Monday, July 25, 2011

Eesti meistriks klassikalises males tulid esmakordselt Regina Narva ja Pavel Vorobjov

Naiste turniiril võitis 5,5 punktiga 8-st Regina Narva.

Meeste turniiril mängisid esikohale matši Vorobjov ja Jezov, kes kogusid turniiril 5,5 punkti 7-st. Kiirpartiid lõppesid 1-1, samuti ei toonud võitjat välkpartiid. Viimases otsustavas - armageddoni välkpartiis - võitis valgetega Pavel.

EMV 2011, järelmatš: Pavel Vorobjov - Roman Jezov

Nüüd siis minu viimased pikemad kommentaarid seoses nende meistrivõistlustega.

Eesti meistrivõistlused on minu arvates sel aastal üpris seiklusrikkad olnud.
Juba aasta alguses planeerisin tööl oma puhkuseplaanid nii, et võistlust mängida saaks. Samuti hakkasin juba mitu kuud enne võistluse toimumist Pärnus elamise pärast muretsema. Kirjutasin oma murest ka Eesti Maleliidule ja küsisin, kas Maleliit pakub omalt poolt mingeid soodsaid majutusvõimalusi, kuid vastuseks sain, et Maleliit pole ööbimisele mõelnud ja on arvestanud sellega, et enamikel võistlejatel on Pärnus sugulased või tuttavad. Samuti kirjutati, et huvi korral võib Maleliit olla abiks hotellides majutuse broneerimisel. Samalaadne kirjavahetus oli olnud ka vähemalt ühel teisel finalistil.
Kahjuks-õnneks otsustati nädal enne turniiri võistlused hoopis Tallinnas läbi viia. Õnneks siis selles mõttes, et vähenesid tohutult enamike võistlejate kulud seoses osalemisega; kahjuks aga sellepärast et turniiri toimumispaiga muutumine oli ju seotud sponsorite ja toetajate mitte leidmisega.

Naiste turniiril pidi algselt tulema päris tugev koosseis. Kui Gansvind oleks kohale jõudnud, oleks olnud suure tõenäosusega võimalused ka erinevaid norme täita. Ma ise oleksin turniiri alustanud kuuenda asetusena; Gansvindi loobumisel olin viienda asetusega.

Enda esinemisega turniiril võisin üpris rahul olla kuni eile pärastlõunani. Seni nõrgimaks lüliks minu punktireas oli viik Elvira Hanzatjaniga - kuigi üritasin mustadega mitukümmend käiku võita ka võrdsest lahkvärvi odadega keskmängust, ei eksinud vastane kordagi ja nii leppisime lõpuks viiki. Olin kogunud 4 punkti 6-st, seejuures võitnud Triin Narvat ja viigistanud asetuselt esimese kolmega ning võiduka lõpuspurdi korral oleksin saanud ka esikohale pretendeerida.

Eesti naiste MV 2011 - VII voor

Heda Kruusiauk - Elvira Hanzatjan

Tatjana Fomina - Regina Narva

Anaid Hanzatjan - Katrina Korban
Kahjuks aga nii ei läinud ja hoolimata avangust saadud suurele paremusele ja võimsale rünnakule eelviimases voorus Kruusiauk Heda vastu mõtlesin täpseid võidukäike otsides aja peaaegu otsa ning seejärel ajapuuduses lihtsalt eksisin rängalt. Samal voorul alistas veel Triin Leili ning esikolmikule olid hoopis uued pretendendid.

Viimases voorus oli mu vastaseks mustadega Anaid Hanzatjan. Noored tüdrukud arvatavasti treenivad pidevalt ning on igal järgneval partiil, mis nende vastu mängin, natukene tugevamad... samas kui mina, kahjuks, viimasel ajal maleõpingutele kahe töökoha kõrvalt eriti aega leidnud pole. Nii et ega ma sealt kerget mängu oodanud ja veetsin terve õhtu valmistudes. Hoolimata vastase põhjaliku ettevalmistuse kartusest otsustasin mängida oma põhiavangut varem mitte mängitud variandiga. Partii ajalisest kulgemisest võis järeldada, et kümnendal käigul oli mõlemal ettevalmistus läbi ja sai edasi "naistemalet" mängida. Seis oli lahtine ja valgele ehk minimaalse paremusega. Kuna mul oli hirmus soov võita, siis üritasin küll riskantseid teid pidi võiduni jõuda, kuid lõpptulemuseks jäi siiski vastu võetud viigipakkumine umbes võrdsest seisust, seejuures aega oli mõlemal järel vaid paar minutit, et edasi oleks läinud välguks. Kaotuse korral oleksin aga kuues olnud, paistis liiga suur risk.

Mängima jäid veel Triin ja Heda, Triin Narva võitis pärast pikka partiid ning sai teise koha. Tanja, Heda, Leili ja mina jäime siis kolmandat kohta jagama. Berger tõi pronksmedali mulle.

Eesti naiste MV - I ja II koht, ema ja tütar

Eesti naiste MV 2011 - I koht Regina Narva
Palju õnne veel kord Regina ja Triinule. Samuti tegi märkimisväärse "come backi" Heda ning minu arvates sai tubli tulemuse 3,5 punkti ka turniiri noorim (14-aastane) osaleja Katrina Korban.

allikas: Eesti Maleliit

Kaks huvitavat fakti naiste turniirist:
*esikolmes olid samad maletajad ka 2010. aastal, vangerdus toimus esimese ja kolmanda koha vahel;
*ka 41-aastase Regina Narva isa tuli esimest korda Eesti meistriks 41-aastaselt.

Omalt poolt tänaks kõiki pöidlahoidjaid ning Viljandi CC Fellin maleklubi, mis tasus minu aastase Maleliidu liikmesmaksu, et saaksin võistlustel osaleda.  


Kuna lisaks osalemisele üritasin kõrvalt teha ka väikest ajakirjaniku tööd, siis jälgisin huviga ka meeste turniiri kulgu ja partiisid.
Hoolimata Ilja pikkadest jõupingutest viimases voorus, ei õnnestunud tal Romani alistada ja nii mängiti esikohale järelmatš.
Nagu  ennustas ka Vaadeldaja lugejaskond, oli võidukas Pavel Vorobjov (Vaadeldaja õnnitlused!). 1981. aastal sündinud Pavel osales Eesti meistrivistluste finaalis neljandat korda. Kui Internet ei valeta, siis pärit on Pavel Tartust ja igapäevaselt töötab kinnisvaramaaklerina.

allikas: Eesti Maleliit

Teisele kohale tuli Roman Jezov ning kolmandat kohta jagasid 3,5 punktiga Sander Kukk, Ilja Vovk ja Ottomar Ladva. Berger soosis Sanderit. Siinkohal viskaksin õhku küsimuse - kas Kukk ei peaks olema ka 2011. aasta parimate maletajate valimistel kandidaatide hulgas? Hetkel on tal ette näidata pronks klassikalise ja kuld välkmale meistrivõistlustelt. Nagu näha Paul Kerese 95.sünniaastale pühendatud maleturniiride sarja kodulehelt, on Sander ka nädalalõputurniiridel päris edukas olnud.

Eesti MV 2011 - SK Reval Spordile kolm medalit
Eesti MV 2011 - III koht Sander Kukk

Kaks küsimust seoses meeste meistrivõistlustega:
*miks osales meeste meistrivõistlustel ainult 8 maletajat (oleks võinud näiteks osalemisvõimalust pakkuda eelturniiri järgmistele kohtadele)?
*kuidas juhtus, et kolmandale kohale tulnud noormees sai viimases voorus plussi?

Turniiri jooksul leidis aset ka vähemalt üks kohtuniku sekkumist nõudnud intsident. Nimelt vibreeris kolmanda vooru partii Kruusiauk - A.Hanzatjan ajal Kruusiaugu telefon. Vibreerimine ei ole helin, kuid siiski kuuleb täpne kõrv selle ka meetrite kauguselt ära. Anaid kutsus kohtuniku ning selgitas talle olukorda. Vahesaar küsis Hedalt tema telefoni kohta. Heda vastas, et temal on telefon hääletu. Vahesaar mingeid meetmeid tarvidusele ei võtnud ja lasi edasi mängida.
Huvitav kas sellega on loodud pretsedent (kui seda juba varem pole) telefoni vibreerimise kohta malemängu ajal?

Kommentaarides on küsitud ka auhindade kohta. Auhinnaks olid sel korral medal, diplom ja peakohtuniku käepigistus. Lisaks oli meeldiv üllatus ühe osaleja toodud lilleõis naiste meistrile. Arvatavasti väärtuslikeim on esikohtade garanteeritud koht järgmise aasta Maleolümpial Türgis.

Eesti MV 2011 - auhinnaks medal ja diplom


Siin lõpetakski oma kokkuvõtte. Loodetavasti sai kas või mõni malesõber Vaadeldaja ülevaadetest positiivse kogemuse.
Homme Viljandimaale, kus nädala teisel poolel minu lemmikfestival Folk; järgmisel nädalal puhkus läbi ning naasen argipäeva.

Jään põnevusega ootama ka teiste turniiril osalenud Vaadeldaja liikmete ülevaateid.

43 comments:

Anonymous said...

Õnnitlused Reginale ja Pavelile.
Sündinud on uued eesti meistrid.

Anonymous said...

Naistel ikka 8 vooru

Anonymous said...

Eelmisel:
Igaüks mängis 8 mängu, voore oli muidugi 9.

Tuuli said...

Eelmisele ja üle-eelmisele :)
Ma olin kogemata alguses kirjutanud "9-st" (mängust), et teine kommentaar oli täitsa kohane.

Simo Runnel said...

Vorobjov on osalenud rohkem kui kaks korda.

Ingmar said...

Palju õnne võitjatele ja Pavelile veel topelt :)

Jürgen said...

mul on ausalt öeldes väga hea meel Paveli võidu üle ja samuti selle üle, et kunagine noor ja andekas maletaja ennast nüüd juba enam-mitte-nii-noore, kuid endiselt andeka ja töökana teises nooruses olümpiakoondisse on välja mänginud. õnnitlused!
vaadeldajad, kontrollige EMV varasemad tabelid üle, Pavel osales vähemalt 4. korda finaalis, eelmisel aastal sai 50% ja oli vist 6.

Tarmo said...

4. korda jah, Pavel Vorobjov on osalenud kõigis viimase nelja aasta jooksul toimunud finaalides (2008-2011)

Anonymous said...

Palju õnne meistritele! Eriti hea meel on Paveli üle, väga sümpaatne maletaja.

Siim Kanep

Anonymous said...

Vaadeldaja: "...Tanja, Heda, Leili ja mina jäime siis kolmandat kohta jagama. Berger tõi pronksmedali mulle."

EML: "...kolmas koht läks Bergeri koefitsiendi abil Tuuli Vahtrale, kes kogus koos Tatjana Fomina ja Heda Kruusiauguga võrdselt 4,5 punkti."

Mõista-Mõista: kellele tehakse liiga?

Anonymous said...

Mõista-Mõista: kellele tehakse liiga?
Eks ikka EML juhile HO-le.
Kui juhendis oli Berger, siis seda ka rakendatakse. Muidugi Tuuli võinuks pakkuda välja, et mängida lisapariid 3. auhinnalise koha peale, aga mis käes see käes.

Anonymous said...

Mõista-Mõista: kellele tehakse liiga?
Omavahelisi mänge arvestades said Hedda ja Leili 2p, Tatjana ja Tuuli 1p. Kuna Leili võitis Hedda, siis olnuks Leili III koha vääriline.

Anonymous said...

Raske on ju elada, kui tead et HO-l olid mängude tulemused enne turniiri algust teada ja sellepärast valiski kohtade selgitamiseks Bergeri?!

Anonymous said...

Minu meelest selle mõista-mõista kommentaari all mõeldi ikkagi seda, et Leili Pärnpuud polnud Maleliidu koduleheküljel märgitud..

Anonymous said...

Eelmisele:
Vt. Maleliidu kodulehekülge maleliit.ee Avaldatud Esmaspäev, 25 Juuli 2011 17:40

Naiste turniiril tuli eesti meistriks 5,5 punktiga Regina Narva. Hõbeda sai 5 punktiga Triin Narva ja kolmas koht läks Bergeri koefitsiendi abil Tuuli Vahtrale, kes kogus koos Tatjana Fomina, Heda Kruusiaugu ja Leili Pärnpuuga võrdselt 4,5 punkti.

Peitetekst: millises tekstis ei olnud "Leili Pärnpuu" märgitud?

Mõnele meeldivad mängud!

Peep said...

Miks te inimesed kogu aeg vingute? Väike viga kuskil, siis kohe maailma lõpp ligi.

Saate tulemusi kiiresti, tuleb ka vigu sisse. Ei usu, et keegi sihilikult või mingi vimma pärast eksib.

Marek Kolk said...

Ja raske oli näiteks teada anda, mis ja kus on valesti?

Anonymous said...

Loodetavasti sai peakohtuniku ja tegevjuhi töö Eesti MV -l normaalselt tasustatud, mis iseensest on õige. Samas pole MV -l mängimine kaugeltki mitte lõbu ja trall, vaid ränk töö, lisakuludest elamise ja majutuse näol rääkimata.
Iga töö peab olema tasustatud, kuid millegipõrast ei rakendata seda põhimõtet nuputõstjate kohta.
Seega peaks nii peakohtunik kui ka peaorganisaator oma töö eest saadud tasu MV läbiviimise eest hoopis tagastama, kas pole loogiline? Et MV -l osalemine toob kaasa ainult au ja kuulsust kõigile ja ei midagi muud.

Anonymous said...

Nuputõstmine ei kvalifitseeru praeguse maleliidu nägemuses töö ega ka mitte mingi muu professionaalse tegevuse alla. Seega ei ole nuputõstjatel oma tegevuse eest siinmail põhjust ka töötasu ega muid preemiaid oodata.

Anonymous said...

> Saate tulemusi kiiresti,
> tuleb ka vigu sisse.

EML lehel on pealkirjas "Kilingi Nõme".

Anonymous said...

On nõme jah. Mis siis?

Anonymous said...

Natuke nalja ka...

Turniiri jooksul leidis aset ka vähemalt üks kohtuniku sekkumist nõudnud intsident. Nimelt vibreeris kolmanda vooru partii Kruusiaugu telefon. Vibreerimine ei ole ...

Vibreerivat seadet nim. vibraatoriks (ehituses liiva, killustiku, betooni tihendamiseks).

Huvitav kas sellega on loodud pretsedent (kui seda juba varem pole) vibraatori kasutamise kohta malemängu ajal?

Peep said...

Loomulikult olen ma nõus, et hästi mängimine on raske ja mõned oskavad seda paremini. Aga kui nuputõstmine on töö, siis mõned küsimused kerkivad.

Kes selle töö eest meil Eestis on nõus raha välja käima? Mis kasu see talle toob? Paljukiidetud tsirkuselugude austajatele teadmiseks, et tsirkus elab piletirahadest. Male pealtvaatajatelt piletiraha kogumisest ei unistatagi, isegi tasuta ei tulda.

Millisest piirist alates maksma hakatakse? Demokraatlik oleks kui 2400 saab 2x rohkem kui 1200!?

Äkki saab vaadata kui tükitööd?! Pakkuge välja, millised tükitöö hinded võiks olla? Käigu eest, mati eest, pati eest, uuenduse eest, laua taha istumise eest, kas pikk partii on odavam kui lühike?! Kas raskemate nuppude tõstmisel on äkki lisatasu?

Väga ilus oleks ju kui maleliit igale mängijale tema ELO jao eurosid kuus välja käiks. Tahaks näha, kes sellise tasustamise vastu võiks olla. Kui jääb väheks, siis annab ju paremini mängima õppida ja ELO-t tõsta. Automaatselt liiguks nii palju raha, et hoopis treenerid oleks kõige rikkamad inimesed.

Hõk, jõin vist õhtuks siidrit natuke palju....

Anonymous said...

Ära enam peale võta jah.

Anonymous said...

Peepjob kogu aeg,Olde vingub,viriseb ja mõnitab ning Marek kaitseb - tiimitöö ok

Anonymous said...

Selle asemel, et siin sõimelda, võiks EMTÜ sõpruskond korraldada alternatiivsed MV-d suure auhinnafondi-, uhkete hotellide- ja onlain ülekannetega.
Tegelikult täitsa tore, et selgusid uued meistrid - vähe elevust selles porimülkas!

Marek Kolk said...

Sellest on varem räägitud, et male on kallis hobi.

Anonymous said...

Sõbralik soovitus Peebule. Joogise peaga ei tasu kommentaare kirjutama asuda, mis saab siis, kui mõni laps veel purjus inimese heietusi lugema peaks sattuma? Seda jama ei ole ju vaja.

Anonymous said...

Varem käis üks ahastamine, et mis te virisete, proovige ise korraldada turniire. Nädalalõpusari nüüd toimib, enamus rahul.

Loomulikult on tasemel MV võimalik läbi viia. Ainult praegust tegevjuhti ei usalda ei äriringkonnad ega riigi esindajana kultuuriministeerium mis on avalik saladus. Ja nii on sisuliselt võimatu raha liidule hankida. Keegi ei luba matta isegi osa oma rahast vanade võlgade põhjatusse auku, lisaks presidendi valimisega pole hakkama saadud, revisjonikomisjonist rääkimata. Teadupärast pole revident ja audiitor sünonüümid.
Kui üldse, siis finantseeritakse projektipõhiselt.

Peep, pead aeg-ajalt kohtunikuametit ja makstakse selle eest vist mitte eriti palju aga midagi siiski.
Uitmõttena, kas täiskasvanute finaali nuputõstja=peakohtunik tasustamise osas on liiga palju tahta? Ja majutus+elamine omal kulul? Variante on mitmeid, mille kohta võikski omi mõtteid avaldada. Mõistagi käib jutt turniiri süsteemis, mitte šveitsi süsteemis läbiviidavatest MV -st.

Algatuseks taastaks kasvõi samasuured rahalised auhinnad nagu on nädalalõputurniiridel, esimene ots saaks vähemalt kulusid vähemaks. Ilmselt siis aasta pärast.

Simo Runnel said...

Kas vead tuleks maha vaikida ja säilitada?

Anonymous said...

Ka korvpalli kimbutab rahapuudus ja liiga jätkamiseks oodatakse klubide panustamist.
http://sport.postimees.ee/510778/korvpalli-balti-liigat-ahvardab-lagunemine/

Males ei suuda mõned siin sõnavõtvad klubid ka kordades väiksemat EMLi liikmemaksu tasuda. Liit on ikkagi niisama tugev kui on temasse kuuluvad klubid.

Anonymous said...

Toetusühingu leheküljelt leiab Viljandi Raua turniiri lehekülje. Registreeinute hulgas on juba kolm suurmeistrit, mitu rahvusvahelist meistrit jne. Ja aega ju veel on. Eks sellest kujuneb meie suvise maleelu pärl. Omamoodi päris-maletajate protest Olde tegevuse või tegevusetuse vastu.
Nüüd tahab Olde 2012 korraldada mingi shveitsi süsteemis Kapa-Kohila turniiri Eesti meistrivõistluste nime all. Toetusühing võiks korraldada (kasvõi samal ajal?) Eesti tugevamate maletajate turniiri tugevaima selgitamiseks.
Aga kuni klubide juhid kuulekalt Olde poolt kätt tõstavad, läheb kõik vanaviisi edasi. Olde süüdistab oma tegemata jätmistes kõiki teisi või sõimab räuskavalt (Laugu näide)teisitimõtlejaid.
Kes on need klubide juhid? Airapetjan esindab koguni kolme klubi. Tal pidi olema rahalisi raskusi. Kui siin visati välja 300.- krooni pärast, siis arvatavasti Airapetjan maksis 900.- krooni ära? Või piisab tema puhul kolmest lojaalsust kinnitavast häälest? Või mineviku vari klubi Kasmar...
Tont nende halbade asjadega. Maletajatele pakub võimalusi ikkagi ainult Toetusühing. Selle ühingu toel on Eestimaal avastatud täiesti uusi malekohti (Võnnu, Suure-Jaani, lausa Tallinna külje all Laagri jt.). Viljandi turniiri auhinnafond on muljet avaldav. Nii et olded tulevad ja lähevad, male oli, on ja jääb.

Anonymous said...

Küsiks veel kord, kas Raua turniiri tulemused lähevad ka FIDE reitingu arvestusse?. Kui ei lähe, siis on ta tavaline Kapa-Kohila turniir, küll suurema auhinna fondiga. Olde kirjutatust sai aru, et tema poolt planeeritav šveitsi süsteemis EMV läheks ka rahvusvahelisse reitngu arvestusse, mis avardaks oluliselt ka teiste tava maletajate võimalust oma reitingut tõsta.

Anonymous said...

Huvitav kas lätlased tulevad jälle ja viivad Viljandist auhinnalaua tühjaks?
Nagu korra Põlvas juhtunud. Või on õnneks Lätis samal ajal mõni turniir?

Anonymous said...

Reitinguhuviline, tutvu natuke Raua turniiri formaadiga.

Peep said...

10:11 AM-le

Ma ei poolda tasustamisel varianti nuputõstja = peakohtunik. Ehk ainult siis kui jutt millestki märkimisväärsest.

Selgituseks. Möödunud aastal oli mul turniire kokku kahekümnel päeval, pea terve kuu jagu tööpäevi siis. Enamasti puhkepäevadel, aga kulutasin ka paar puhkusepäeva, oli poolikuid päevi ja korra läks kirja palgata puhkusena. Aastas on ca 240 tööpäeva. Ausalt kokku liites sain, et kohtunikutöö andis mulle palgalisa 4.7% (kui kulusid ei arvesta). Palgata puhkus vähendas 1.9%. Nii et rahaliselt minu jaoks üsna marginaalne tegevus.

Teisipidi rehkendades leidsin, et summaarselt sain bensiinikulu tagasi. Ülejäägist ei annaks autole ühte korralikku kummi küll osta. Ilmselt sõidan liiga hea autoga. Marek laob printeri ja läpaka seljakotti ning sõidab bussiga, vahel vist hääletab. Temal jääb rohkem üle, kutsuge parem teda.

Iga muud tööd (mida oskan) tehes teeniksin kindlasti rohkem. Eile õhtul tulin ma metsast, tegelen nimelt küttepuude varumisega. Oluliselt toitvam tegevus ja rohkem puhkus kui kohtunikutöö. Mängimist võtan puhkusena ja selle juures kulud minu jaoks enam nii olulised ei ole.

Kokkuvõttes olen ma kohtunikuna midagi saanud aga kiita nüüd küll ei tahaks. Samas ei ole õigust nuriseda, sest ma ju sain. Poleks midagi saanud, vaat siis võiks nuriseda.

Ingmar said...

Jeeben, kas nüüd on Viljandis mängimine mingi protestiaktsiooniga võrdsustunud?

Anonymous said...

Vaevalt see mingi protestiaktsioon on, pigem on Viljandi võistluse korraldajad teinud head tööd ja näinud vaeva meie paremate maletajate turniirile meelitamisega.

Anonymous said...

Peep:Ülejäägist ei annaks autole ühte korralikku kummi küll osta.

Autol on rattad=rehvid+veljed.

Kummi saad enesele ikka päris mitmeks korraks osta!

Peep said...

Vabandust, ma pole nii palju koolis käinud nagu mõned, et juriidiliselt täpselt väljenduda. Mis teha, maalt ja setu pealekauba.

Anonymous said...

Peep:rehvid ja veljed on ikka tehnilised terminid.

Marek Kolk said...

Mis asjad need rehvid ja veljed veel on?

Anonymous said...

Kas Pavel Vorobjov saab nüüd meistriks. Vanasti oli nii, et kui tuled Eesti meistriks, siis sellega kaasnes tiitel Eesti rahvuslik meister.