Wednesday, July 20, 2011

Paari lausega Eesti meistrivõistlustest

Täna algavad EMV klassikalises males. Voor on peagi algamas, seega vaid lühidalt.

Naiste turniiiril osaleb 9 mängijat, sest Gansvindil tekkisid hoolimata suurest soovist osaleda probleemid Eestisse jõudmisega.
Meeste turniiril osaleb 8 mängijat. Eesti meistri tiitli nimel mõõtu võtmas Olav Sepp Jezov Roman, Ilja Vovk, Juri Holvason, Pavel Vorobjov, Sander Kukk, Tarmo Tuul, Ottomar Ladva ja Maris Korstin. 

Kohtunik on Lembit Vahesaar. Elekroonilisi ülekandeid ei toimu.

79 comments:

Anonymous said...

Mis auhinnaks ka on?

Anonymous said...

Vaadeldaja on maleliidust isegi Eesti meistrivõistlustest kirjutamise osas operatiivsem. Tublid vaadeldajad.

Anonymous said...

Suured tänud Tuulile info eest!

Anonymous said...

Olav Sepp = Roman Jezov?

Anonymous said...

Vist esimest korda sel sajandil ei toimu MV live ülekannet. Ülekannete puudumine tänapäeval on küll täielik ämber.

Marek Kolk said...

Arvestades eelmiste aastate virisemist nende ülekannete osas, siis täiesti loogiline samm.

Anonymous said...

Sellise loogika järgi peaks järgmine aasta meeste MV samuti ära jätma, sest sponsorid ei toeta, tipud ei osale ja keegi pole rahul.

Kaarel Nestor said...

ma vaatasin ka, et tabelis nagu Seppa ei ole...
ja sellest on küll kahju, et ülekannet ei ole, aga samas... Sten on sõjaväes, Tarmo mängib ja Marek... Marek, mis Sa teed? Puhkad või, et ülekannet ei tee? :D

Anonymous said...

Päevselge on see, et Eesti saab omale uue malemeistri, noored vihased mehed kõik võistlemas, vanakesed ja muidumehed on lihtsalt kõrvale lükatud.

Hendrik Olde said...

Tere,
esmalt selline tähelepanek, et kell 15.30 algas Malemajas voor ning T.Vahtra peaks mängima T.Fominaga, kuid palus peakohtunikul tema partii edasi lükata, sest tal olevat kiire. Kas aja võtab ära Vaadeldajasse kirjutamine?! Aga suhtumine seegi…

Nüüd kaks sõna EML-i kodulehe info operatiivsusest.
Kõik me oleme harjunud nõudma, et jooksva info EML-i lehelt peame saama kohe ja seda peab olema palju (soovitavalt ka meelepärane lugejatele).
Kui tekib mingi väiksemgi viivitus, siis hakatakse kusagil kedagi sõimama.
Sõbrad, ei istu EML-i inimesed 24/7 arvuti taga ja ei ela ainult EML-i lehe tegemisele. Tulge Malemajja kohale ja on kogu info võistlustest olemas.
Eeldatavalt olete teadlikud, et juba mitmeid kuid teeb igapäevaselt maleliidu lehte Sten Kasela, kuid kahjuks läks ta juuli alguses sõjaväkke ning ta peab veidi oma tegemisi ümber korraldama.
Hetkeks oleme saanud kokkulepped, et tal on juba sõjaväes arvuti olemas ning jooksvalt saab ta ka vaba aega maletegevuseks (treeninguteks), et olulist infot kodulehele panna.

Elektrooniliste ülekannete puudumisest.
Uskuge või mitte, kuid ju siin oli mängus saatus. Kuna Tarmo Tuul mängib MV-l, siis pidanuks Sten tegema ülekandeid. Sten teenib aega sõjaväe spordiosakonnas ning meil oli kokkulepe, et ta saab iga päev pärastlõunasel ajal sõjaväest välja.
Sõjaväe spordiosakonnas on ainult üks tingimus - Et pääseda pataljonist välja treeningutele, selleks ei tohi sportlane (ajateenija) olla haige ning ta ei tohi olla igapäevasest tegevusest vabastatud. Kuidas sa ikka sportlasena lähed trenni, kui oled haige ja ei saa sõjalises tegevuses osaleda.
Sten oli nädalavahetusel Eesti välkmale MV-l tegevuses kohtunikuna ja laupäeva õhtul otsustas ta veidi tennist mängida. Pühapäeval nägid kõik maletajad, mil viisil Sten ringi „lonkas“ (st. liikus väga vaevaliselt, sest väänas jala korralikult välja).
Ja kuna Sten on nüüd "haige", siis ei ole tal ka võimalik sõjaväest välja linnaloale pääseda. Järelikult ei ole k võimalik tal el. ülekandeid teha.
Ja praeguses olukorras oleks olnud viimane "õlekõrs" Marek Kolk, kuid kindlasti ei läinud me seda teed, et hakata teda plaaniväliselt ja ette teatamata Viljandimaalt Tallinnasse kauplema.

Aga veelkord, kel huvi ja tahtmist, see tuleb Malemajja ise kohale võistlust jälgima. Kui huvi ei ole, siis … mõni „jaurab“ Vaadeldajas edasi …
Hendrik Olde

Anonymous said...

Agressiivne tiraad Tuuli pihta on täiesti arusaamatu. Ta edastas miinimum infot, õnneks on nüüd ka EML kodulehel vajalik olemas.

Kristjan Sander said...

Milleks küll võtta lehekülge tegema inimene, kes samal ajal sõjaväes on?

H. Oldel ei ole muidugi ei piinlik ega kurb, kui ta isegi sel tasemel ei saa Eesti MV-le 10 mängijat kokku. Vist isegi Tartu MV oli kõvema tasemega, aga mis tost. Mis temal neist meistritest ja suurmeistritest. Kõige olulisem on ju ikka see, et linnuke kirja sai!

Kristjan Sander said...

Võrdluseks siis Tartu 2011. a. finaali kaheksa esimest:

1. Vorobjov, 2299 8
2. Peebo, 2292 7.5
3-4. Trohhelev, 2083 6
Reimaa, 2195 6
5. Seljodkin, 2098 5
6. Õunmaa, 2016 4.5
7. Tulva, 1917 3
8. Runnel, 1923 2.5

Esimesed 3 on Tartu MV-l kõvema reitinguga, tagapool muidugi vajub ära. Nii et Eesti Maleliidu juhatuse kangelaslike jõupingutuste tulemusel on siiski Eesti MV kõvem kui Tartu MV. Palju õnne!

Anonymous said...

Sümpaatsed maletajad kõik, kes mängivad. Amastavad malet. Igaüks neist vääriks osalemist tõelistel Eesti meistrivõistlustel. Praegu malemajas toimuvale on raske Eesti meistrivõistluste nime anda, nii nõrka koosseisu pole küll mitte kunagi olnud. Sepa loobumine igati loogiline. Olde tegevus või tegevusetus ei vääri kommentaare. Tuuli halvustamine jätab muidugi halva mulje. Pealegi näib HO arvavat, et kõik malehuvilised elavad Tallinnas, muudkui tulgu aga malemajja vaatama.

Marek Kolk said...

Kristjan, Päike on liiga terav või?

Esiteks on EML lehel FIDE reitingud ja teiseks võeti inimene kodulehte tegema enne kui tal vastavad kohustused tekkisid. Lisaks, suvel on hapukurgihooaeg jne.

Anonymous said...

Päise päeva ajal, keset tööpäeva-selle asemel, et tegeleda töökohustustega, mille eest ta palka saab ja püüda midagi ette võtta, et Maleliidu ja Eesti male olukorda parandada leiab ta aja tulla siia kommenteerima ja Tuulit halvustama-nu lihtsalt ei ole sõnu...

Kristjan Sander said...

Marek, Reimaa on pikka aega FIDE nimekirjas inaktiivne ja Peebot pole seal üldse. Hüva, Vorobjov on Vorobjov mõlemal pool.

Kui see sulle kuidagi uudiseks on, siis sõjaväkke minek ei ole üldiselt ka asi, mis täitsa ootamatult tuleb.

Kaarel Nestor said...

mina sain olde selgitustest igatahes nii aru, et elektrooniliste ülekannete puudumine ei ole Steni sõjaväes olemise süü, vaid selle süü, et ta jala välja väänas, mistõttu Sten ei saa kasarmust välja, et ülekandeid läbi viia... Kristjan, loe olde tekst üle, äkki saad veel millestki aru ;)

Anonymous said...

Tuulil võttis postituse tegemine aega paar minutit ning arvestades maleliidu poolset infosulgu oli see ajakulu ilmselgelt õigustatud.

Samas härra Olde poolt kirja pandud...asi (ei oskagi seda kuidagi nimetada) võttis kindlasti oluliselt rohkem aega. Aga mis selle kirjutise mõte on, see jääb küll arusaamatuks. Taaskord pikk üllitis aiaaugust, samas kui aiast ei ole sõnagi juttu...

Kristjan Sander said...

Kaarel, igal juhul pole tark oluliste ülesannete täitjaiks ajateenijaid panna. Konkreetselt antud juhtumist: kui Sten poleks kasarmus kinni, siis lonkaks äkki kohale?

Aga selle kõrval, et Eesti MV-st on saanud turniir, mille kaks tugevamat on reitinguga kõvasti alla 2300, on see korralduslik apsakas muidugi köömes. Juhatuse esimehele ei lähe absoluutselt korda sortlased, kellel ka kõneväärseid saavutusi on. Seda oli näha nii siis, kui FIDE reitingud kadusid ja seda on näha ka praegu.

On väga tore, et Eestis ikka toimub malevõistlusi ja sümpaatsed inimesed mängida saavad, nagu eelkommenteerija ütles. Eesti MV-d aga ei saa korraldada nagu mingit kohalikku nädalalõpu turniiri või linna esivõistlusi.

Marek Kolk said...

"Kui see sulle kuidagi uudiseks on, siis sõjaväkke minek ei ole üldiselt ka asi, mis täitsa ootamatult tuleb."

Ja mis see siia üldse puutub? Mis sa arvad, et inimene võeti asja tegema 30. juuni või?

Kristjan Sander said...

Jäägu see sulle väikeseks koduseks peamurdmiseks.

Anonymous said...

Kui see turniir vähemalt nädalalõpusarja arvestussegi läheks, siis oleks osavõtt ehk pisut elavam. Mängiks vähemalt Švõrjov või Kärner.
Ja kuhu jäi Volodin? Kas ta ei teadnud Eesti meistrivõistluste toimumisaega ja registreerus varakult hoopis Hispaanias reale turniirdele?

Anonymous said...

No miks te rapite seda vaest tegevjuhti? Tegu on ilmselgelt saatuse vingerpussidega.
Küll ei saa keegi kaugelt tulema ja keegi väänab jala välja ja asendajat pole ja sponsoreid napib ja täiesti ootamatult ei osale ühtegi meeste koondislast ja lisaks on hapukurgihooaeg.
Hoopis peaks kaasa tundma.

Anonymous said...

Kui kedagi huvitab, siis täna õhtul kell 20.30 Eesti Televisioonis kordusaade: Kahekõne valik. Kaido Külaots.

Kaarel Nestor said...

kas keegi midagi esimese vooru tulemustest teab?

Anonymous said...

Tulemused lasti postituviga lendu, homseks jõuavad kohale.

Anonymous said...

mine malemajja vaatama, sealt saab tulemusi.

Kaarel Nestor said...

maleliit.ee näitab ka õnneks

Anonymous said...

Kristjan Sander päevad läbi kirjutate siia mõttetut jura, kas midagi muud tõesti pole suvel teha? Oskaks te siis ise vaid mängida, kui teisi mängijaid väikse fide reitingu pärast maha teed. By the way täna on kolmapäev,kas teil tööd ei ole või siis isegi,kui teil polegi,aitaks inimesi,kes seda kõige rohkem vajavad,aga nagu näha olete te nolifer ja väga isekas inimene

Anonymous said...

Vähemalt vaadeldaja saab klikke juurde,kuna Kristjan Sander refreshib seda lehte iga minut

Anonymous said...

Küssimused ei saa lollid olla ...ainult vastused.

Kristjan Sander said...

Kui sõimlev anonüüm aega leiab, võtku aga ühendust, lähme kohvikusse ja mängime :)

Anonymous said...

Tegevjuht leiab kõigele asjadele põhjendusi. Tore, aga see, et Eesti meistrivõistlused on läbi aegade halvimad, see ei ole teema. Saa ükskord aru, et see on kõige selgem märk sellest, et oleks aeg lõpetada.

Anonymous said...

Ühinen eelkõneleja arvamusega. Eesti MV on degradeerunud tavalise külaturniiri tasemele, mitte keegi tippudest ei osale. Kui see ei ole koht, kus Maleliidu juht endal süüd ei tunne ja ei tunnista, et tema on sellise olukorra eest vastutav, siis tuleb küll lõplikult tõdeda, et väga vale inimene juhib Eesti maleelu.

Marek Kolk said...

EMV degradeerunud?

Vaatame siis ka EMTÜ sarjatabelit ja loeme, mitu "tippmaletajat" esimese 20 sees on. Et kui massiline tippude osalemine siis ka üleüldse võistlustel on.

Hetkel võib öelda, et tabeli kaks esimest osaleb ka EMV-tel. Lisaks Fomina veel naisteturniiril. Üldse osaleb EMV-tel 6 nime sellest esimesest 20-st.

Ei ole küll nüüd sügav analüüs ja paralleel, aga mina ei taoks palli ainult ühte väravasse, kuigi ma ei eita, et üks värav sahiseb tihedamini.

Tegelikult ju kogu küsimus on selles, et Kaidoga ei saadud kokkuleppele (ma ei süüdistaks siin kumbagi poolt, kui ei saadud, siis ei saadud). Oleks Kaido osalenud, siis "võib-olla oleks" mõni tugevam natukene rohkem tahtnud osaleda. Vastupidi nii lihtne ei ole, sest Kaido ei pea iga hinna eest EMV-tel osalema (kuigi see paha ei teeks).

Ja ma meenutaks mõnd sapist kommentaari eelmise aasta "kulutamisele" Tartus, kus kõik nagu oli suurejooneline: mängukoht, lisaüritus, ülekanded, auhinnad ja sponsorid. Siis põhimõtteliselt süüdistati EML-i kõikvõimalikes pattudes, et masuaeg jne.

Noh, nüüd on säästueelarve, võtke heaks. Jälle ei meeldi?

Anonymous said...

Võrrelda Eesti meistrivõistlusi nädalalõputurniiride sarjaga ei ole vist päris kohane. Eesti meistrivõistluste eesmärk peaks olema üheselt selge - selgitada hetke parim maletaja Eestis, kas praeguse turniiri võitjat julgeb keegi selleks nimetada? Nädalalõpusarja eesmärgid on selgelt muud: Kerese mälestamine, male populariseerimine ja harrastamine jne, nagu üldjuhendki ütleb. Tore, kui mõnedel sarja võistlustel mängivad kaasa suurmeistrid nagu Ehlvest, Külaots, Kanep, Volodin, Shvõrjov jne. Aga peamine sarja sihtrühm on ikkagi harrastusmaletajad ja see nimekiri polegi sarja üldtabelit vaadates nii lühike. Täna oleme olukorras, kus ka Eesti meistrivõistluste finaalturniiri sihtrühmaks on kujunenud harrastusmaletajad...

Marek Kolk said...

Ma tuletan meelde, et veel näiteks u 5 aastat tagasi osales ka sarjaturniiridel enamus meie tippudest. Sellest tabelist võib siiski saada mingi üldpildi ja mõned tendentsid.

Kui ei ole mingit aktiivsust, siis mis mängutaset võiks eeldada EMV-tel? Olgugi, et tabelis seisaks kõrgemad reitingud, siis kas mänguliselt oleks ikka asi oluliselt etem?

Loomulikult, mingeid suuri järeldusi siit teha ei saa jne, aga nagu ütlesin, siis mina ei tambiks palli ainult ühte väravasse.

Anonymous said...

Eesti meistrivõistluste juhendist loeme meeste turniiril osalejate kohta:

MEHED
Nimeliselt omavad õiguse mängida finaalturniiril:
1) 2010. a Eesti meistrivõistluste 4 paremat: SM Kaido Külaots; RM Olav Sepp; SM Meelis
Kanep; Juri Holvason;
2) 2010. a Tallinna meister: Tarmo Tuul
3) Kaks suurmeistrit reitingu pingerea alusel: Jaan Ehlvest, Aleksander Volodin, Mihhail
Rõtšagov, Igor Švõrjov;
4) Eelturniiri kolm paremat.

Kas pole kummaline, et poriga on üle valatud Külaots, aga samal ajal on osalemisest loobunud ju ka kõik teised osalemisõigust omanud suurmeistrid Kanep, Ehlvest, Volodin, Rõtšagov, Švõrjov ja meister Sepp. Ilmselt ei julgeks keegi rääkida tšempionaadi läbikukkumisest, kui Külaots ei mängiks, aga kõik ülejäänud nimetatud tugevamad maletajad osaleksid. Tundub nii, et malejuht on teadlikult valinud patuoina, tegelikult ei saanud ta aga ise võistluse korraldamise ja komplekteerimisega hakkama.

Kristjan Sander said...

Aga miks sa terve sarjaga võrdled? Võrdle näiteks I. Raua turniiriga. Eelmise aasta I. Raua turniir oli väga oluliselt esinduslikum kui praeguse aasta Eesti MV finaal. Ning mul on kuri kahtlus, et selliseid üritusi leiab veel. Heakene küll, 2011 Tartu MV-st on 2011 Eesti finaal tõesti tugevam, veidi ka 2011. a. Tallinna MV-st, aga 2009. a. Tallinna MV-st enam mitte. 2010. a. Tallinna MV-d kahjuks Maleliidu leheküljelt ei leidnud.

"Aktiivsust" näitab kõige paremini reitinguarvestuslike partiide arv FIDE leheküljel ja mulle vähemalt küll ei paista, et Eesti reitingutabeli ülemine ots oleks kuidagi eriliselt passiivseks jäänud.

Praegune lugu on ikkagi ilmselgelt selle tulemus, et ei turniiri formaat ega auhindade puudumine ei vasta sellele standardile, millele peaksid vastama riigi esivõistlused. Kaido on sellest kenasti kirjutanud. Kogu lugupidamise juures sinu vastu, Marek, ei pea ma võimalikuks sinu sellekohaseid seisukohti Kaido omadele eelistada enne kui sa ka suurmeistriks saad.

Anonymous said...

Okei, aretame natukene teemat nv-turniirid vs Eesti tšempionaat. Mul isiklikult on väga kahju, et ei ole teiste kohustuste tõttu saanud osaleda mõnel vägagi soliidsel ja hiljem kiidusõnu pälvinud EMTÜ nv turniiril.
Mis aga puudutab ajaloolisi võrdlusmomente, siis on minu osalemine eelmiste aastate nv-turniiridel (kui EMTÜ järgi veel eriti ei lõhnanud) olnud päris hõre. Küll aga olen ma osa võtnud sisuliselt kõigist Eesti meistrivõistlustest alates aastast 1995 (vahele on jäänud vaid 2006). Sellise osalemissagedusega võib lisaks Tarvo Seemanile kiidelda veel ainult Olav Sepp. Aga kehv lugu, teda me ka tabelist see aasta ei leia. Mis nüüd siis toimub?

Kaido Külaots

Anonymous said...

"veidi ka 2011. a. Tallinna MV-st"

2011. aasta Tallinna MV-d pole veel toimunud

Kristjan Sander said...

Ah soo, siis on ilmselt maleliidu leheküljel viga: http://www.maleliit.ee/et/tabelid-ja-statistika.html?tur=3-3-230

Eelnev jutt käis siis 2010. a. Tallinna MV kohta.

Anonymous said...

Nagu siin kommentaariruumis väga täpselt öeldi, on Eesti MV eesmärk selgitada tugevaim ja praeguse MV võitja ei saa end mingi põhjendusega pidada Eesti tugevaimaks maletajaks.

Maleliidu ülesanne on tagada, et Eesti tugevaimat maletajat selgitav võistlus oleks tasemel. Kui seda ei suudeta, siis ei ole Maleliit tasemel ja punkt. Vastutus on Maleliidul ja seda kuhugi edasi "delegeerida" ei ole lihtsalt adekvaatne. Põhjendused stiilis "kuna Külaots loobus, siis ei tulnud ka teised" ei ole tõsiseltvõetav. Oleks suudetud leida finantsid (kas avalikust või erasektorist) ja loodud tingimused, oleksid tulnud kõik teised ja oleks tulnud ka Külaots.

Anonymous said...

Mismoodi peaks Maleliit sundima kedagi osalema? Kui inimesed vabas riigis mängida ei taha, siis nii ongi ja nende asemel mängivad teised.

Anonymous said...

Eeelmisele.
Kas Sind ei huvita siis sugugi, miks mängida ei taheta?
Kas EML üks ülesanne ei ole mitte teha kõik ,et parimad sooviksaid osaleda?

Anonymous said...

Küsiks hoopis teistmoodi: kas maleliidul on suurmeistreid vaja või mitte? Praegu teeb tegevjuht kõik selleks, et tipud eemale peletada.

Kui ei neid vajata, siis muidugi ei pea suurmeistrite leiva eest hoolitsema kasvõi minimaalsel määral(muuseas, sm leib on ka kõrge elo, mis tuleb kätte raske tööga).

Kui aga neid ikkagi on vaja, siis ... siis oleks ka eesti MV jaoks leitud rahalisi toetajaid. Pole võimalik leida sponsoreid, kui neid otsita ega selle nimel ei näe tegevjuht vaeva. Pole kahtlust, selle eesmärgi nimel aitaksid ka suurmeistrid jõudumööda kaasa. Nii lihtne see ongi.

Loomulikult nõuab vähem higistamist vaadeldajas kommenteerimine.

Kristjan Sander said...

Küsiks veel edasi - kas meistreid on vaja?

Anonymous said...

Küsiks ka niimoodi, kes otsib Kaia Kanepile sponsoreid?

Anonymous said...

Meestel oli väga huvitav,et 2.voorus ainult mustad võitsid ning naistel nagu "meeste male" kohe, st. palju viike.

Anonymous said...

Teema ei olnud "kes kellele peab sponsoreid otsima", vaid et MV aegsasti organiseerima hakates saab vajadusel kaasata raha hankimisse(ja mitte ainult raha) ka tippe.

Pole kahtlust, et Külaotsale pole tegelikult EML vaja, ta on ennast kehtestanud ja saab hakkama. Samas ebanormaalnw olukord eesti males häirib tedagi ja just see on HO pinnuks silmas.

Mis põhjusel on HO võtnud nõuks male püramiidi ära lõhkuda(all lai kandepind, ülal tipud), tõugates ülemise osa lihtsalt ära? Kas keegi oskab midagi pakkuda?

Üldiselt pole ühegi spordiala tippudega suhtlemine kerge töö, sest nad on piisavalt isepäised ja sisuliselt sõltumatud. Tark organisaator oskab aga nende nime ja kuulsust alaliidu huvides ära kasutada, rumal selleni ei küündi ja hakkab oma saamatuses kõiki teisi süüdistama.

Ja lõppkokkuvõttes mõjutab taoline ebapädev alaliidu juhtimine meid kõiki ühel või teisel moel.

Peep said...

Paul Keres võitis viimane kord Eesti MV-sed 1953, hiljem polnud vaja end enam tõestada. Jaan Ehlvest on Eesti meistriks tulnud ainult korra (1986). Aitas sellestki, et aastateks esinumbriks saada. Nii et tippude eemalejäämises pole midagi uut.

Ja tuleks jälle tugevate klubide teema juurde. Kui muidu ei saa, siis iga mängija eest maksab klubi võistluse korraldamiseks 1k€. On klubil väärt mängija, leidub ka sponsor. Vähemalt pool summast võiks minna auhinnafondi. Saaks võistluse normaalselt korraldatud jne. Sellise reglemendi puhul hakkaksid ka mängijad liikuma klubidesse, kus mänguvõimalusi tagatakse, mitte ei hoita klubi elus koosolekul häältepaki suurendamiseks.

Ise loodaks, et kohtunikele ka midagi jagub. Muidu tekibki seis, kus kohtunikuametit saab endale lubada ainult pensionär, kellel vaba aeg ja sõltuvus palgast puudub. Pole ju iseenesest ka halb variant aga kogemuste omandamist pensionieas alustada on vast natuke hilja.

Kristjan Sander said...

Peep, asi ei ole ühes-kahes tipus. Asi on selles, et Eesti MV finaali esinumber asub edetabelis 36. kohal. Näed vahet?

Anonymous said...

"Kui muidu ei saa, siis iga mängija eest maksab klubi võistluse korraldamiseks 1k€. On klubil väärt mängija, leidub ka sponsor."

Ideel on jumet, ainult et milleks siis liitu vaja on? 25% riigi toetusrahadest kulutab EML enda üleval pidamiseks.
Küllap leiab ka mõne entusiasti, kes põhitöö kõrvalt korraldaks selle muidu raisku mineva 25% raames tasemel kõik Eesti MV, noored kaasa arvatud. Loomulikult ilma palgata.

Arvamusega kohtunikuameti osas jääb aga üle ainult nõustuda.

Anonymous said...

Kristjan, kui sa siin selliseid numbreid välja käid, siis võiksid vähemalt täpne olla. Vorobjov on hetke EML-i reitingu tabeli järgi 33-ndal kohal. Eespool on aga ka mitmed Venemaa ja Läti mängijad. Veel pole mitmed juba vähemalt 10 aastat malelaua taha istunud. Samuti osalesid mitmed Vorobjovist ees pool olevad maletajad ka erinevatel eelturniiridel, kus nad ag ei suutnud kvalifitseeruda.
Veidi adekvaatsem on FIDE reitingute tabel, kus Korstin asub hetkel 18-ndal kohal, aga ka seal tabelis eespool olevate tegelaste kohta käib eelnev jutt. Nii et pole asi nii hull midagi. Mängivad ikkagi need kes seda soovivad.

Anonymous said...

Kristjan räägib FIDE tabelist, sest just FIDE reitingud on turniiritabelis ära toodud, ja seal on Korstin tõesti parima osalejana Eesti 36. number (ei taha mõeldagi, mitmes ta oleks siis, kui FIDE Eesti reitingunimekirjas oleksid ka mitmed Venemaa ja Läti mängijad). Mis puutub mängijate aktiivsusse või passiivsusse, siis FIDE nimekirjas on mitmed Eesti maletajad "inactive" kuna Eestis toimub vähe reitingu arvestusse minevaid turniire ja välismaal käiakse mängimas jõudumööda. Seega - tõsi mis tõsi - Eesti meeste meistrivõistlustel osaleb parimana reitingutabeli järgi riigi 36. number, teised osalejad jäävad veelgi tahapoole.

Anonymous said...

Vaatasin asja üle, 36. number jah, FIDE Eesti mängijate nimekiri http://ratings.fide.com/advaction.phtml?idcode=&name=&title=&other_title=&country=EST&sex=&srating=0&erating=3000&birthday=&radio=rating&line=desc

tõe huvides said...

Eesti meeste finaalis osalevate mängijate kohad FIDE reitingutabelis:
36. Korstin,
45. Vovk,
85. Holvason,
90. Jezov,
91. Vorobjov,
99. Kukk,
120. Tuul,
131. Ladva.

Anonymous said...

FIDE reitingu turniiride põuda võiks ju leevendada näiteks Raua turniir, mille hea korraldamisega siinsamas kommentaariumis kelgitakse.
Selles valguses peaks ka ju igati tere tulnud olema EMLI plaan teha EMV järgmisel aastal šveitsi süsteemis, mis läheks ka FIDE arvestusse.

Anonymous said...

"Jaan Ehlvest on Eesti meistriks tulnud ainult korra (1986). Aitas sellestki, et aastateks esinumbriks saada. Nii et tippude eemalejäämises pole midagi uut."

Siin on tegemist eksliku arvamusega. Sepp on näiteks 6 kordne Eesti tšempion, aga kordagi pole olnud esinumber. Ikka on eespool Ehlvest, Oll, nüüd siis Külaots, ka Kanep. Loeb elo, kui see on enam-vähem võrdne, siis arvestatakse muid faktoreid nagu osavõtt MM, EM, Eesti tsempionaadist, kogemustepagasist jne.
Ja kõrge elo on profile niivõrd oluline, et sellega mõttetult ei riskita.

Marek Kolk said...

Noh, eelmise aasta Eesti naiste meister on FIDE tabelis 23. kohal naiste hulgas. On see koht siis nii väga näitaja?

Meeste osa võib ju analüüsida:

0. Ehlvest : osalejaks saamine väga vähe tõenäoline.
1. Külaots : teda ei saadud nõusse (ükskõik mis põhjustel siis).
2. Kanep : Võin oletada mööda, aga osalevad kas Kaido ja Meelis mõlemad või mitte kumbki.
3. Volodin : hetkel Hispaanias. Kas oleks võinud olla selle asemel siin, raske öelda (norme nagunii siin täita tal enam vaja ei ole).
4. Sepp : minu teada oli nõus mängima, kui koosseis on vähegi tugevam.
5. Veingold : viimastel aastatel ei ole EMV-l osalenud.
6. Švõrjov : julgen arvata finantsilisi küsimusi.
7. Rõtšagov : viimased aastad passiivne.
8. Zitin : passiivne.
9. Liiva : viimastel aastatel pigem EMV-l mitteosaleja.
10. Kiik : EMV-l mitteosaleja.
11. Kalinitšev : pigem mitte.
12. Seeman : ei saa olsaleda.
13. Lauk : pigem hõivatud teise projektiga.
14. Maidla : mitteosaleja.
15. Etruk : ?
16. Šiškov : eelturniiril ei osalenud.
17. Ševtšenko : pigem mitteosaleja.
18. Zavoronkov : pigem ka EMV-l mitteosaleja.
19. Nei I. : passiivne.
20. Nei M. : passiivne.
21. Õim : passiivne.
22. Lokotar : ?
23. Leito : pigem mitteosaleja.
24. Sergejev : viimastel aastatel pigem mitteosaleja.
25. Olde : pigem mitteosaleja.
26. Zjukin : eelvõistlusel ei osalenud.
27. Narva : ei pääsenud eelturniirilt edasi.
28. Gansvind : pigem mitteosaleja.
29. Kuusk. I. : eelturniiril ei osalenud.

Vist oleme jõudnud praeguse EMV taseme juurde. Võib ju rääkida numbritest 36. jne, aga päris nii lihtne see ei ole. Sinna 4. ja 30. vahele jääb enamus nimesid, kes isegi üliheade tingimuste korral ei osaleks nagunii (näiteks neil on töö, tegelevad muu alaga, vahepeal "rooste" läinud jne). Ma ei väida, et olukord normaalne on, aga mingi üllatus ei tohiks see olla, et kui 2-3 tugevamat ei osale, siis koosseis tulebki selline nagu ta hetkel on.

Peep said...

Ekslik on arvata, et Ehlvest Elo säilitamise nimel Eesti MV-test eemale on hoidnud. Tema tolle aja tasemel on eesmärgid lihtsalt maa meistrivõistluste tasemest kõrgemad ja selline võistlus ilmselge ajakaotus.

Üldse on sportlikud ambitsioonid üks olulisemaid tegureid. Kui ikka ei taha n+1 kordne maa meister olla, siis pole midagi teha. On ju loogiline, et mitmekordse meistri jaoks pole väljakutse jälle üks tema jaoks tavaline medal ritta juurde saada.

Kristjan Sander said...

Marek, oled sa 35 esimese käest küsinud ka või postitad siia ainult oma isiklikke spekulatsioone?

Nagu sa väga hästi tead, ei puutu eelturniiril osalemine juhendi kohaselt absoluutselt asjasse.

Marek Kolk said...

See on minu analüüs, ei tohiks võtta isiklikult (täiesti võimalik, et kuskil eksin). Arvesse on võetud viimaste aastate osalejaid ja veidi oletatavat olukorda (niivõrd kuivõrd siit sealt kõrvu on kostunud. lisaks ma ehk enam vähem tean, kes viimastel aastatel reitingutabelis figureerivad ja kes mitte).

Lisaks, eelturniir puudutab vaid paari nime. Lisaks, kuidas suhtuvad eelturniiril osalejad sellesse, kui näiteks nendest täiesti mööda minnakse (sinu "absoluutselt asjasse" arvestades)?

Anonymous said...

Malemajas voor läbi aga tulemusi ei kusagil. Kas keegi võiks siia tulemused panna sest maleliidu kodukalt neid oodata pole mõtet. Kõrgepalgaline malejuht ei saa sellega ise ilmselt hakkama ja teised abilised on v-olla spordivigastustega rivist väljas

Anonymous said...

Jezov-Korstin viik
Vorobjov-Holvason 1-0
Kukk-Ladva mängivad veel
Vovk-Tuul 1-0

Marek Kolk said...

"Kõrgepalgaline malejuht ei saa sellega ise ilmselt hakkama"

sinu järgi peaks see tüüp ainult Malemajas istuma ja sulle tulemusi teatama (ja ei tea, kuhu sul sellega kiire on)? Tulemused tulevad siis, kui keegi saab vaba aega ja arvuti taha satub. Wjik aan Zee turniiril ei sisesta näiteks keegi vooru ajal tulemusi tabelisse.

Anonymous said...

Mis see viikandtsee siia puutub? :) Õigustustel ei näi lõppu tulema.

Anonymous said...

Kukk-Ladva viik

naised:

Korban-T.Narva 1-0
E.Hanzatjan-Vahtra viik
R.Narva-Pärnpuu 1-0
Kruusiauk-Fomina 1-0

Parandus said...

Fomina-Kruusiauk 0-1

Marek Kolk said...

Ja miks ei puutu? EMV peaks olema kordades vähem tähtsam turniir ja järsku nõutakse paremat teenust kui ühel maailma tippturniiril.

Asi ei ole õigustustes. Asi on absoluutselt rumalates nõudmistes.

Anonymous said...

Saamatus, laiskus ja ahnus on selle põhjustajaks, et pole meistrivõistlustel mängijaid, toetajaid, kindlat mängupaika, kodulehte ega elementaarseid infoedastajaid!

Kristjan Sander said...

Marek, kas sulle ei tundu, et kasvõi lugupidamisest 35 esimese vastu peaksid neilt endilt küsima, enne kui hakkad avalikult nende osalemise teemal spekuleerima?

Võistluse juhend ütleb selgesõnaliselt, et "ülejäänud finaalturniiri osalejad otsustab loobumiste korral EML juhatus." Juhendis pole mitte sõnagi sellest, et loobujate asemel mängima kutsutud peaksid olema eelturniiril osalenud. Vaata http://www.maleliit.ee/info/2011/Eesti_MV_11_mehed_naised.pdf .

Palun täpsusta konkreetselt, millist nõudmist sa rumalaks pead. Lahmida pole mõtet.

Anonymous said...

ma eelturniirile patseritega mängima ei tule. aga kui Küla, Kanep ja Sepp finaalis ei mängi, siis pandagu mind kirja - täiesti norm käitumine Kristjani meelest või kuidas?

Kristjan Sander said...

Vaevalt, et anonüümi reiting selliseid mõtteid hellitada lubab :)

Marek Kolk said...

"Palun täpsusta konkreetselt, millist nõudmist sa rumalaks pead."

Jälgi teksti järjekorda siis (olgu vihjeks siis öeldud, et see teema ei puudutanud sind).

"Juhendis pole mitte sõnagi sellest, et loobujate asemel mängima kutsutud peaksid olema eelturniiril osalenud."

Ja see tähendab automaatselt, et niisama möödaminnes võib sportliku valiku põhimõtte põõsasse visata? Või siis, et sina viskaks?
Aga mis teha olukorras, kui üks IM tuleb eelturniirile ja ei saa edasi. Tekib dilemma, et teda ei saa eelistada, sest see ei oleks aus teiste osalejate suhtes. Aga samuti ei ole enam eriti hea valida mitteosalenud konkurente, sest siis tekib samuti väga ebaõiglane valik. Vähemalt võiksid tunnistada, et olukord ei ole lihtne.

Kristjan Sander said...

Marek, ma olen nõus, et iga hinna eest ülekannete või siis tulemuste kohese avalikustamise nõudmine on üle pingutatud (kui sa ikka seda mõtlesid), kuigi mina ei nimetaks seda rumalaks (arvestades, et me elame ikkagi aastal 2011). Aga see ei ole ju üldse peamine. Sa ei arva ju ometi, et keegi just sel põhjusel osalemata jättis? Nagu juba öeldud, on fakti kõrval, et Eesti MV finaali esinumber asub edetabelis 36. kohal, ülekannete või koduleheküljega seonduvad apsakad teisejärgulised. Viimasel hetkel võistluspaiga muutmine on palju suurem probleem, aga vähemalt mina ei ole kuulnud, et keegi ka just selle pärast loobunuks.

Ka reitingutabeli alusel valik on valik sportliku valiku põhimõtte alusel. Koht reitingutabelis saadakse ning muutub pidevalt sportlike tulemuste põhjal. EML reitinguametnikuna peaksid sa seda väga hästi teadma.

Juhend nõuab, et loobumiste korral on esimene varumängija valikturniiri 4. koht ning sealt edasi ei puutu valikturniiril osalemine enam asjasse ning juhatuselt tuleks oodata jõupingutusi võimalikult tugeva koosseisu saavutamiseks. Juhatus aga eesotsas esimehega ei pidanud seda oluliseks ning veel enam, jättis 2 kohta üleüldse tühjaks, mida juhend ei võimaldagi. Kui pidada valikturniiri absoluutseks kriteeriumiks, miks siis sealt ei kutsutud osalema Gabovitshit ja Rumjantsevit, nende loobumise puhul Sarapikku ja Kovaljovi jne.?

Jah, muidugi ei ole olukord lihtne. 2009. aastal ei suutnud Eesti Maleliit korraldada nädalalõputurniiride sarja, 2010 pidi äärepealt ära jääma osalemine maleolümpial, 2011 käis kahetsusväärselt alla Eesti MV finaal ning 2012 lubab H. Olde loobuda Eesti MV finaali korraldamisest üldse. Minu kõige süngemad ennustused 2008. aastast selle kohta, et Eesti Maleliit ei suuda tõhusama ning asjatundlikuma juhtimiseta senisel tasemel oma tegevust jätkata, lähevad ükshaaval tõeks. Kahjuks.

Kuhu see kõik välja jõuab, mina ei tea. Halvemal juhul selleni, et Maleliit ongi ainult noorteraha jagamise kontor, Eesti MV ei erine muudest shveitsi süsteemis kohalikest turniiridest ning maleolümpiast enam osa ei võetagi. Prioriteet paistab olevat, et juhatuse esimehe töökoht ja palk säiliks ning see on ka kõik, mis loeb.

Anonymous said...

Mina ei saa näiteks aru, miks valikturniir peetakse kiirmales ja finaaal pika ajakontrolliga.
Võiks ju kergejõustiku MM-il kah eeljooksud olla 200 m ja finaal 10000 m.

Anonymous said...

Aga äkki mõtled veel ja pakud mõned vastusevariandid ise välja??