Thursday, December 2, 2010

Kaido Külaots: 11. Pühajärve kiirmaleturniir

Üks kindel asi on viimastel aegadel Eesti males olnud. See on novembri lõpus Pühajärve Puhkekeskuses toimuv handicap turniir. 

Juba 11. järjestikust aastat kogunes Pühajärvele malehuvilisi erinevatelt eluvaldkondadelt. Kuna mängijaid ei kuulu maleliselt tingimata samasse kaalukategooriasse, siis siin tulebki appi Pühajärve süsteem, mis kõik natuke võrdsemaks teeb. Rohkem või vähem objektiivsete kriteeriumite põhjal on mängijad jagatud viide tugevusgruppi. Kogu partiile on aega 20 minutit ja see aeg jagatakse siis mängijate vahel  vastavalt grupilisele kuuluvusele. Kõrgemate grupi meestele ei piisa, kui mõte liigub sujuvalt. Väledad peavad olema ka käeliigutused, sest A grupi mehed mängivad E meeste vastu aegadega 2 vs 18.

Turniiri koosseis oli väga intrigeeriv. Eesti paremikust eriti kedagi puudu ei olnud. Malelist klassi tuli kuhjaga juurde ka välismaalt. Kindlasti oli üheks tõmbenumbriks Viktor Kortšnoi. Malelegend, kes mängis oma esimese tiitlimatši MM-tiitlile alles 47-aastaselt (1974a matš Karpovi vastu ei lähe arvesse). Aga ka sellest ajast on möödas juba 32 aastat! Nüüd, 79-aastasena liigub Kortšnoi mõte endiselt kiirelt. Ei ole tal mingi probleem oma partiile kulutatavad käigud kahe minuti sisse mahutada. Oma õppetunnid said temalt kätte nii meistrid kui suurmeistrid. Mina sain õppetunni, kuidas kahe vähemetturiga möödaminnes viik tehakse (tõsi, viimasel ajal olen ma midagi sellist juba kogenud...). Ei saa mitte jätta ka märkimata, et Kortšnoi on täpselt sama vana kui Nybäck, Volodin ja Külaots kokku! Just need noormehed ümbritsesid teda lõpptabelis.

Turniiri avamisel kõlas teiste ilusate sõnade seas ka tõdemus, et Pühajärve turniiri korraldajad on ühinenud talentide Eestisse tagasitoomise kampaaniaga. Kuidas siis teisiti nimetata tõsiasja, et Jaan Ehlvest osales just nüüd oma esimesel turniiril Eestis üle 8 aasta! Sellele eelnes  5 päeva aklimatiseerumist, sest enne turniiri oli tal sealsamas Puhkekeskuses 5-päevane treeninglaager  meie tulevikulootuse Ottomar Ladvaga. Ette rutates võib arvata, et Jaan näitas poisile natuke rohkem kui oleks pidanud, sest omavaheline partii turniiril lõppes Ottomari kasuks.

Huvitav uuendus turniiril oli see, et viielt laualt toimus otseülekanne internetti. Selle kaasaegse käigu sisseviimises tuleb süüdistada Eesti Male Toetusühingut. Muidugi, nüüd peavad kõik arvestama, et nende avangusaladused jõudsid terve maailmani. Ja kes varem veel suurtes andmebaasides ei olnud, siis nüüd on. Igaljuhul on Pühajärve kindlasti maailma malekaardil.

Turniiri võitjaks tuli Soome kõigi aegade parim mängija Tomi Nybäck. Kui tabelit uskuda, siis oli tema ülekaal tõesti suur. Mõned aastad tagasi ta korra Pühajärvel juba mängis. Toona oli tulemus korralik, aga ei midagi erilist. Ju siis on põhjanaaber väga õppimisvõimeline, sest seekord läks ta juba alguses sellise tempoga minema, millega keegi kaasas käia ei suutnud. Ainukese nulli sai ta Margus Söödilt, kes suutis palju kurja teha ka allakirjutanule. Kui võiduprotsenti arvestada, siis ilmselt püstitas Nybäck Pühajärve turniiride uue rekordi. Kes tahab seda lüüa?

Nybäck, T 2650 - Kortšnoi, V 2545
Pühajärve 2010

1. d4 e6 Kutse prantsusesse. See on avang, mida Kortšnoi on mänginud kaua. 2. c4 Seekord mitte. c5 3. d5 exd5 4. cxd5 d6 5. Rc3 g6 6. e4 Og7 7. Rf3 a6 Omapärane järjekord. Must ei kiirusta kuningatiiva arendamisega.



8. h3 b5 9. Od3 Rd7 10. O-O Re5 11. Rxe5 Oxe5 12. Oe3 Lf6 Must mängib provokatiivselt. Aega aga on alla 10 minuti, et see strateegia ümber lükata.


13. f4 Od4 14. Le2 Re7 15. e5! dxe5 16. Re4 Lb6 17. Oxd4 cxd4 18. fxe5 Valgel on avangust võiduseis, aga Kortšnoid on vaja võita mitu korda. 


 18... O-O (18...Rxd5 19. Rd6+ krahhiga väljal f7) 19. Rf6+ Kh8 20. Ld2 Kiirmales on mõnikord kasulik teha primitiivseid käike. Vg8 21. Lb4 Vd8 22. Rxg8 Mõnikord on lai valik tülikas. Kxg8 23.Vf6 Lc7 24. Lxd4 Ob7 25. d6 Lc6 26. Lf2 Ld5 


27. e6 Vanameister on sundinud Nybäcki kiirustama. Nüüd aga tekivad mustal teatud vastuvõimalused. (27. Oc2 Lxe5 28. Vd1 Aga raske on niisama tsentrietturit ära anda.) 27...Lxd3 28. e7?! (28. Vxf7!) 28.. Vxd6? Must eksib ikka viimasena (28...Vdc8 ja must justnagu hoiab valgetel väljadel). 29. Vxf7+-  Ld4 30. Vf8 Kg8 31. Lxd4+ Vxd4 32. Vxa8 1-0

Teisele kohale tuli Aleksandr Volodin. Urmas Randma märkis lõpetamisel, et ta olnuks valmis enne turniiri panustama just Volodinile. Tõsi ta on, noormees on viimasel ajal näidanud stabiilseid tulemusi, täitnud mitu korda suurmeistrinormi ja oluliselt on kosunud tema reiting. Tuntud kiire mängijana oli tal kindlasti mõnus B grupis chillida. Teda varitseb aga see oht, et kui GM tiitel lõplikult ära kinnitatakse, siis tõstetakse ta järgmisel aastal lihtsalt A gruppi.

Mina sain esimesel päeval stardist võrdlemisi hästi minema. Seejuures olid ka vastased korralikud. Teisel mängupäeval, mis kujutas endast tõelist maratoni, ei suutnud ma aga ikkagi vältida täiesti katastrofaalset seeriat. Mingi periood sain 4-st 1 punkti. Kaotused tulid Ladvalt, Nybäckilt ja Söödilt. Võiks kommenteerida, et mulle tutvustati male ABC-d. Nybäck oli A grupis, Sööt C-s, aga Ladva siiski seekord D-s. Õnneks jäi see must seeria viimaseks ja rohkem nulle ei lisandunud. Viimasel päeval oli tihe rebimine Viktor Lvovitšiga, kus kumbki eriti eksida ei tahtnud ja mis päädis meievahelise 3.-4. koha jagamisega.

Viimast auhinnalist kohta jagasid nii kõvad mehed nagu  Liiva ja Kanep. Kumbki seekord päris tipus ei figureerinud, aga lõpuks lubas klass saavutada ikkagi OK koha.

Sageli astusid liidritele kandadele ka C grupi mehed, eriti puudutab see Olev Schultsi, kelle punktisaak oli tõeliselt soliidne. Kui ta nii jätkab, siis riskib ilmselt samuti ühe grupi võrra üles tõusta.

Jaan Ehlvest lõpetas seekord 9. kohal. On aga selge, et turniir tõesti on spetsiifiline ja sellega on vaja harjuda. 8-aastane paus ekstreemmalest ei ole naljaasi. Igatahes on väga positiivne, et Jaan taas Eestis mängimas on. Loodetavasti tuleb siin veel turniire, mis talle huvi pakuvad.

13-aasane Ottomar Ladva oli pikka aega liidrite seas. Seejuures oli ta taas tõeliselt keeruline vastane suurmeistritele. Ta võitis Kortšnoid, Ehlvesti ja mind. Lisaks veel Seppa ja Liivat, kes on ka peaaegu suurmeistrid. Kuskil aga läks ehk liiast punkte ära tagumise poole meeste vastu. Võibolla näitab see seda, et poiss on eriliselt motiveeritud just tituleeritumate mängijate vastu. Lõpetamisel märkis Kortšnoi mulle, et poiss arvutab hirmus kiiresti. Mis mul muud üle jäi kui nõustuda. Igatahes soovin Ottomarile edasisi malelisi kordaminekuid.

Kõigi mängijate partiisid ei jõua siinkohal analüüsida, aga turniir oli pikk ka kindlasti oli kõigil malelaua taga selliseid hetki, mille pärast tahaks seda turniiri uuesti mängida.

Jääb üle tänada kõiki, kes turniiri korraldamisele kaasa aitasid ning eriline tänu muidugi Urmasele, kel jätkuvalt on energiat selline malepidu püsti panna!

Kaido Külaots

2 comments:

Anonymous said...

Väga meeldiv lugemine, aitäh.

Anonymous said...

Musta 30.käik on Kg7?