Tuesday, July 26, 2011

Võistkondlik MM

8. võistkondlikud maailmameistrivõistlused toimusid 17.-27. juulini Hiinas, Ningbos. Võitjaks tuli Armeenia meeskond, kes mängis oma põhikoosseisuga. Hõbemedalid sai korraldaja Hiina ja pronksi teenisid välja ukrainlased. Suurüllatusena jäi esikolmikust välja kahe viimase MM-i võitja Venemaa, kelle ridadest puudus hetkel Dortmundis mängiv Kramnik.

Armeenia mängis väga ühtlaselt, saades üsnagi minimaalseid võite ja tehes neli 2-2 viiki, kuid seejuures ei kaotatud ühtki matši. Levon Aronian sai esimesel laual võidud Emil Sutovsky (Iisraeli suurmeister kahis Grünfeldi avangus lipu: Aronian-Sutovsky), Karjakini, kellele see oli viimaste aastate üks ebaõnnestunumaid turniire, ja Harikrishna vastu. 2. laual kogus veel hiljuti Slovakkiat esindanud Sergei Movsesian 6/9. Täpselt sama tulemuse sai üks laud madalamal ka Vladimir Akopian, kes sai 8. voorus tähtsa võidu Rauf Mamedovi üle, kui ta realiseeris enametturi vankrilõppmängus (Akopian-Mamedov). Viimasel laual sai Gabriel Sargissian küll kaks kaotust, kuid tema võit noore ja andeka Yu Yangyi (Sargissian-Yu) üle otsustas Armeenia-Hiina matši hilisemate maailmameistrite kasuks. Varumehena oli koondises kaasas selle aasta Armeenia meister Robert Hovhannisyan (s. 1991), kes seekord sai mängida ühe partii, mille ta ka võitis. Eestlastele on see nimi tuttav kolm aastat tagasi Vietnamis toimunud noorte MM-ilt, kui Kaarel Nestor temaga viigi tegi. Ka see partii on Chessgamesis üleval.

Lisaks armeenlastele sai sel turniiril hea tulemuse mitu endist tipptegijat, kes vahepeal reitingut kaotanud on. 7/9 oli parim individuaalne punktisumma, millega sai hakkama hiinlane Wang Yue (2709). Viimati umbes aasta tagasi klassikalises partiis 2700-st vastast võitnud Peter Leko sai nüüd pika põua järel punkti kirja Ivanchuki vastu. USA eest näitasid ilusat mängu Gata Kamsky, kes juunis sai esikoha World Openil (Jaan Ehlvest jagas 9.-13. kohta) ning turniirimale juurde tagasi pöördunud Yasser Seirawan, kes karistas Mamedyarovi avangu 1. d4 c5 2. d5 f5?! 30 käiguga ära (Seirawan-Mamedyarov).

Lõpptabel:


The Week In Chessi artikkel.

Chessvibes'i artikkel.

No comments: