kolmanda klassi poiss oma reitingut arvutada.

Allolevaga EML äsja tõstis tariife!

Väljavõte EESTI MALELIIDU JUHATUSE KOOSOLEKU PROTOKOLLIST,
13. mai 2011
3. Reitinguarvestuseks esitatavate turniiride registreerimistasude muutmine; Tänane turniiride registreerimistasu süsteem ei kata reitingutasude arvestusega seotud tööde mahtu.
Otsustati:
Kehtestada alates 15. juunist 2011 alljärgnevad uued registreerimistasud Eesti tava– ja kiirmale reitingute arvestuseks esitatavate turniiride.
(i) Iga reitingu arvestusse esitatud kiirturniiril osaleja kohta tasub korraldaja EML-le a 0,25 eurot;
(ii) iga reitingu arvestusse esitatud tavamale turniiril osaleja kohta tasub korraldaja EML-le a 0,10 eurot;

Anonymous said...

EMTÜ võiks teha oma reitinguregistri. Nagunii enamus Eesti turniiridest korraldab EMTÜ

Anonymous said...

Iga klubi võib teha oma reitinguregistri.

Tõsisemalt võttes aga on kõigepealt tegu topeltmaksustamisega. Mängija ise maksab litsentsitasu, et tabelis olla. Turniiri korraldajad aga maksavad reitingu muutuse eest. Kuidagi imelik. Ja annab tuua mängu vandenõuteooriaid.

Oletame, et mängijal N turniir ebaõnnestub ja ta palub korraldajatel turniiri reitinguarvestusse mitte saata. Meie teeme siin korraks häbi-häbi ja lugu unustatakse. Paar turniiri hiljem sama.

Üldse jätab valikuline, mitte kõikidest turniiridest ja kõikide mängijate reitingu arvutamine nadi mulje reitingu usaldusväärsusest.

Reitingu rehkendamist võib mõjutada ka arvestuseks esitamise (viimasel ajal arve maksmise) aeg. Kui vahepeal on toimunud mängija osavõtul hulk turniire, siis sõltub reiting ka arvutamise järjekorrast.

Anonymous said...

Oleks huvitav nüüd teada, kui paljudel EML kalenderplaanis ära märgitud turniiridel on litsentsitasu küsitud? Üks neist turniiridest oli ka Põlvas, Tusovi turniir, kus Olde oli ka ise kohal. Seal küll andis turniiri üks korraldajatest teada, et litsentsitasudega tegeleb Olde. Olde tol hetkel selleks mingit initsiatiivi üles ei näidanud.
Nii, et teooria ja praktika on ikka väga paigast ära. Seega nüüd sellist meeldetuletust ära märkida on kohatu, kui tegelikult asi ei toimi.

Marek Kolk said...

Minu meelest on see litsentsiteema klubide ja maletajate vahel korralikult läbi arutamata. Olen seda ka kuskil varem maininud.

Ka mulle tundub asi topeltmaksustamisena. Summad on väiksed, aga ikkagi. Asi peaks olema lihtne ja selge.

Litsentsitasu korjamine peaks tegelikult olema pigem klubide teha ja olema klubi liikmemaks, aga seda see meil ei ole (osa klubisi nii teeb, et maksab ise teatud inimeste eest, aga paljudes klubides puudub selline selgus, et kes kus mingi klubi liige on või ei ole). Puudub töötav süsteem (klubide nimekirjad ju ei ole avalikud minu teada, ei ole neid ju leida kuskilt. Reitingutabel on 50-50 õige-vale ja seda jooksvalt enam-vähem õige hoida muutub omaette bürokraatlikuks ettevõtmiseks).

EMV-tel osalemise korral on asi selgem. Siis on korraldajaks EML ja noortel puudub ka osavõtumaks. Suurte võistlustel vist ikka kogutakse osavõtumaksu (kasvõi klubide välkmale jne on olnud midagi, vähemalt minevikus).

Segasem on lugu teiste turniiridega, sest on olemas ka osavõtumaks (millesse peaks siis sisse olema kalkuleeritud näiteks reitingutasu). Mina ei ole selget seletust saanud, miks mängija peaks lisaks litsentsitasu maksma (jätame välja selle, et kuskil on dokument, et peab). Ma saan aru, et EML-le on vaja tuluallikat ja mingid inimesed kuskil teevad mingit tööd jne, aga seos on segane (arvestama peab, et väikeste tasude kogumine ise ei või kujuneda mingiks omatte mahukaks ettevõtmiseks).

Ma ei ole ka litsentistasu vastu, aga nagu ütlesin, seos on segane. Ma tahaks ikkagi saada näiteks kasvõi mingit soodustust või midagi sellist näiteks (noh, ega täpselt ei tea, mida, aga midagi mida ei oska isegi nimetada :-D).

Mis puutub karistustesse, siis on asi veel segasem. Tõmbame näiteks reitingutabelist reitingu maha? Aga minuga ses osas ei ole kooskõlastust saadud. Ma küll ei soovi omale mingit lisatööd võtta reiting kustutada, hoida ja jälgida seda kuskil ja siis tagasi panna (ja see peaks operatiivselt toimuma). See on teistele mugav, aga mulle mitte. Sellele on muidugi lihtne lahendus, keegi hea inimene võtab asja üle, arendab ise edasi jne.

Anonymous said...

Maletajana ei ole siiamaani aru saanud, mida konkreetset selle litsentsitasu eest saab? Võistlusi korraldavad meil peaasjalikult klubid üle Eesti, kes tasuvad siis maleliidule reitingu arvutamise eest reitingu arvestamise tasu. Seega peaks nagu olema reitingutega kõik korras.

Omaette teema on täiskasvanute Eesti meistrivõistlustega, mida korraldab maleliit ise. Seda enam, kui neil võistlustel osavõtutasu eraldi ei olegi. Aga sel juhul oleks vist mõistlikum litsentsitasu nimetada ümber Eesti meistrivõistluste osavõtutasuks.

Anonymous said...

Tahan homme Raua turniirile minna, kas seal saan kohapeal tasuda sulas? Kardan, et Elmaste ajab sellele rahale koos oma putšistidega näpud taha ja EML ei saa midagi.
Tahan, et Olde koguks ise raha kohapeal (arvet ei oma)

Anonymous said...

Oldet pole, Siil kogub seekord volitusega :)

Anonymous said...

Aga kes volitust kontrollib?

Anonymous said...

Raua turniiri erilehele ja Live ülekandele võiks maleliidu lehelgi link antud olla.

Anonymous said...

Linki pole ju isegi NL sarja lehel.

Anonymous said...

http://www.vint.ee/mod/Forum/read-thread/?forum=64&thread=3774

Mai Narva noorte Euroopa meister rendžus!

26.-29. juulini toimusid Rakvere Gümnaasiumis noorte Euroopa meistrivõistlused rendžus.
Eestit saatis suurim edu nooremate tüdrukute (kuni 12a-ste) grupis, kus võitjaks tuli tuntud maleperekonna Narvade esindaja Mai (vindis tiigrike). Juba 1. augustil sõidab Mai Austriasse, kus asub Eesti au kaitsma Euroopa Liidu kuni 12a-ste laste meistrivõistlustel males.
Lisaks saavutasid eestlased veel 2 hõbedat - Madli Mirme (Nuffu) 18-23 a-ste neidude seas ( jäi koefitsendiga napilt alla venelannale Tatjanale Krajevale) ja Martin Hõbemägi (matu97) 13-17 a-ste poiste hulgas. 18-23 a-ste noormeeste hulgas sai pronksi Paul Väljataga (pv2)

Anonymous said...

Maletajana ei ole siiamaani aru saanud, mida konkreetset selle litsentsitasu eest saab?


Olde saab palka ja maletajad Oldelt malka...

Anonymous said...

Inimene teeb plaane, aga jumal juhib. Kõikvõimalikke torustikke ja vetevoolamisi käsutav kanalisatsioonijumal otsustas, et Tõnu Tõnso peab lähipäevadel Panevezysesse sõitmise asemel kibekiiresti kanalisatsiooni remondi ja vahetusega tegelema hakkama - poolt maja ja sealhulgas oma peret ei saa ju nädalaks ilma kanalisatsioonita jätta. Seetõttu kaotab minu küüdipakkumine sel aastal kehtivuse. Aga Panevezyse turniir on aga ikka üks tore FIDE reitinguarvestusse minev turniir, mille korraldamisest võiksid ka Eesti turniiride korraldajad õppust võtta.

Tõnu Tõnso