Wednesday, April 6, 2011

Euroopa meeste meistrivõislused males. Aix-les-Bains, Prantsusmaa.

Seekordne Vana Maailma tšempionaat meestele toimus Prantsusmaa kuurordis Aix-les-Bains´is. Linnake asub Prantsusmaa suurima loodusliku järve Bourget ääres. Usun, et hommikused jalutuskäigud selle kaldal andsid mulle häid malelisi mõtteid juurde.

Kui eelmine aasta oli palju kisa ja kära seoses minu osalemisvõimaluse nurjumisega (ei tea, võibolla oli see millekski hea), siis seekord saab sõna võtta siiski reaalse-, mitte aga virtuaalse osaleja rollis.

Võis arvata, et sellisesse sümpaatsesse linnakesse tsiviliseeritud Euroopa südames saabub hordide viisi igat sorti maletajaid. Nii see üldiselt ka oli, kuigi kõigi aegade osalejate rekordit siiski ei löödud. Küll aga jäi üsna vähe ruumi osalejate kvaliteedi tõstmiseks. Mina oma 2601se reitinguga olin asetuse järgi...83. Müstika!

Eriti võimsa invasiooni tegid Prantsusmaale suure idanaabri esindajad. Inimressurssi seal jätkub ja ka maleline materjal on endiselt hea. Kogu võistlejate rivi vedas samuti Venemaa suurmeister, Peterburi superstaar Pjotr Svidler. Üldse peab märkima, et Piiteri malekoolkond on võrdlemisi aukartustäratav. Ette rutates tuli ka minu ainukene kaotus turniiril Peterburi ühe suurima lootuse vastu.

Võistluseelsel õhtul tehti mängijate kohtumisel kõigile selgeks, et partiile hilineda ei tohi. Seda premeeritavat nulliga. Nagu ma oma hiljutises intervjuus siinsamas märkisin, ei pruugi see reegel olla kaugeltki optimaalne. Aga kui juba turniirile kohale sõidetud ja reeglid sellised, siis tuleb nendega arvestada. Väga palju mänguta nulle silma ei jäänud. Üks silmatorkavamaid oli teises voorus, mil esimese voorus mustadega möödaminnes Svidleriga viigi teinud Fääride esindaja jäi paar minutit hiljaks Tšehhi geeniuse Navara vastu. Maailma kõige viisakam mängija kostis selle peale, et pole hullu midagi, ta võib mängida küll – ta on partiiks hästi valmistunud. Kohtunikud valmistasid talle siiski pettumuse ja panid tabelisse ilma mänguta punkti.

Uuele ambitsioonikale ECU presidendile Silvio Danailovile on sellest reeglist aga ilmselgelt vähe ning sealsamas toimunud delegaatide assamblee päevakorras olid veel Bilbao reeglite, partiide autoriõiguste, riietusreeglite (väljaveninud kampsunis mängule ei pääse) juurutamine Euroopa võistlustel. Kaugele kõige sellega jõuti – ei tea. Oli teiste asjadegagi piisavalt peamurdmist.

Turniiril mängiti välja ka 23 kohta augustis Hantõ-Mansiiskis algavale Maailmakarikale. Siin aga on üks konks. Osadel õnnelikest on koht olemas juba eelmise aasta EMilt. Mõni kvalifitseerub kõrge reitingu tõttu. Mõnel on mõningased šansid saada diskvalifitseeritud. Seega ei tea praegu keegi kindlasti täpselt, palju sellelt EM-ilt mängijaid Jugras laua taha istub. Üks suuri uuendusi oli see, et jagamise korral edasipääsejaid tie-breaki abil ei selgitata, vaid maletajad seatakse ritta median performance järgi. Huvitav mõte...

Välja mängiti muidugi ka särav medalikomplekt. Pjedestaali vallutasid ülalt alla Vladimir Potkin Venemaalt, Radoslaw Wojtaszek Poolast ja Judit Polgar Ungarist. Polgar suudab endiselt ajalugu teha – varem ei ole ükski naine meeste EM-il auhinnatrepile tõusnud. Aga tema ja ülejäänud naismaletajate vahel on siiski tuntav vahe. Kindlasti on ta ka sootuks tuntum kui medalimehed. Mõni võib isegi küsida, et kes need kaks meest seal ülemiste astmete peal on üldse? Insaiderid muidugi teavad, et tegemist pole kindlasti mitte meestega metsast. Potkin on viimaste aastate jooksul superturniiridel sekundeerinud selliseid staare nagu Aronjan ja Nepomnjaštši. Wojtaszek on viimaste tsüklite jooksul kuulunud ei kellegi teise, kui maailmameistri Vishy Anandi staapi. Kui regulaarselt sellisel tasemel tööd teha, siis jääb kindlasti endale ka midagi külge. Vastasel juhul tuleks teha teatud ekspertiis.

Igatahes oli Potkini võit täiesti teenitud, ta läks kohe stardis kiirelt minema ning siis enam lavalt ei lahkunud. Õnnitlused!

Mina olin turniiri eel mõõdukalt optimistlikus meeleolus. Viimased tulemused viitasid sellele, et ka EM-ilt võiks oodata rõõmsaid sõnumeid. Teisalt ei olnud minu eelnevad esinemised sellel tiitlivõistlusel teab mis vahvad olnud. 2003 aasta debüüt Silivris oli küll täitsa okei, kuid 2008a lõpetasin kohal, mis oli peaaegu identne tänavusega, ainult et selle numbri ees oli veel 1.

Asetus seega 83., kuid eesmärgid ikka üle selle. Tagantjärgi võib öelda, et läbisin 11 vooru ökonoomses tempos. Mustadega lihtne võrdsus ja valgetega ilma halastuseta rasvase punkti järele. Avakäigu eelis tõi mulle 5,5 punkti 6-st. Pole paha. Ei saa nuriseda avangulise ettevalmistuse üle, nii mõnigi punkt õnnestus reaalselt või sisuliselt juba avangus kotti pista.

Mustadega jooksid mõttemasinasse siiski mõned liivaterad. Vitjugov oli nutikas ja vältis tuumaettevalmistust, tekitades lauale täiesti arusaamatu positsiooni. Küll oli see kiiresti arusaadav Garri Kimovitšile, kes sel päeval Aix-les-Bains´i saabus ning otsejoones lavale partiisid uudistama tuli. Seisu vaatamisele kulutas ta umbes poolteist sekundit ja liikus kiirelt edasi Felleri partiid uurima. See noormees tekitas furoori viimasel Maleolümpial. Briljantselt mängis ta nüüdki. Tundus, et oma pea lõikab väga hästi.

Tõe hetk jõudis minuni kolm vooru enne lõppu. Eesmärkide saavutamiseks ei olnud enam koperdamisruumi. Eel-eelviimases võitsin Tali stiilis kahimängus Austria soliidset IM-i. 10. voorus tuli vastu vana hea tuttav Emil Sutovski Iisraelist, kes Hantõ olümpial näitas kosmilist performance´it ning oli kogu hiigelturniiri parim sellega. Valisin mustadega draakoni variandi. Mõtlesin, et olen ise draakoni aastal sündinud, äkki läheb õnneks. Kärmelt tõstsime tabija peale, kuigi Emil ei saanud mitte mingil moel seda avangut minult oodata. Tema teadmised lõppesid enne, aga paraku panin ma kohe seejärel puusse, misjärel tekkis tõsiselt tülikas lõppmängueelik. Siiski õnnestus seada teatud taktikalisi probleeme, mis valgelt ka aega röövisid. Ajakontrolliks õnnestus enamus materjalist välja vahetada ja kuna minu allesjäänud oda omas enam kui küllaldaselt liikumisruumi, siis pakkus Sutovski viiki. Palusin tal igaks juhuks käigu ka ära teha ja kuna (materjali) ettepanekut ei järgnenud, siis surusime kätt.

Viimaseks vooruks oli selge, et MK šansid on suhteliselt õhukesed. Siiski oli valgetega plaanis anda täisväärtuslik lahing. Seda enam, kui selgus, et vastaseks sain Ivan Sokolovi, kes praegu esindab Hollandit. Tegemist on väga võitlusliku maletajaga, kelle reiting on käinud ka teiselpool 2700 piiri ja kelle kollektsioonis on palju-palju võite tunnustatud korüfeede üle. Jagu on ta saanud ka suurest Kasparovist endast.

Õnnestus tekitada midagi õpiku partii sarnast. Valge suutis realiseerida kõik oma strateegilised ja lõpuks ka taktikalised eesmärgid ning nii sai turniirile pandud kena punkt.

Õhtul siis selgus, et olin 7,5 punktiga saavutanud 35. koha. Mis selle kohta öelda? Ma arvan, et pole paha!

Last, but not least, tänud kõigile pöidlahoidjatele kaasaelamise eest. Erilised tänud Eesti Male Toetusühingule. Oma lühikese eksistentsi jooksul on see tubli organisatsioon teinud oi, kui palju jõupingutusi Eesti male ja sealhulgas tippmale edendamiseks/elushoidmiseks. Mulle näib, et need jõupingutused on kandmas ilusaid vilju.

KK



Külaots,K (2600) - Sokolov,I (2640) [C70]
12th ch-EUR Aix-les-Bains FRA (11), 2011

1.e4 e5 2.Nf3 Nc6 3.Bb5 a6 4.Ba4 Nge7 Kummaline samm, mida kasutatakse ka ilma a6 sisselülituseta. Üks märksa vähem tituleeritud Vene mängija tegi seal minu vastu Soomes viigi. 5.Nc3 Üleminek mingisse kõverasse neljaratsusse. 5...d6 6.a3 Pealtnäha algaja käik, aga valge oda peab elus püsima. Smeets tegi see aasta Wijkis vangerduse ja mängis siis a3. Aga mõnikord on ehk kasulik vangerdusega viivitada (ettevaatust selle soovituse rakendamisel!) 6...Bd7 7.Bb3 Ähvardades banaalselt Rg5. 7...Ng6 8.Nd5 Ei ole harvad juhud, kui siia jõuab ratsu läbi manöövri Rd2-f1-e3-d5. 8...Be7 9.c3 0-0 10.d3 Kh8? See sobib valgele imeliselt. Arusaadav, must on lõpetanud arengu ning tahab nüüd juba haarata initsiatiivi edasilükkega f7-f5. Probleem on ainult selles, et ta ei saa selleks kunagi aega. 11.h4! Olin kindel, et siin on musta seis juba ülimalt raske, samas kui valgega on mängida väga lihtne. 11...Bg4 [11...f5 12.Ng5! Siin riskib must saada miniatüüri õnnetuks kaasautoriks.] 12.Ne3 Qd7 13.g3! Nüüdseks on Rg6 kindlasti aru saanud, et ta astus vale jalaga tallist välja. 13...Bf6 14.Nxg4 Qxg4 15.Ng5 Ma ei näinud põhjust seda operatsiooni vältida. 15...Qxd1+ 16.Kxd1 Üks nendest seisudest, kus odade ja ratsude tugevus erineb nagu öö ja päev. 16...Nd8 17.Be3 Loomulikult, mitte mingit põhjust pole rutata etturite edasitungiga. Seda enam, et hiljem saab plaane varieerida. 17...Ne7 18.Ke2 h5 Must pidi valima mingi kaitseformatsiooni. Vastasel juhul oleks valge etturite edasitung musta vigurid üheksandale reale lükanud. Nüüd aga tekkis valgel uus "zatsepka" seisu avamiseks. 19.Rag1 Ng8 Selles oli muidugi eelmise käigu idee. 20.g4 hxg4 21.Rxg4 Be7 22.f4 f5 Musta esimene aktiivne käik. Vigurid küll pisut elavnevad, kuid kuhugi ei kao enam kuninga krooniline nõrkus, nagu mitte ka valge odade hirmus jõud. 23.exf5 Nh6 24.Rg2 exf4 25.Bxf4 Rxf5 26.Bc1 [26.Bd2? Oleks oda üks ruut varem maha kukkunud, oleks võinud minna pingeliseks. 26...Rb5] 26...d5 27.Kd1 See võttis mul pisut aega, aga lõpuks sain aru, et e-liini kontroll on tõesti väga tähtis. [27.d4 c5] 27...Bd6 28.Re1 Nc6 29.d4 Annab odale uue töödiagonaali, võtab kontrolli alla välja e5 ning fikseerib etturi d5. Mida ühelt käigult veel tahta? 29...Raf8 30.Ne6 R8f7 31.Rg5! Ne7 Järgmist käiku Sokolov ilmselgelt ei näinud, aga seis on niikuinii päästmatu. Teiste vastuste puhul järgneks Ed5 konfiskeerimine. 32.Nd8! Valge ja musta ratsudel on selles partiis erinevad saatused. 32...c6 33.Nxf7+ [33.Rxf5 Kiibitsejad ütlesid, et see võidab kohe koormatäie materjali. See on ka tõsi, aga kerges ajapuuduses valisin ma jätku, mis ka ei saa mitte midagi enam ära rikkuda. Veel järgnes...] 33...Rxf7 34.Rgg1 Nhf5 35.h5 Ng3 36.Re6 Bc7 37.Bc2 Nef5 38.h6 gxh6 39.Bxh6 Kh7 40.Bd2 Kg8 41.Bxf5 Must kaotab veel viguri. 1-0


66 comments:

Anonymous said...

Segaseks jääb, kes on loo autor - Kaido või Uku?

uku said...

Kuidas ta segaseks jääb, all on ju initsiaalid KK, ma lihtsalt riputasin loo ülesse...

Anonymous said...

Kaido Külaots: Euroopa meeste meistrivõislused males. Aix-les-Bains, Prantsusmaa.

Ja pole kellegi jaoks segane.

Anonymous said...

Partii võiks olla eestikeelses notatsioonis, veel parem kui saaks mingi programmiga järele mängida.

Anonymous said...

eelkõneleja ehk nimetaks eestikeelset notatsiooni pruukivat odavat programmi, mis ka võõrkeelsete baasidega probleemideta hakkama saaks. ja ei nõuaks sealjuures erilisi IT alaseid oskusi. paljud oleks väga tänulikud.

Ingmar said...

Kaeva partii chessgames.com -ist välja ja pane kaks brauseriakent kõrvuti.

Anonymous said...

Väikse ekraaniga on kehva jälgida kahte brauseriakent kõrvuti.

Anonymous said...

pane teine monitor juurde või otsi malenupud välja

nikitheone said...

Ma olen tükk aega kommentaare lugenud ja vabandust, aga mul läheb varsti maks üle kopsa.

Inimesed oma vabast ajast kirjutavad, peavad siin korda, algatavad erinevaid asju ja see ka ei kõlba.

Proovige siis ise midagi teha, mitte ärge vinguge.

Kaua võib noh

Meelis said...

Olen proovinud erinevaid võimalusi partiide kommenteerimiseks ja ikkagi jäänud lihtsa teksti juurde. Kindlasti on teised variandid asjalikumad, aga kahjuks pole oskusi ja aega väga põhjalikult süveneda. Ise loen ükskõik kelle partii kommentaare huviga - Kukk, Turu või Külaots. Tegelikult võiks asjaosalised võimaluse korral mingi lingi lisada artiklisse, kust saab partiid playeriga jälgida. Ise üritan edaspidi nii teha.
Aga jah probleem eksisteerib... Kahjuks eesti inimene kipub selline olema, et kritiseerima on kõva mees, aga kiitusega kitsi. Ega me mõnest professionaalsest sapipritsijast ennast häirida lase, aga positiivsed kommentaarid teevad ikkagi tuju heaks.

Anonymous said...

Tere päevast, armsad malenurga lugejad!
Randviiru ajal lõikasid malesõbrad ajalehest malenurga välja, võtsid välja vanad head malenupud ning mängisid partii ja kõik variandid malelaual järgi. Need, kes eriti suured fännid olid, said mingi aja pärast läbi ka ilma malelauata!

KK

Anonymous said...

Pole midagi lihtsamat.
Chessbases Tools --> Options ---> Notation ja asendad võõrkeelsed vigurite nimetused eestikeelsetega.

Anonymous said...

Eesti Maleliidu üldkoosolek toimub 14. aprillil 2011. aastal Tallinnas, algusega kell 15.00. Üldkoosolek toimub Paul Kerese Malemajas (aadressil: Vene tn. 29, Tallinn).

PÄEVAKORD:
1. Koosoleku juhataja ja protokollija kinnitamine

2. Koosoleku reglemendi kinnitamine

3. EML 2010. a. tegevusaruande ja raamatupidamise aastaaruande kinnitamine

4. EML audiitori järeldusotsuse kinnitamine

5. 2011....2012. aasta EML-i liikmemaksu, sisseastumismaksu ja litsentsitasude kinnitamine

6. Eesti Maleliidu põhikirja muutmine
Ettepanek muuta EML põhikirja p.22 lg.5 ja sõnastada see selliselt:
Kui liidu liikmesklubi (-selts, -ühendus) ei saa olla esindatud üldkoosolekus, võib ta lihtkirjaliku volikirjaga anda õiguse hääletada enda eest oma klubi (seltsi, ühenduse) mõnele liikmele või mõnele teisele üldkoosolekus esindatud liidu liikmesklubile. Esindajate volikirjad või nende ärakirjad lisatakse üldkoosoleku protokollile.

Ettepanek muuta EML põhikirja p.27 lg.2 esimest lauset ja sõnastada see selliselt:
Liidu juhatuse liikmete minimaalne arv on 3.

7. Eesti Maleliidu juhatuse liikmete arvu määramine

8. Eesti Maleliidu presidendi ja juhatuse liikmete valimine

9. Audiitori kinnitamine 2011. aasta majandusaasta aruande kontrollimiseks

10. Muud küsimused

Anonymous said...

Eelmiste koosolekute kohta pole ikka veel protokolle.

Silver said...

Aitäh postituse eest!

Anonymous said...

Kas pole selliste üldkoosoleku teadete õige koht mitte maleliidu "Ametlikes teadetes"?

Anonymous said...

Igasugune info on vast ka siin teretulnud, igal juhul parem kui sõim ja laim.

Peep said...

Põhikirja pakutav muudatus ei luba klubi esindada näiteks juristil kui ta ei ole klubi liige. Minu meelest saadetagu või kabetaja, peaasi et volitus on korrektne.

rullik said...

Aga äkki see ongi eesmärk Peep?

Anonymous said...

MAKSUVŐLGADE TŐEND
Maksu- ja Tolliameti andmetel on maksukohustuslasel EESTI MALELIIT (80023498) maksude ja maksete vőlgu seisuga 07.04.2011 järgmiselt:

Nőude liik Maksuvőlg (EUR) Sh tasumisgraafikus (EUR) Sh vaidlustatud (EUR)
Intress 71,96 71,96 0,00
Kinnipeetud tulumaks 292,40 292,40 0,00
Kogumispensionimakse 24,29 24,29 0,00
Käibemaks 624,17 546,97 0,00
Sotsiaalmaks 569,45 569,45 0,00
Töötuskindlustusmakse 32,21 32,21 0,00
KOKKU: 1 614,48 1 537,28 0,00

Maksu- ja Tolliameti andmetel on maksumaksjal EESTI MALELIIT (80023498) seisuga 07.04.2011 maksusummadelt arvutatud arvestuslik intress 28,40 eurot, sh tasumisgraafikus 18,05 eurot.
Kehtiva tasumisgraafikus oleva maksuvőla tasumise ajakava lőppkuupäev on 25.06.2011.
Maksuvőlgade väljatoomisel on arvesse vőetud maksukohustuslaste registris kuni 07.04.2011 11:56 kajastatud andmed.
MKS § 14 lg 5 kohaselt väljastab maksuhaldur maksuvőlgade puudumise tőendi ka juhul, kui maksukohustuslase maksuvőlg kőikides sama maksuhalduri poolt hallatavate maksude puhul ei ületa 15 eurot vői kui maksuvőla tasumine on tasumisgraafikus.

Ingmar said...

Ahh, täiuslik. Ilma maksuvõlgade tõendi ärakirjata poleks turniiriülevaade ja partiikommentaar pooltki nii nauditav olnud.

Neli tankisti ja koer said...

Soooh, et siis uue juhatuse valimine päevakorras. Ei tea, kes küll on need salapärased kandidaadid?

Anonymous said...

Kass, Olde, Siil

Anonymous said...

Mõttest jõudis korra läbi vilksata, et äkki Veerpalu, Mae ja Alaver kolivad male manu...

Anonymous said...

jama värk, aga see võlg vist väheneb

Anonymous said...

nojah, vahepeal oli ju rahareform.

Anonymous said...

Kas mitte alles hiljaaegu ei vähendatud liidu juhatuse liikmete arvu 7 pealt 5 peale? Nüüd 5 pealt 3 peale? Miks?

Anonymous said...

Kas 1 piisav poleks...siis saaks asju füürerilt alati otse küsida ja ta ei saaks vastutust kuhugi mujale veeretama hakata.

Anonymous said...

Hea ja huvitav ülevaade turniirist.

Anonymous said...

Maleliidu kodulehekülg on läbimas uuenduskuuri!

Anonymous said...

Kuidagi kummaline valik üldkoosoleku läbiviimiseks - neljapäevane päev ja kell 15. Miks küll selline valik? Ime veel, et asi Tallinnas toimub ja mitte Kapa-Kohilas...

Kristjan Sander said...

See minutilise hilinemise eest nulli panemise reegel - mis on ka minu meelest naeruväärne - tekitab veel ühe huvitava nüansi. Kui keegi saab ebameeldiva vastase, kellelt on kas kindel kaotus oodata või on halvasti maganud või tahab taktikalistel kaalutlustel ühe vooru vahele jätta, siis varem pidi ta laskma kõigil tund aega oodata, mis on viisakas seltskonnas ikkagi skandaalne ja võib põhimõtteliselt tuua kaasa ka kõrvaldamise turniirilt. Nüüd jääb minuti hiljaks, kehitab õlgu, vabandab ja asi korras. Tabelisse läheb +:-, kaotus reitingut ei riku ja renomee jääb määrimata. Teeb kuskil väikese uinaku ja järgmises voorus mängib juba täie jõuga. Medaleid niimoodi ei saa, aga kui on vaja reitingut mõne punkti võrra tõsta, siis tuleb täitsa kõne alla.

Et näide siis sellest, kuidas reeglid võivad ebasportlikku käitumist hoopis soodustada selle ärahoidmise asemel.

Anonymous said...

avaldan Kristjan Sandrile siirast tunnustust esimese poliitikavälise maleteemalise kommentaari eest Vaadeldaja kommentaarides!

Anonymous said...

Marekist on saanud EML kodulehe andmetel üleöö juhatuse liige. Ilmselt eriteenete eest, pole küll üldkoosolekust kuulda olnud.

Anonymous said...

Viimaste üldkoosolekute protokolle pole. Kes seda ikka teab, mis otsuseid tehtud on.

Anonymous said...

Marek vähemalt üritab teha midagi, teie siin ilgute ainult. Ma olen päris mitut viga näinud seal uuel lehel, mõni neist on ehk ka juba vähemaks jäänud.

Ma saan aru, et üldkoosoleku protokolli mitte nägemine takistab tõelistel malesõpradel asjaga tegeleda. Kui ikka üldkoosoleku protokolli ei näe, siis head malet mängida ei saa.

Sõltumata läheneva üldkoosoleku tulemustest ei usu, et rahulolematuid vähemaks jääb.

Anonymous said...

Mis selle hilinemise reegli mõte on? Et siis on näha, mis vastane valgetega avakäiguks käis ja saab teha intensiivset avangulist ettevalmistust kui tunni aja reegel endiselt kehtiks? Mõttetus ju. Võiks olla nii, et kuni on aega ajakontrolli lõpuni, võib mängima tulla millal tahes. Kui aeg lõpeb tuleb tabelisse 0 ja mitte miinus ning reiting läheb ka maha. Miinus pannakse kui mängija teatab oma turniiri katkestamisest enne vooru algust.
Pokkeris ka "suured staarid" tulevad vahel mm-l laua taha alles 3 tundi peale turniiri algust-males jookseb aeg, seal kahaneb hilinemisega nende mängumärkide hulk. Mõlemad ju härrasmeeste mängud.

Marek Kolk said...

Et siis ässad võiksid alles viimasel viiteistkümnel minutil laua taha ilmuda ja asja ära "vormistada"?

Anonymous said...

Nu tippmales sellist asja ei eksisteeriks-keegi pole nii äss. Külaturniiridel võib taolist ässamist ehk ette tulla. Kui korduvalt suurelt hilinetakse ning on näha, et seda sihilikult tehakse võib ju mingeid karistusi rakendada ka. Aga pigem erandina kui reeglina.

Vahel tõesti ju magatakse sisse, buss hilineb jne-et siis nulli kartuses veel pool tundi varem tõusta ja voorule liikuma hakata ning reeglina sinna ka pool tundi varem kohale jõuda siis-lollus ju

Anonymous said...

Vana EML koduleht oli hulka parem ja sisukam. Jääb üle soovida uue lehe tegijatele pealehakkamist, latt on kõrgel.

Anonymous said...

Lubati nagu intervjuud Volodiniga.... Äkki millalgi tuleb?
Tänud KK-le sisukate ülevaadete eest!

nikitheone said...

Volodin hetkel vastab küsimustele.

Ingmar said...

Hilinemisreegli algne mõte on minu teada selles, et mõni mees kasutab hilinemist vastase närviajamiseks. Istu, küpse, vahi nagu loll algseisu ja mõistata, kas vastane üldse kavatsebki nägu näidata. Aga nulltolerantsi mõte näib olevat funktsionäärivanade kihk võimu näidata. Lisaks mingid mitteanaloogiad teemal "kui ManU mänguks Barca vastu pool tundi hiljem platsile tuleks, tuleks piletiraha tagasi maksta" jms.

Hendrik Olde said...

Tere,
tegelikult sai see täielik hilinemise keelamine alguse meedia ja sponsorite huvist ning nõudmisest.
On juhtunud selliseid olukordi (vist isegi korra Kasparov- Carlssen matšil), kus tavapäraselt on esimese partii ajal laval mängijad, sponsori esindaja, kõrged külalised ning meedia.
Avakäigu peaks tegema keegi VIP. Kuid keda laval ei ole (ka tookord ei olnud) - ühte mängijat. Ja nii oodati päris pikalt...
Eks see tekitab kõigis pahameelt, et meedia ja rahastajad on kohal, kuid mängijad lasevad ennast oodata ning tegelikult võis varasemate reeglite järgi nii olla ligi tunni. Ning keegi ei saanud ka mängijaid näiteks MM-l, MO-l, MK-l jne. korrale kutsuda, sest koodeksis oli hilinemine lubatud.

Meil on ka Eesti MV-l juhtunud sama olukord, kus viimane voor algas ja kohal oli ETV ning neli mängijat kümnest.
Aga kui "pilt" tuleb kohale vooru alguse viieks minutiks, et siis kaamera teisele üritusele viia ja olulised maletajad on just see aeg puudu, siis keda me süüdistame. Et las kaameramees ootab?!

Viimasel ajal minnakse ka üha rohkem seda teed, et maletajad ei oleks laval dresside ja tossudega...

Anonymous said...

Tore turniir Kaido,aga ma tahaks rääkida natuke uuest maleliidu kujundusest.Minuarvates on see täielik jama,sest kuskilt midagi ei leia,tabelid ei avane ka mingil põhjusel,ja nüüd tahangi küsida teistelt inimestelt,mida arvate teie uuest maleliidust?

Anonymous said...

Juhendid, tabelid jm ei lähe lahti.

Anonymous said...

Kolk loobus kodulehe tegemisest?

Ingmar said...

Nojah, seda muidugi ka. Oli miski kuulus sündmus, kus ROKi president tuli avakäiku tegema ja polnud, kellele teha; ma ei mäleta, kes siis mängima pidid. Teisest küljest näib tippkuttide üldine arvamus olevat, et mõneminutilist hilinemist ära keelata läheb ka naeruväärseks. Reegli punktuaalne järgimine on kaasa toonuid selliseid toredaid olukordi, kus mängija tuleb kohale, täidab partiiprotokolli, läheb siis kohvi valama ja leiab tagasi tulles, et vahepeal on vooru algus olnud ja ta on nulli saanud.

Peep said...

Sundige nüüd Marek kommentaaridele vastama nagu tal lehe uue mootoriga tegemist vähe oleks. Mina saan aru, et muudatused on tingitud serveri teenusepakkuja uuendustest. Nende tõttu oli leht mõni aeg tagasi sassis ja vajab kohendamist. Ei oska oletada aga lihtsalt mõne tunni töö ei pruugi see olla. Küsimus pole kujunduses vaid failide vahelistes seostes.

Näha ju on, et leht muutub aeg-ajalt, järelikult tegeletakse. Või anonüümidel munade vahel nii keeb, et paari päeva kannatada ei saa. Kui mingi asjalik küsimus, siis võiks ju siit küsida, teadjad ehk aitavad. Minu laupäeva õhtul saadetud turniiritabelile on reitingud juba arvestatud, midagi on järelikult korras ka.

Vana lehe kohta, et mul on kodus NMT telefon, täitsa korras. Mõned võib-olla mäletavad, mis asi see on. Ainult helistada temaga ei saa. Kodulehega praegu sarnane seis. Alternatiiv on mitte kasutada teenusepakkuja serverit koos kõige vajaliku tarkvaraga vaid oma serverit pidada. Aga maleliit, nagu te kõik teate, pole nii heal järjel.

Kui seda teema alustuse väärt lugemist poleks olnud, ei oleks ka siia sattunud. Edu Kaidole.

Marek Kolk said...

Viited PEAVAD avanema. Kui pikka aega ei avane, siis andke sellest teada sinna, kuhu vaja ... aga mitte siia. Testimise käigus olen sunnitud olnud erinevaid mooduleid välja ja sisse lülitama ja see on ka tinginud periooditi selliseid ebanormaalseid vigu.

Kui materjali ei leia menüüst, kasuta otsingut (kordades parem kui vanal lehel). Osa materjale ka lihtsalt ei ole üles pandud (tunriiride tulemute arhiiv, treenerite ja kohtunike materjalid).

Kujundus on praegu peaaegu et "default template". Aeg parandab kõik haavad ... Mõtlesin küll otsida kiirema kujunduslahenduse, aga teatud virisemise peale ma-ei-tea, tegelege ise sellega ... krt ega minul pole ka mingit erilist põhjust kaasa aidata.

Peep ütles ühe põhjuse juba välja, kuna Eenet vahetas serveritarkvara, siis vana leht aegus liiga palju (sisaldas massiliselt aegunud php käske (turvarisk jne)). Antud probleemiga on pidanud väga palju lehti üle maailma tegelema.

Jürgen said...

kõik kindlasti loevad Chessbase´i uudiseid, aga igaks juhuks panen selle Hiina MV lingi siia.
http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=7140
artikli lõpus on väga hull mäng
Zhao Jun (2580) - Xiu Deshun (2508), mis lausa kubiseb uskumatutest käikudest. tõsine maiuspala.

T6nn said...

Väga super partii!

Anonymous said...

http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=7143
Midagi asjakohast ka vaadeldaja artiklile.

Anonymous said...

Koosolek skooris jälle 30-0?

Anonymous said...

Ja opositsioon oli siis jälle põõsas?

Anonymous said...

to Anonymous said...

Ja opositsioon oli siis jälle põõsas?

Mida sa taotled? Kui opositsioon on kohal, vingutakse, opositsiooni ei ole, ikka vingutakse?
Kaua sa ikka jõuad ühe lolliga kakelda. Öeldakse, et targem annab järele.
Lõpuks said Kass, Liiva ja Schuster ka aru, et asi on mäda.
Kahju, et mõni mees ise aru ei saa, et tema aeg on ammu läbi... aga tavaliselt loksuvad need asjad ise paika ja loodetavasti hakkavad lõpuks ka vanad taadud aru saama, et aeg on muutusteks.

Anonymous said...

Mida mul ikka taodelda on. Siin näen ainult ühe tola KSi sõnavõtte. Ja need ei ärata kohe mitte usaldust. Tulge põõsast välja ning saatke see KS väga kaugele.

Anonymous said...

Uues juhatuses kolm käsutäitjat, üks kirimaletaja ja tola Prii. Juhatuse keskmine reiting ilmselt kõige aegade madalaim.

Anonymous said...

Ega tola loll ei ole :)

Anonymous said...

Kes on uues juhatuses?

Anonymous said...

Uues juhatuses on ülemjuhataja Olde kõrval Siil, Prii, Liebert ja Haavamäe. Neid valisid meie klubide juhatajad. Viimased oleme aga ise valinud. Nii et... Kas anname uuele juhatusele sada päeva, neid torkimata.
President Kass loobus meist. Maletaja Riho Liiva, kes kogu südamest püüdis Eesti malet aidata, ei suutnud ka enam jätkata. Olukord eriti roosiline pole. Elame, näeme.

Anonymous said...

Kas Kass peale halvustamise maletajatelt sai ka midagi?

Anonymous said...

Kass läinud,kes tema asemel?

Anonymous said...

Peale halvustamise pole keegi maletajatelt midagi saanud :(

Anonymous said...

AHVID

Anonymous said...

15.04 9.58
Kas Kass peale halvustamise maletajatelt sai ka midagi?

Sai ikka... Ja midagi väga meelepärast.
Halvustasid ainult opositsiooni esindajad, teised armastasid ja kiisu lõi nurru!