Wednesday, August 18, 2010

EML uue juhatuse programm

PROGRAMM

1. NÄDALALÕPUTURNIIRIDE SARJA TAASTAMINE
Nädalalõputurniiride sari, mida Eesti Maleliit 2009. ja 2010. aastal jätkata ei suutnud, oli terve Eesti maleelu jaoks oluline sündmus. Sarja kuulumine muudab lihtsamaks väiksemates kohtades turniiride korraldamise ning üldarvestuse olemasolu lisab sportlikku põnevust. Meile teeb muret maleürituste koondumine üksikutesse keskustesse, eelkõige Tallinna. Eesti Maleliidu eesmärk peaks olema maleharrastuse levitamine ja arendamine üle kogu Eesti, mitte ainult keskustes.
Väheoluline pole seejuures ka noorteturniiride, eelkõige pika ajakontrolliga turniiride korraldamine üle Eesti. Tuleb vältida olukorda, milles ühe maakonna noormaletajad peavad mängima kas omavahel või kandma tõsisema konkurentsiga turniiril osalemiseks Tallinna sõitmise kulusid.
Peame nii täiskasvanute kui noorte nädalalõpusarja katkemist väga kahetsusväärseks ning oleme leidnud võimaluse neid 2011. aastal jätkata.

2. ÜLE-EESTILISE MALESIMULTAANIDE SARJA LOOMINE
Elavdamaks maakonnakeskustes malelist tegevust soovime pakkuda kohalikele maleaktivistidele võimalust, et igas maakonnakeskuses võiks toimuda aasta jooksul vähemalt üks malesimultaan, kuhu oleks kaasatud mõni Eesti paremikku kuuluv maletaja.
Lisaks simultaanile endale saaks sellise nii-öelda simultaanipäeva programmi kuuluda veel maleloengute pidamine ning kohtumised kohalike maleaktivistide ja maakonna spordiametnikega.

3. EESTI MALELIIDU KOHUSTUSED LIIKMETE EES
2009. aasta üldkoosolekul lubas H. Olde noortespordi toetust enam muudeks otstarveteks kui see on ette nähtud, mitte kasutada. Samuti lubas H. Olde klubidele võimaluse tutvuda Eesti Maleliidu juhatuse koosolekute protokollidega. Kumbagi lubadust H. Olde ei pidanud.
Võime käesolevaga kinnitada, et uus Eesti Maleliidu juhatus kannab noortespordi toetused klubidele üle viivitamatult pärast nende laekumist riigilt ning ei tee ühelegi liikmele takistusi Eesti Maleliidu dokumentidega tutvumiseks.

4. LIIKMETE ABISTAMINE MALEÜRITUSTE KORRALDAMISEL
Liikmesklubide abistamine konsultatsiooni vormis nii projektide kui ka aruandluse koostamisel Eesti Kultuurkapitalile, Hasartmängumaksu Nõukogule ja mujale, malele maakonna, valla- ja linnaeelarveliste vahendite kaasamisel abistamine, aga ka maleinventari laenutamisene kuni 200 osavõtjale.
Seame Eesti Maleliidu eesmärgiks summaarse malele eraldatava raha suurenemise üle Eesti, mitte ainult Eesti Maleliidu eelarve kaudu.

5. EESTI MALELIIDU ARUANDLUS AVALIKU SEKTORI RAHASTAJATELE
Eesti Maleliit on viimaste aastate jooksul olnud pidevas hädas korrektsete aruannete vormistamisega. Esitamata aruannete pärast oleks jäänud äärepealt sõitmata 2008. aasta maleolümpiale Dresdenis ning Eesti Maleliit ei ole suutnud esitada Kultuuriministeeriumi poolt aktsepteeritavaid aruandeid 2009. aasta noortespordi toetuse küsimuses.
Juhul, kui ei ole aruande vorm eelnevalt määratud, tuleb edaspidi arusaamatuste vältimiseks koos toetuse saamise lepinguga fikseerida ka aruande vorm. Võime käesolevaga kinnitada, et lõpetame segaduse Eesti Maleliidu aruandluse osas.

6. EELARVEDISTSIPLIINI LOOMINE
Eesti Maleliit on silma paistnud põhikirja rikkumisega eelarvestamisel (põhikirja §20 p. 5 järgi kinnitab üldkoosolek eelarve põhialused, mida aga ei ole tehtud) ning sihtotstarbelisi eraldisi on kasutatud muudel eesmärkidel. Seetõttu hilines näiteks noortespordi toetuste ülekandmine 2010. aastal mai lõpuni. Põhimõtteliselt puudub Eesti Maleliidul õigus nõuda klubidelt lepingute allkirjastamist, milles noortespordi toetuse ülekandmise tähtaeg on aasta viimane päev ja igati loomulik oleks üle noortespordi toetuse ülekandmine mõne päeva jooksul alates selle laekumisest riigilt. Sihtotstarbelise eraldise muude kulutuste „puhvriks“ kasutamine ei lahenda probleeme, vaid ainult kuhjab neid.
Pideva „tulekahjude kustutamise“ asemel vajab Eesti Maleliit tegevusaasta planeerimist ja planeeritud tegevuste kinnitamist üldkoosolekul.

7. REVISJONKONTROLLI TAASTAMINE
Hoolimata põhikirja §35 sätestatust, on Eesti Maleliidu juhatus rea aastate jooksul vältinud revisjonikomisjoni moodustamist ja esitanud üldkoosolekule ainult Eesti Maleliidu raamatupidamise audiitori kandidaadi (2008-2010 valiti audiitoriks Rein Volt). Põhikiri näeb aga ette mitme revidendi kasutamist. Vannutatud audiitor ei teosta mitte revisjoni, vaid ainult audiitorkontrolli. Tulemusena on märkimisväärselt vähenenud juhatuse tegevuse läbipaistvus ja üldkoosolekule ei ole esitatud sõltumatut aruannet juhatuse tegevuse vastavusest põhikirjale ning varasematele üldkoosoleku otsustele.
Võime käesolevaga kinnitada, et juhime juhatuse liikmetena Eesti Maleliitu nii, et meil ei ole midagi varjata ühegi revidendi eest. Taastame põhikirjas ettenähtud revisjoni.

8. JUHTIMISREFORM
Eesti Maleliit ei ole nii suur organisatsioon, et vajaks igapäevaseks juhtimiseks 5-liikmelist juhatust. Küll on aga oluline järelevalve igapäevase juhtimise üle. Juhatuse esimehe ja tegevjuhi ametikohtade ühitamise tagajärjel on kujunenud olukord, milles tegevjuhi tegevuse üle peaks järelevalvet teostama juhatus, mille esimeheks on tegevjuht ise.
Nagu näitab hulk põhikirjarikkumisi ja probleemid eelarvedistsipliiniga, puudub hetkel toimiv järelevalve igapäevase juhtimise üle. Lahenduseks on kas võtta tööle tegevjuht või siis seada juhtimisorganitena sisse nõukogu ja juhatus, millest nõukogu tegeleks strateegilise juhtimise ja järelevalve ning 1-2 liikmeline juhatus igapäevase juhtimisega.
Kahetasandiline juhtimine on nii suuremates alaliitudes kui sihtasutustes-fondides kui eraettevõtetes üldlevinud (näiteks aktsiaseltsi nõukogu olemasolu nõuab juba seadus). Üldkoosolekule tuleb anda põhikirjaline õigus kinnitada või tühistada juhatuse otsuseid.
Välistame olukorra, milles Eesti Maleliidu tegevjuht tegutseb praktiliselt ilma mingi kontrollita oma tegevuse üle mitmel ametikohal korraga istudes ning olukorra, milles Eesti Maleliidu tegevjuht on ühtlasi mõne klubi palgal või võtab osa oma perekonnaliikmetega seotud otsuste langetamisest.

9. ARENGUKAVA KOOSTAMINE
Eesti male eelmine arengukava koostati aastal 2002 aastateks 2003-2005 koos visiooniga kuni 2008. Suur osa arengukava eesmärkidest olid raskesti mõõdetavad ning ambitsioonikamad eesmärgid jäid täitmata.
Arengukava olemasolu on oluliseks kriteeriumiks riigipoolse toetuse saamisel ja selle puudumisele on tähelepanu juhtinud ka Kultuuriministeeriumi esindajad. Eesti Maleliidu koduleheküljelt leitav üheleheküljeline väga üldsõnaline tegevuskava aastateks 2007-2010 ei asenda arengukava. Arengukava koostamisel tuleb tingimata kaasata võimalikult suur hulk liikmeid vastava komisjoni ja üldkoosoleku kaudu.
Arengukava on hädavajalik eeldus riigipoolse toetuse suurenemiseks ning alaliidule endale eesmärkide seadmiseks ja nende täitmise mõõtmiseks ning ka organisatsioonile endale tuleb pikaajaliste eesmärkide seadmine kasuks.
Algatame uue arengukava koostamise võimalikult paljude sellest huvitatud klubide osavõtul, pöörates muuhulgas tähelepanu järgmistele küsimustele:
1) harrastajate arvu suurendamise võimalused – maleorganisatsioonid kohtadel, täiskasvanute B-kategooria turniirid, maleringid ülikoolides, malet populariseerivad üritused kohtadel;
2) treenerite järelkasv – rida väga teenekaid treenereid on järgmisel kümnendil pensionile minemas;
3) reitingupõhise stipendiumi loomise võimalused;
4) noortekoondise moodustamine ja ettevalmistamine;
5) organisatsiooni sees kommunikatsiooniprobleemide ennetamine ja kommunikatsioonistrateegia üldisemalt.
Ühtegi neist küsimustest ei ole võimalik lahendada ega isegi lahendust formuleerida üleöö. Aga igaüks neist nõuab, et nendega tegeletaks. Viimastel aastatel on Eesti Maleliidu initsiatiiv olnud ses osas kahetsusväärselt tagasihoidlik ning kogu energia on läinud kas „tulekahjude kustutamisele“ või realiseerumata jäänud megaprojektide kavandamisele.

10. PAUL KERESE 95. SÜNNIAASTAPÄEVA TÄHISTAMINE 2011. a.
Paul Kerese 95. sünniaastapäeva väärikas tähistamine temale pühendatud raamatu ilmutamisega ja maleüritustega.
Soovime pakkuda Eesti parematele noormaletajatele võimalust rahvusvaheliste tiitlinormide täitmiseks kodustes tingimustes. See tähendab umbes kümne osalejaga rahvusvahelist noorteturniiri. Sarnaseid noorteturniire korraldati Jevgeni Kaljundi eestvedamisel 1990. aastatel.
Analoogse rahvusvaheliste tiitlinormide täitmise võimalusega turniiri korraldamine on päevakorras ka täiskasvanutele.
Toetame nõu ja jõuga Eesti Kirjanike Liidu poolt veetava mälestusürituse „Kummardus Paul Keresele“ läbiviimist ajavahemikul 5.-8. jaanuarini. Selle ürituse raames on Eestisse kutsutud mitmed nimekad rahvusvahelised suurmeistrid.

11. EESTI MALELIIDU KANDMINE TULUMAKSUSOODUSTUSEGA MITTETULUNDUSÜHINGUTE JA SIHTASUTUSTE NIMEKIRJA
Minevikus on juhatus algatanud rea põhikirjamuudatusi, mille eesmärk on kanda Eesti Maleliit tulumaksusoodustusega mittetulundusühingute ja sihtasutuste nimekirja. Sellesse nimekirja kantud isikutele tehtud annetustele rakendatakse tulumaksusoodustust ja sellesse kuulub suur hulk spordiorganisatsioone. Kahjuks ei ole siiani realiseerunud Eesti Maleliidu jõudmine sellesse nimekirja ja viimastel aastatel näib juhatus sellest loobunud olevat.
Saavutame võimalikult ruttu Eesti Maleliidu kandmise tulumaksusoodustusega mittetulundusühingute ja sihtasutuste nimekirja.

12. NORMALISEERIDA SUHTED EESTI PAREMATE MALETAJATEGA
Ei ole saladus, et tänase Eesti Maleliidu juhatuse suhted mitmete Eesti paremate maletajatega on üsna lootusetult sassis. See raskendab oluliselt parimal tasemel Eesti koondiste väljasaatmise rahvusvahelistele tiitlivõistlustele, samuti segab see heal tasemel turniiride korraldamist Eestis.
Normaliseerime suhted Eesti paremate maletajatega ja püüame edaspidi tänaseks kujunenud olukorra taastekkimist vältida. Vaid sel juhul, kui meie noortel maletajatel on olemas kohalikud eeskujud, saame loota uute talentide esilekerkimisele.

13. VÕIMALUSTE OTSIMINE DOTEERIMAKS NOORTEVÕISTLUSTEL OSALEMIST
Eesti väiksemate ja kaugemate maakondade ja maakonnakeskuste laste jaoks on probleemiks mujal Eestis toimuvatel maleturniiridel osalemine, see on sageli finantsiliste vahendite nappuse tõttu võimatu. Samas on mujal Eestis toimuvatel võistlustel osalemine väga oluline, see aitab elavdada ja tuua värskust kohalikku maleellu.
Töötame aktiivselt lahenduste leidmise nimel, püüame kaasata malele täiendavaid vahendeid ja luua väiksemate ja kaugemate maakondade lastele võimalusi vähemalt Eesti noorte meistrivõistlustel kaasa mängimiseks.

14. KIRIMALE JA INTERNETIMALE ARENGULE KAASA AITAMINE
Laua taga mängitava male kõrval on maailmas ja ka Eestis väga populaarne nii kirimale kui ka internetimale.
Aastaid heal tasemel tegutsenud Eesti Kirimaleühing on Eesti Maleliiduga eksisteerinud rahulikult kõrvuti, formaalselt kehtib kahe organisatsiooni suhete kohta 1995. aastast leping, kuid kumbki pool pole sellele tähelepanu pööranud. Soovime arendada tihedat ja tulemuslikku koostööd Eesti Maleliidu ja Eesti Kirimaleühingu vahel.
Internetimale osas on teinud tänuväärset tööd maleportaali http://www.vint.ee/ arendajad. Eesti Maleliit soovib internetimale arendamise juures omalt poolt mitmeti abiks olla.

eesti keeles, vene keeles.

104 comments:

Anonymous said...

Mis võlgadest saab - kas EML bilanss puhastatakse rämpskohustustest?

Anonymous said...

Kena programm, kuid üldsõnaline EML uus juhatus on kuidagi arusaamatu. Kas see on Hendrik Olde programm või hoopis male toetusühingu oma või hoopis keegi uus. Niki võiks täpsustada. Aga kui kampaaniaks läks siis võiks tuua välja, kes on esitatud uue juhatuse liikmed ja esimees. Praegusel juhul tundub, et tuleb presidendiks üllatusesimees (ala Savipäts) ja siis ka vastav esimees. Kuid praegust Eesti valitsust tundes ja nemad otustavad raha üle ei saa kuigi mõeldav olla mitte koalistsiioni kuuluva poliitiku valimine. Niiet ootame ilmselt Reformierakonnast kandidaati. Loodetavasti ei tule Vilba malet suretama, sel juhul ei saa kahele eelmisele võimule midagi ette heita.


AK

Anonymous said...

Soovimata olla kuidagi liigselt negatiivne tuleb tõdeda, et 4 kuud enne korralisi uue juhatuse valimisi kutsuda sellise programmiga kokku erakorraline üldkoosolek jätab üsna imeliku mulje.

Anonymous said...

Vaatan siit ja vaatan sealt, kas ikka annab programmi mõõdu välja, pigem nagu tegevuskava, aga tegevuskava ka päris ei ole, vist puder ja kapsad.

Anonymous said...

Ühest tähtsamast, tegevuse finantseerimisest, võiks olla palju rohkem...

Anonymous said...

Praegusel maleliidul ei ole ju arengukavagi ja juriidiliselt ei ole õigus KM -lt mingeid rahasid nõudagi!
Nii lihtne see ongi! Või saab ka siin musta valgeks rääkida?

Anonymous said...

Spordiseadus ütleb:

§ 9. Riigieelarvest spordi finantseerimise alused

(1) Toetust makstakse üksnes spordiorganisatsioonile, kellel on arengukava ja kes on riikliku statistilise vaatluse korraldajale tähtaegselt esitanud nõuetekohase riikliku statistika aruande.

Kuna Maleliit on juba mitmeid ja mitmeid aastaid riigieelarvelisi vahendeid saanud ning ka 2010. aastaks on need vahendid kultuuriministri määrusega eraldatud, siis võiks oletada, et kultuuriministeeriumi jaoks on Maleliidul arengukava olemas. Vastasel juhul jääb arusaamatuks kuidas Maleliit on saanud riigieelarvelisi vahendeid.

Anonymous said...

Kas keegi teab, millised on klubide reaalsed kohustused Maleliidu ees? Põhikirjas on selline udu, et kuus kohvikus (viisakalt) välku tagujat annavad (eliit)klubi mõõdu välja. Juhtub lapsi pealt nägema, siis on ka noortesport olemas.

Vaadates aastaaruannet, siis oleks nagu ainult üks klubi liikmemaksu tasunud. Kehtestage liikmemaks, mis on liikmemaksu moodi. Peaks andma välja märgatava osa Maleliidu halduskulude eelarvest. Ja tühikargajate klubid kaoks kiiresti.

Põhikirjast leida, et üks klubi kohustusi on osaleda üldkoosolekul. Mitu korda võib osalemata jääda, kuni Maleliidust välja arvatakse? Kas 2 järjestikust on korduv? Või on normaalne?

Anonymous said...

Sellised programmilised avaldused on juba palju parem, kui inimesi tundide kaupa telefoni kaudu surnuks rääkida.

Anonymous said...

Tõeliselt suur tahtmine peab siis olema ühe poolpankrotis organisatsiooni juhatusse pääseda:)

Marek Kolk said...

1. punkt. Kui palju ja kus kohast võetakse raha?

2. punkt. Kui palju ja kus kohast võetakse raha? Kui igas maakonnas, siis on see ju 20 - ... tuhande projekt (tipud vast tasuta simultaane ei anna).

3. On tore eesmärk, aga ma tahan näha, kuidas see praktikas välja näeb. Loomulikult, sisu ise peakski nii olema, aga ...

4. on jälle rahaline punkt

5. Segadus ei pruugi olla vaid Maleliidu poolne.

6. Kavad on toredad asjad, aga tulekahju tuleb kustutada v kuidas (jätate põlema)?

7. Kõlab nagu poliitiline loosung enne valimisi. Einoh, mul ei ole sisu vastu midagi, aga sõnastus on vastumeelne (täielik poliitpropaganda).

8. Tegevjuhi palgasuurus palun (suurusjärk) ja raha saamise allikas palun ka juurde (võimalik selline).

9. Palju eesmärke, mis kõik neelavad raha. Palun liitke oma summad kokku ja vaadake, on see kõik reaalne.

10. Jälle mingi "toetus". Kui suur see toetus rahanumbrites võiks olla?

12. Seda punkti jah, praegune juhatus kahjuks lahendada ei saa (ei ole lihtsalt reaalne). Kaua aga uue juhatusega need suhted soojad püsivad (optimist ma just ei ole)?

13. Toetus nõuab rahalisi vahendeid (mitte alati ilmtingimata, aga enamasti keegi peab selle kinni maksma)

Lihtsalt juhtisin täehelepanu ilusate sõnade kõrvalt reaalsesse ellu ka. Palju see lõbu kõik maksma läheb ja ega härra Valgmäe suuda ka aastate kaupa seda raha nii palju malele kulutada.

Peep said...

Keegi tark inimene võiks välja arvutada kui palju sellise programmi täitmine aastas ikka raha nõuab. Mina pakun, et kolme miljoniga ei tule välja. Või julgeb keegi alla pakkuda?!

Kõik, kes miskit asjalikku teevad, peavad vastavalt ka tasustatud saama. Palja entusiasmiga kaugele ei sõida, kõht läheb tühjaks.

Programmis pole sõnagagi märgitud kohtunikke. Tahan siis sõna võtta teemal, et malekohtunikud võiks ükskord saada tasustatud sarnaselt teiste alade kohtunikega. Turniirid toimuvad reeglina puhkepäevadel, sel ajal töötamine on muudel elualadel tasustatud kõrgemalt tavalistest tööpäevadest. Muidu käid nädalavahetuse, teed tööd sel ajal kui teised oma lõbuks malet mängivad. Ja alustad uut nädalat sinise esmaspäevaga. Hea kui kuludki tagasi oled saanud. Mõni saab veel pärast sõimata ka, et koduteel reitinguid välja ei arvutanud.

Ausalt öelda pole ma viimastel aastatel peale turniiril osalemist end kordagi tundnud nii väsinuna kui peale kahte päeva kohtunikuametis. Aga noh, ma ei oskagi malet nii mängida, et see väsitav oleks.

Anonymous said...

Kas keegi teab, kus saab lugeda praeguse juhatuse programmi, mida ellu viiakse?

Marek Kolk said...

http://www.maleliit.ee/modules.php?name=Dokumendid

Siit peaks mingid failid sisaldama tegevuskava v visiooni v midagi sellist.

Kavad kavadeks, aga mind huvitaks rohkem finantsallikate täpsustus. Samuti projektide maksumus (suurusjärk).

Anonymous said...

Ootaks jätkuvalt siia samasse praeguse juhatuse programmi, mida ellu viiakse?

Anonymous said...

Praegu pole korralised valimised, et peaks täiemahulise valimisprogrammiga välja tulema. Koosolekul saab küsida küsimusi mis kedagi huvitavad.

Anonymous said...

äkki ministeeriumist ei tulegi kedagi kohale, blufivad niisama?

Anonymous said...

see oleks ajakirjandusele magus amps :)

Anonymous said...

Võiks ikka tulla. Klubide juhid tahavad ka kindlasti oma silmaga näha inimesi kes on ausameelselt pingutades teinud kõik endast oleneva Eesti male hüvanguks.

Anonymous said...

Need opositsiooni targutajad tuleks homme maa alla trampida.

Anonymous said...

Programm on ilus, millal juhatuse kandidaadid teada saab?

Anonymous said...

Täna öösel ilmus siis lõpuks planeeritud uue juhatuse koosseis: Toomas Valgmäe, Kaspar Kaugija, Igor Krupenski, Margus Sööt, Kaido Külaots.

Anonymous said...

Elevant, paranda pea ära ja elu on jälle ilus.

Anonymous said...

Koosoleku kohta uudiseid ei olegi? Kõik joovad, kes murest, kes rõõmust?

Anonymous said...

Kuuldavasti olla kõva kaheksatunnine koosolek olnud.

Anonymous said...

Selle üle kaheksa tundi kestnud koosoleku tulemus oli selline, et praeguse juhatuse tagasikutsumist nõudis salajasel hääletusel 13 klubi. Liikmeid kokku on vist 45 - seega ei olnud kõige õnnestunum revolutsioon. Isegi asekantsler Seil laskis mingil vaheajal salaja jalga. Muideks Iivo Nei ka.

Anonymous said...

Puhas seljavõit! Ootame programmi, mida ka edaspidi hakatakse ellu viima!

Anonymous said...

Teeme järgmise koosoleku juba Coca-Cola Plazas, sest viimasel koosolekul kuvas üks isik pidevalt mingit saasta Malemaja koosolekute ruumi seinale. Teeme järgmise koosoleku juba parem 3D formaadis.

Anonymous said...

3D asemel peaks tänapäeval juba ka 4D võimalik olema. Saab lisaks kolmemõõtmelisele pidile ka näiteks sahmaka soppa vahepeal kraesse.

Anonymous said...

Jumala lahjad olid need vennad. Keegi neid ei kuulanud koosolekul. Täiesti ühes suunas koosolek tänu "tõelistele" maleaktivistidele

petja said...

no need pooled olde toetajatest ehk siis vanem generatsioon peab igapäevaelus küll tõsist lahingut seniilsusega mulle tundub. suurimate nutulaulikutena noorte rahade kättesaamises või õigemini siis kätte mittesaamises jäid meelde kivioja, truus ja kes seal esimestes ridades veel istusid, tea nende kõigi nimesidki... aga kui hääletamiseks läks, et kas kanda rahad otse klubidele ministeeriumilt, siis sealt algaski raudtee (ehk teisisõnu lõppes mõistus) ja hääletati tubli parteisõdurina ikka olde poolt ja jäädaksegi omi rahasid ootama.

P.S. veel mõnusam uudis oli see, et kultmin tahab ka 2009.a. noorterahad tagasi nõuda maleliidult nende mittesihipärase kasutuse eest :))))

Anonymous said...

Kas tõesti oli ühel mehel kümme häält?

Marek Kolk said...

Seniilseks nimetamisega seda poolehoidu muide ei suurenda (tasuta nõuanne sulle).

Anonymous said...

Enamik eilsel koosolekul senise olukorra jätkumise poolt hääletanutest olid ilmselt ka NSVL-i lagunemise vastu tugevalt kui see toimus.

Anonymous said...

Peaasi et opositsioon ei laseks ennast Olde jüngritest ära ehmatada ja tegutseks Eesti male hüvanguks edasi. Muutusi on vaja. Suur tänu Valgmäele ja kaaslastele senitehtu eest!
Ükskord me võidame niikuinii!!!

Anonymous said...

Õppetund mõlemale poolele. Kasulik oleks väike analüüs teha. Marekil õigus, sõimlemisega poolehoidu ei võida, pigem näidatakse oskamatust ja saamatust.
Miks siis ei toetatud erakorralise koosoleku kokkukutsujaid? Ei ole värskeid mõtteid! Kõlama jäid ... oleks, teeks, tahaks jne. Asekantsler jättis samuti otsad lahti ja häirivalt mõjus jõupositsiooni sissevõtmine.

Anonymous said...

Sõnavõtud stiilis: "Need opositsiooni targutajad tuleks homme maa alla trampida.", mida siin ülal lugeda võib, ei ole ka just kõige sümpaatsemad. Või on?

Isegi kui ei ole värskeid mõtteid (mõtted on ju ka praegusel juhatusel enamasti head), aga asjaajamine muudetaks selgeks, läbipaistvaks ja arusaadavaks, siis see oleks juba piisavalt suur edasiminek ja aitaks kindlasti neid mõtteid ka realiseerida.

Nüüd võib muidugi väita, et nagunii seda ei tehtaks, aga ega enne teada ei saa, kui uutele on võimalus antud. Vanad olijad on juba piisavalt proovida saanud - on tehtud väga palju head, aga on ka piisavalt palju ebaõnnestumisi. Piisavalt palju selleks, et normaalse juhtimiskultuuriga organisatsioonis astuks juht ise tagasi. Kahjuks Eestis ei ole oma tegude eest vastutuse võtmine levinud ja niikaua kui oma vigu ja tegematajätmisi ei tunnistata ja nende eest ka vastutust ei võeta, kahjuks midagi head loota ei ole.

Kui keegi arvab, et on asendamatu ja ilma tema abita lakkab male Eestis olemast, siis on tegemist küll selge suurusehullustusega.

Anonymous said...

Rõhutatakse-vanad olijad ja uued tegijad. Lõhe on pigem noortega tegelejate ja tänaste tippude vahel. Kõva võitlus käis olümpiale sõidu pärast, aga noortespordi rahade kättesaamine jäi teisejärguliseks. K. Kivioja, T. Truusi ja teisi, kes tegelevad Eesti male järelkasvuga, neid halvustada, see on häbematus! Palun tehke järgi või makske kinni!
Ettepanek oli, et ministeerium maksab otse klubidele. See võrduks enesetapuga. Killustame end ise ja siis saab ministeerium jagada suvalt, st. killustatud "vaenlasega" on lihtne toime tulla.

Anonymous said...

eelmisele

oota, kes need nüüd pidid toetama siis seda opositsiooni, need perekond olde 12 lipikut või siis ülejäänud pensionärid... tule taevas appi!

ja asekantsleri sõnavõtt oli vägagi konkreetne, ilma ühegi lahtise otsata - et seniks kuni olde jätkab maleliidu eesotsas ei liigu riigi poolt maleliidule ka ühtegi rahaeraldust. ja lisas ka seda, et riik ei ole ühegi lepinguga kohustatud malele eraldama aastate lõikes mingeid rahasid... olde nutulaulu peale, et rahasid eraldatakse liiga vähe... ja tõi näite, et spordialaliite, kes riigilt raha taotlevad, on ~15% kes ei saa pennigi. nii et muidu klähvides ja riigiga kohut käies, ei ole meie maletajatel küll midagi enamat saada... aga et see kõigile ka pärale jõuab, nõuab jälle pikalt aega.

Anonymous said...

Ministeeriumi tallalakkumisega midagi paremaks ei muutu. Ära võetakse nendelt, kes vastu ei hakka. Nimetati jalgpalli. Pohlak saadab asekantsleri pikalt ja saab ikkagi oma rahad kätte ning talle antakse veel lisaks, et vait oleks :)

Anonymous said...

Rahade sihipärast kasutamist ja korralikku aruandlust ministeeriumi tallalakkumiseks nimetada on muidugi tase.

Ja male võrdlemine jalgpalliga on muidugi veel kõvem tase.

Anonymous said...

http://www.riigikontroll.ee/Riigikontrollipublikatsioonid/Auditiaruanded/tabid/206/Audit/2126/Area/16/language/et-EE/Default.aspx#results

Lugega seda ja siis tehke järeldused kas kultuuriministeeriumi väiteid võib usaldada.

Anonymous said...

Klubidele pandi hääletusele, et kas nad soovivad saada noortespordi raha otse KM-i käest, võttes aluseks EML-i poolt koostatud noorte rahajaotuse alused?
Meie targad klubijuhid arvasid, et see ei sobi neile.
Tuletan meelde, et KM kannab raha EML-ile üle 4*aastas ehk iga kvartali alguses. Kui klubid oleksid võtnud vastu KM-i ettepaneku oleksid nad saanud regulaarselt raha 4*aastas. Selline variant ei sobinud tarkadele klubijuhtidele. Neile meeldis palju rohkem, et
tänane EML sõlmib klubidega lepingud, kus raha kantakse üle hiljemalt 31.12.
Viimane kogemus näitab, et EML ei suuda ka seda lubadust täita, sest ta võtab laenu ja maksab noortespordi rahad välja hiljemalt 31.05.2010 2009 aasta eest.
Analoogne näide oleks järgmine:
riik pakub, et te saate oma pensioni iga kuu oma kontole.
Selle peale arvab tark pensionär, et riik võib teda petta. Tal on kõrval tubli nõustaja, kes ütleb,et ta võitleb viimse hingetõmbeni selle eest , et pension on liiga väike ja palub, et pensionär sooviks, et riik kannaks pensionäri raha tema(EML-i) kontole.
Pensionär usaldab nõustajat(EML-i) ja ütleb, et see sobib.
Tulemuseks on see, et pensionär ootab pikisilmi almusi targalt nõustajalt(EML) ja saab oma pensioni kogusummas vähemalt 5 kuulise hilinemisega kätte.
Tänane maleliidu toetaja on õnnelik, et talle maksti pension 5 kuud hiljem väja ja kiidab selle eest taevani EML-i juhti.

Anonymous said...

Tähelepanek koosolekult.
Tubli ja teenekas EML-i juhatuse liige Marko Siil registreerib koosolekul osalejaid, usun, et hingelt demokraat ja õigluse eest võitleja. Saabub opositsiooni esindaja Gogin ja palub näidata juba registreeritud klubide volitusi, et veenduda, et kõik on tehtud õigesti. Usun, et Gogin ei kahelnud, et Marko Siil on vana demokraat ja õigluse eest võitleja, aga öeldakse, et usalda, aga kontrolli. Sellise soovi peale teatas Marko Siil on vana demokraat ja õigluse eest võitleja, et volitustega saab tutvuda peale koosolekut esmaspäeval. Praegu, enne koosoleku algust on vanal demokraadil ja õigluse eest võitlejal käed ja jalad tööd täis. Usun, et lugejad saavad ka ise aru kui raske võib olla ühel vanal demokraadil ja õigluse eest võitlejal teha oma tööd EML-i hüvanguks.

Anonymous said...

opositsioonile ei mahu pähe, miks mõned klubijuhid Maleliitu ikka veel usaldavad ja sisemist vaenlast ei otsi. ükskõik kes vaenlaseks valida, Maleliidu seest seda va krabisevat juurde ei leia.

Anonymous said...

Rõhutan, erakorralise koosoleku tulemusi peaksid mõlemad pooled põhjalikult analüüsima ja alles seejärel hakkama "kilde" viskama. Detailide kallal norimisega jätkub kohapeal tammumine ja tervikpilti ei nähta.
Lisan veel ühe tähelepaneku - emotsionaalne.
Margus oli juhatuse esimehe kandidaat. Selles ametis peab üles näitama tasakaalukust, suhtlemis- ja esinemisoskust. Toomas jätab siin tunduvalt parema mulje. Tahtmatult samastusid Marguse ja Kristjani vahelehüüded "nokastanud" külalise käitumisega.

Anonymous said...

Noortespordi rahadest.
Klubidele on see raha tähtis, kuid veel tähtsam on see raha laste seisukohalt. Klubid otseselt ei sure, kuid täiendavaid võimalusi lastele osutada ei saa.
On tekitatud olukord, kus selle aasta noortespordi rahad on kinni ja tahetakse ka eelmise aasta rahasid hakata tagasi nõudma, st. mängitakse laste palukesega.
Mida ütlevad selle kohta treenerid ja lapsevanemad - käige kuradile!!!
Juhatuse kandideerijatel ongi siin võimalus näidata head tahet ja suutlikust. Rahad saadakse liikuma ning kui nüüd need ei jõua EML-st klubideni, siis kella lüüa ja plusspunkte koguda

Anonymous said...

Tähelepanek Igorile.
Sa kandideerid juhatusse, aga vead vägikaigast 2900 EEK-i pärast. Kas tasus nii väikese summa pärast klubile ja endale plekk külge võtta?
Tallinna rahade jagamisel vist toimus analoogne juhtum - ikka endale rohkem. Sellisel viisil teiste klubide usaldust ei võida.

Anonymous said...

"Sellise soovi peale teatas Marko Siil on vana demokraat ja õigluse eest võitleja, et volitustega saab tutvuda peale koosolekut esmaspäeval. "

Enne esimest salajast hääletust kontrolliti Gogini - häältelugemiskomisjoni esimees - tungival nõudmisel volituste kehtivust ja nendest osutus tervelt 7 kehtetuks!
Kuidas saab jurist Siil nõnda eksida?

Anonymous said...

Kui nii palju volitusi olid kehtetud, siis tekib küsimus varasemate üldkoosolekute volituste ja pädevuse kohta. Huvitav, kas varasemate üldkoosolekute volitustega saab ka kuskil tutvuda?

Anonymous said...

Mida see teadmine annaks? Kas seda et volituste kontrollimisega oleks tulemus 15:20 v. 13:22 v. veel midagi muud. Õppetund järgmiseks korraks, siis volitused kehtivad 100%

Anonymous said...

Maletüli jõudnud tänase Postimehe veergudele http://sport.postimees.ee/?id=302821

Anonymous said...

Tere,
tänane Postimees võtab tõesti oma klassikalisel moel asja kokku (kusjuures neutraalsemalt, kui kunagi varem). Helistas mulle eile too ajakirjanik ning teatas, et tal on artikkel valmis ning ka Söödi ja Seili seisukohad juba olemas.
Ehk siis, eeldatavalt võttis jälle teine pool meediaga ühendust, et pesta peale "kaotatud kaklust" musta pesu meedia vahendusel. Kui M.Sööt soovib saada EML juhatuse uueks esimeheks (nagu ta üldkogul kandideerides kinnitas), siis ei ole mõtet halvustada seda organisatsiooni avalikkuse ees...
Male maine muutub paremaks ainult siis, kui me omavahel kooostööd teeme ning ühiseid kokkupuutepunkte suudame leida.

Selle suure ja põhjaliku ettevalmistuse ning EML-i juhatuse mahavõtmise kampaania käigus võeti ette ikka kõik klubid üle Eesti ja tulemuseks oli 13 häält EML-i juhatuse tagasikutsumiseks. Liikmeid kokku on aga 46.

Veelkord - istume maha ja hakkame tegema koostööd, et kõikide klubide huvid saaksid esindatud. Ainult nii saame edasi liikuda ja malet arendada.
H.Olde

Anonymous said...

9:11 AM Anonymouse jutust jääb mulje, et kahtluse alla võib sattuda varasemategi üldkoosolekute õiguspärasus.

Anonymous said...

Ja siis laheneksid kõik ülejäänud probleemid, või oleks jälle üks kismatamise koht lisaks?

Anonymous said...

Ja meilitsi Postimehe ajakirjanikule saadetud repliigid olid muuhulgas sellised, mis täies mahus avaldamist ei leidnud:
1) Tõnu Seil tegi kahes üldkoosoleku päevakorrapuktis ettekande, mis on vist esmakordne meie spordis, kus riigiametnik sekkub ühe mittetulundusühingust
spordiorganisatsiooni töökorraldusse üldkoosoleku tasandil. Kusjuures T.Seilil ei olnudki tuua mitte ühtegi fakti peale selle, et EML on lepingut
rikkunud, st. on hilinenud noortespordi rahade maksetega klubidele.
Koosolekul osalenud klubide esindajad küsisid Tõnu Seililt, et kas Kultuuriministeerium väidab, et maleliit ei ole kandnud klubidele edasi 2008 ja 2009.a. noortespordi rahasid. Sellele küsimusele vastates ütles Seil, et
ta ei saa seda väita, et raha ei kantud klubidele üle, kuid seda tehti hilinemisega.

2)Et andmed oleksid õiged, siis millisel praegust juhatust toetaval klubil oli viis häält? Samuti palun märkida tõe huvides, et nii Kaido Külaots kui Igor Krupenski soovisid esindada volituste abil mõlemad nelja klubi.

Et siiski oleks selge selle praegust juhatust maha võtta tahtva seltskonna toetus EML liikmesklubide hulgas, siis EML juhatuse tagasikutsumise poolt
hääletas salajasel hääletusel 13 klubi. EML-l on aga 46 liikmesklubi.

H.Olde

Anonymous said...

Volitustest.
Et kellegil ei tekiks valet arusaamist, siis ka selles valdkonnas jõuti absurdini. Näiteks võeti ära esindusõigus Ervin Liebertilt, kes meile kõigile teadaolevalt on Reval-Spordi liige ning kellel oli ka antud klubi juhi poolt volikiri. Paraku püütakse nüüd selgeks teha, et klubi juht ei saa üldkoosolekul lubada esindada klubi õigusi volikirja alusel klubi liikmel, vaid peab tegema volituse hoopis teisele klubile...
Samuti toimiti ka A.Reiga (Tartu Kalev), A.Priiga (SK Illi), jne.

Minu jaoks teine näide sellest võimuvõitlusest on veel kummalisem.
Maardu MK president ja juht oli ise üldkogul kohal, kuid mingil hetkel pidi ta sealt lahkuma ning tegi sellel hetkel volituse teisele klubile.
Vahetult pärast H.Vinkmanni lahkumist tõi aga ka I.Krupenski välja volituse, millega soovis esindada Maardu Maleklubi. Kusjuures volituse oli välja andnud teine klubi B-kaardil olev isik ning volituse väljaandmise kuupäevaks oli märgitud üldkoosoleku toimumise päev (ehk siis - nagu oleks see teine klubi esindusõigust omanud liige olnud kogu üldkoosoleku aja kusagil Malemajas peidus ning kohe peale H.Vinkmanni lahkumist tegi uue volituse ja kadus ise jälle nagu tina tuhka...).

Kokkuvõtteks - sellist tööd tehti ja otsiti erinevaid nippe ning võimalusi, et tänast EML juhatust tagasi kutsuda.

H.Olde

Marek Kolk said...

Nüüd on siis ka avalikult välja öeldud, et Kultuuriministeerium töötab käsikäes "opositsiooniga" (ma ei leia õiget väljendit, sest tegemist ei ole otseselt ei vastasleeri ega vastutegevuse või muu sellisega, enamasti tuntud vana seltskond, kellel on aegade hämarusest erinevad eesmärgid - rohkem nagu isiklikul tasandil olevad suhted).

Mida siis KM nüüd nägi? Et praegust juhtkonda ei toeta otseselt (sest mittetoetamine ei tähenda veel pooldamist) alla 30% klubidest? Viimased kuud kui mitte aasta on olnud KM tegevus olnud eeldusel, et enamus vihkab praegust juhatust (mis muud järeldust ma oskan siin teha Seili sõnade ja osaluse kohta). Tegelikult on probleem mingi maksimum 10-20 inimese (klubi) isiklikus suhtumises (mitte, et see vale oleks - seda ma otseselt ei arva, põhjusi on erinevaid).

Juhtunud on see, et riik on otseselt sekkunud ja kanatame me kõik. Enamasti käib muidugi poliitika - ka praegune juhatus on olümpia teemat kasutanud väljapressimiseks, ka seekord kasutavad kõik osapooled seda oma argumendina. Küll aga kannatab meeksond (kahjuks vist eriti veel naiskond) kõige rohkem. Poliitika pole aga kunagi olnud inimeste heaolu huvides, vaid ikka kellegi kolmanda osapoole huvide oma.

Kes meid siis praegu esindab? Kas Eesti Maleliidu juhatus või Kultuuriministeerim koos Kristjani ja Margusega? Demokraatias käivad asjad veidi teistmoodi, meil on aga hetkel mingi muu suhe. Hoolimata nimedest, peaks seaduslikult meid esindama ikkagi EML juhatus v kuidas? Ok, ka mina ei toeta võimalikke trikke nendel koosolekutel ei juhatuse ega kellegi teise poolt (aga kuna ma pole ise kohal käinud, siis sellel teemal ei saa sõna võtta)

Kui Kultuuriministeerium on EML seaduste rikkumises täiesti veendunud (peale noorterahade probleemide, mille nad on osaliselt ka ise tekitanud), siis tehkugi midagi radikaalset, minu meelest pistku või kogu juhatus pokri, aga pole vaja siis hämada midagi, et nemad arvavad jne.

EML juhatuse valimine on ametlikult selle aasta lõpus, mis kradi erakorralisi valimisi siin vaja on? Raske on oodata mingi paar kuud? Hetkel jätab kogu asi küll mingite muude poliitiliste mängude maigu külge.

Anonymous said...

Muidu kõik igavad vanad teemad, aga Postimehe artiklist tuleb välja vähemalt see, miks maleliit ei taha ilma lisaraha riigilt saamata olümpiale sõita, kuigi toetusühing on nõus kulud pooleks (?) tegema - riigilt olümpiale minekuks saadud 55000 on juba "koondise ettevalmistuse" sildi all magama pandud. Ei no tore, tore. Ikka ja jälle vanade/muude aukude lappimine sihtotstarbelise rahaga. Ja siis imestatakse, et miks usaldus kokku kuivab.

Demagoog said...

"Volitustest.
Et kellegil ei tekiks valet arusaamist, siis ka selles valdkonnas jõuti absurdini. Näiteks võeti ära esindusõigus Ervin Liebertilt, kes meile kõigile teadaolevalt on Reval-Spordi liige ning kellel oli ka antud klubi juhi poolt volikiri."

Kas juhatus mitte ise ühel varasemal üldkoosolekul ei käitunud selliselt Reval-Spordi liikme Jaan Narvaga? Miks siis ei lauldud nutulaulu ja nüüd lauldakse, kuidas tehakse liiga?

Anonymous said...

Osalesin ka mina nimetatud koosolekul külalisena ja tooksin välja mõned kohutavalt häirinud faktid:
1. Kohutavalt häiris, et koosolekul osaleja H. Olde (omades päris mitmete klubide volitusi) käitus koosolekul kuningana. See tähendab seda, et teme nina ees oli arvuti, mille pilti kuvati otse seinale. Sealt saime siis lugeda mingisuguseid erakirjavahetusi ja suvalisi väljanoppeid kirjadest. Teistele sellist võimalust ei antud!
2. Minu jaoks kõige valusama löögi sain koosoleku lõpus. Päeva algul kinnitati kodukord, mis pani paika, et külalised saavad sõna peale kõikide päevakorrapunktide läbiarutamist ja seda 2 minutit. Ootasin oma võimalust kannatlikult ligi 8 tundi!!!!!
Ja millega lõpetas koosoleku juhataja (muuseas peaks tal olema ka volikogu esimehe töökogemus)
Ta lõpetas koosoleku tuimalt peale viimast punkti ja minu 2 minutit mida ootasin 8 tundi jäid kasutamata.
3. Võib-olla oleksin ka pidanud ebakorrektset volitust kasutama ja klubide poolele ennast istuma sokutama? Ei saa aru, miks ei kontrollitud volitusi koheselt ja kehtetute volitustega tegelased said sõna võtta ja küsida terve päeva.
Hääd soovides Gert

Anonymous said...

Lugedes Riigikontrolli aruannet kultuuriministeeriumi haldusala tegevuse kohta jäävad muu hulgas silma sellised repliigid:

- "rahastamisel ei järgita seaduses ette antud aluseid",

-"mitmel juhul eksisteerib huvide konflikt",

-"ei ole tagatud rahataotlejate võrdne kohtlemine",

-"Kultuuriministeerium
annab toetust ka neile taotlejatele, kelle taotlused on puudulikud või
kes pole esitanud aruandeid".

-"Otsuste õigus- ja sihipärast ei saa hinnata, sest otsuste
aluseid ega põhjendusi ei dokumenteerita."

Kas kultuuriminister astus tagasi peale selliseid tõsiseid süüdistusi? Kas Riigikogu võttis kultuuriministeeriumilt raha ära ning andis selle näiteks haridusministeeriumile või hakkas teatritele või spordialaliitudele raha otse kandma? Või nõudis Riigikogu ministeeriumilt eelmise aasta rahad tagasi?

Hendrik Olde tõi koosolekul välja, et ka teistel alaliitudel on olnud noortespordirahadega probleeme. Kas kultuuriministeerium on nende lepingud allkirjastanud?

Selles valguses jääb arusaamatuks kas kultuuriministeerium seisab maksumaksja raha õiglase kasutamise eest või siis üritab sekkuda demokraatlikule riigile just mitte kõige kohasemalt ühe MTÜ juhtimisse.

Marek Kolk said...

Olümpiaks ettevalmistus muideks ei ole "aukude lappimine" (seda otsustab aruandlus, kas raha kasutati sihtotstarbeliselt v mitte). Muud moodi ju Eestis lisaraha ei anta. Loomulikult on see natukene "tõlgendamine", et mis see olümpiaks ettevalmistus täpsemalt on - olen sellega nõus, et mingi hulk rahast võiks võib-olla (aga kindel seisukoht see ei ole) alles olla (ja kindlasti võiks see olla mingil moel läbi räägitud meeskonna kapteni v esindajatega).

Või julgeb mõni hakata väitma, et mingeid ettevalmistamisi, testturniire ja laagreid ja treenenereid ei ole vaja? Sel aastal jah, ei ole Halifmani palgatud ja meeskond pole ka eriti nagu kokku mänginud (enamasti jääb see nende endi õlgadele, leida üksikuid võimalusi). Kuidas te kujutate ette suusatamises, kergejõustikus ilma treeninglaagriteta sportlaste esinemise? Et lambist mingi mees tuleb ja osaleb ... kahjuks males on see meil enamasti nii, sest meil on vaid üks elukutseline, teised teevad midagi muud ja mängivada "vana rasva" pealt. Vastasel korral võiksime saata asjaarmastajad, kes ise kogu krempli kinni maksavad (nii mõnelgi meist poleks selle vastu midagi osaleda olümpial) ja üle 2400 mängijad siis vaatavad kõrvalt asja pealt.

Mis puutub toetusühingusse, siis palun nimetage mulle ka summa, millega toetusühing KOKKU toetab ja mis selle eest täpsemalt saab (piletid, elamise, päevarahad, mingi treeninglaagri vms). Kodulehel leiab summa 48 tuhat (ja on see reaalne summa? v läheb rohkem vaja v vähem), kas selle paneb välja toetusühing v kui palju nemad panevad?

Üks lihtne näide summadest : oletame, et kedagi toetatakse 1000 krooni kuus terve aasta. See on tegelikult ju naeruväärne summa ühe kuu kohta, selle eest ei saa eriti midagi korraldada (no, midagi ikka, aga rasek on). Samas, aastas on see 12 000 krooni. Kui sedasi peaks toetama tervet võistkonda, teeb see juba 4-5x12 000= 48 kuni 60 tuhat (ühele sponsorile päris suur summa). Kui kuu summa oleks kaks korda suurem, läheb kogu kulu juba 100 tuhande peale (mis kogu males on juba suur summa). Nii palju siis suurusjärkudest.

Marek Kolk said...

"See tähendab seda, et teme nina ees oli arvuti, mille pilti kuvati otse seinale."

Äkki räägiks suurelt ja kõvasti, mida seal näidati. Mina olen kuulnud väga põnevaid seiku selle kohta. Või ei soovi äkki sellest kõvasti rääkida? :-D

Anonymous said...

Püüan siis ka vastata selle 55 tuhande krooni saamise kohta Kultuurkapitalist MO`2010 ettevalmistuseks.
Kuvasin seinale tõesti lõigu 2010.a. maleolümpia ettevalmistuse ja olümpial osalemise projektist.
Selles projektis on muuhulgas kirjas: "... Samuti korraldatakse treeningettevalmistuse käigus rahvusvaheline turniir Eestis.
Koondise liikmete individuaalsete võistluste finantseerimisel lähtub alaliit iga võistleja kohta kahe turniiriga, millel osalemisel kaetakse maletajate transpordi ja elamiskulud..."

Kuna aasta alguses me tõesti ei teadnud, et riik ei anna olümpial osalemiseks rohkem kroonigi, siis julgesime seda toetust kulutada ettevalmistuseks. Nendest vahenditest finantseeriti P.Kerese turniiri (mille võitis Olav Sepp)korraldust, sh. maksti ka honorari osalemise eest kahele meie suurmeistrile. Lisaks maksti nendest vahenditest kinni kahe suurmeistri majutuskulud Tartus EMV-l.
Ja nagu ütlesin ka üldkoosolekul, siis kindlasti tehakse Kultuurkapitalile ju vastav aruanne toetuse kasutamise kohta ja selle sihipärasust kontrollib Kultuurkapital.

H.Olde

Anonymous said...

Niikaua kui üks mees peab mingit oma isiklikku võitlust tähtsamaks Eesti male kui terviku arengust, peab ennast eksimatuks ning asendamatuks, ei tunnista oma vigu ja ei võta nende eest vastutust, osaleb iseendale tegevusele hinnangut andvatel hääletustel ise hunniku häältega ja peab seda õigeks ja eetiliseks...niikaua midagi Eesti males paremaks ei lähe.

Seega palju õnne kõigile malesõpradele ja -huvilistele! Eesti male "õitseng" jätkub.

Marek Kolk said...

"ei tunnista oma vigu ja ei võta nende eest vastutust"

See sama mees, keda sa siin sõimad, elab juba pikemat aega õhust ja armastusest (ja kõrvaltegevusest), sest palka talle ei ole maksta.

Ikka eriline OMAKASUPÜÜDLIK tegevus. See puudutab ka teisi juhatuse liikmeid, kes kulutavad oma isiklikku raha ... vastu saades seda sama jutumärkides olevat kommentaari.

Tõtt öelda ei saa selline olukord igavesti kesta, kuskilt peab midagi muutuma (eks aasta lõpus siis näeb).

Anonymous said...

Kui suured need P.Kerese turniiri kulud siis olid?

Anonymous said...

Nagu koosolekul selgus teadis HO aasta algul enne Kerese turniiri, kes kuuluvad meie meeste olümpiakoondisesse ja asus kohe ettevalimistuse rahasid neile kasutama.
Samas hiljem väitis sama mees, et ei osanud prognoosida, et Kaido Külaots võib soovida osaleda EM-l
Nutikas tegevjuht meil küll

Anonymous said...

Koosoleku juhataja andis pidevalt sõna EML juhatuse liikmele Riho Liivale, kes minu teada antud koosolekul ei esindanud ühtegi klubi ja viibis külalisena üldkoosolekul.
Juhatuse koosolekul on sellisel mehel sõnaõigus aga mitte mingil juhul üldkoosolekul!!!!

Marek Kolk said...

"Kui suured need P.Kerese turniiri kulud siis olid?"

Vaadeldaja postitusest:

"Auhinnafond on väga korralik: jagamisele läheb 2000 eurot, millest võitja saab 800".

Seega üksi auhinnad olid üle 30 tuhande. Lisaks oli seal LIVE ülekanne ja vist ka mõni kohtunik, üüri rent, kohvilaud ja nipet-näpet. Saan seda vaid kõrvaltvaataja pilguga ütelda. Ametlik toetus oli 20 tuhat sellele võistlusele (mingi riigi toetus, mõni KIIRE netiühendusega tegelane võib ise välja uurida, kui soovib), seega mingi 20-30 tuli mujalt leida neil (minu tagasihoidlik hinnang).

KIIRE netiühendusega tegelane said...

Pole ehk saladus, et Tallinna linnalt saadi Kerese turniiriks sellele riigi poolt eraldatud 20000 lisaks veel 52000. Selle rahaga sai vast turniiri üsna muretult tehtud, ehk jäi ülegi. Olümpiarahasid sinna veel kulutada, no ma ei tea.

Anonymous said...

Palun tehke üks selline suurmeistrinormiga turniir ära, kus keskmine reiting oleks kusagile 2500 alla, siis saate ka eeldatava eelarve kätte.
Marekile veel lisaks, et SM-dele maksti honorarid osalmise eest, lisaks majutuskulu, transpordikulu, komplekteerimine, korralduskulu (sh. telefon), jne., jne.

H.Olde

P.S. Oot, oot. Tallinna linnalt sai ikka Kerese festivaliks toetust T.Truusi MKK ning seal sees oli terve hulk üritusi (mitte ainult see konkreetne võistlus). Ning sellel rahal oli väga selge märk küljes, milelks seda tohib kasutada...
Ärge hakake kibestumisest jälle tühja lahmima...
Parem küsige, et miks Külaots ja Kanep küsisid kodusel Kerese turniiril mängimise eest honorari ning millistest rahadest see oleks pidanud tulema?!

Anonymous said...

Koosoleku reglemendis oli ka juhatuse liikmetel antud õigus sõna võtta. Kui koosolek seda järgmine kord ei soovi, siis on võimalik sellist õigust mitte anda.

Marek Kolk said...

Honorari küsimine ise ei ole ju kuritegu. Suurmeistrid võivad vast seda endale lubada.

Mis puutub eelarvesse, siis osalustasud, honorarid ja ööbimised tulid mulle meelde pärast postitamist. Samas vist päris tasuta see see üritus kõigile ei olnud ja mingi varu oli mu siiski olemas, seega suurusjärk EHK ei läinud palju mööda. Samas, ega sa ise ka midagi targemat välja ei pakkunud ju ... kui mina ütlen 60 tuhat, siis sa ei räägi ju numbritest, ma pean umbes pakkuma (aga küsiti numbreid).

Anonymous said...

60 000 stardirahaks paneb küll tõelise suurmeistri uurima, kus see Eesti asub.

Anonymous said...

Väitele, et keegi elab juba pikemat aega õhust ja armastusest, sest palka ei ole talle maksta, saab vastata ainult vanarahvatarkusega: "Kuidas töö, nõnda palk."

Anonymous said...

Millest need suurmeistrid elama peaksid kui mitte honorarist ja auhinnarahast? Ootate Eesti maletajatelt professionaalsust olukorras, kus igasugune alaliidu tugi puudub ja tegevdirektor töötab avalikult tippmaletajate vastu. Olge rõõmsad, et Eestis on Kaido näol vähemalt 1 fanaatikust proff ja teised annavad parima, et olümpial korralik tulemus teha.
Eesti suurmeistrite kaasamine on märksa odavam, minimaalne stardiraha ja muid kulutusi ei ole. Huvitav mis majutuskuludest jutt on? Lisaks maksid välismaised IM-d osavõtumaksu. Samas jäeti parima IM auhind välja andmata, kuhu kadus ei tea. Osalesingi seetõttu, et turniiri organiseeris ametlikult T. Truusi malekoolkond mitte maleliit.
Meelis

Anonymous said...

Koosolekul käis läbi ütlus, et kõige toimuva tõttu ollakse isiklikult kaotatud. Siin võiks meelde tuletada mille pärast selline olukord tekkinud on.

Maailmas pole ilmselt ühtegi inimest, kes kogu selle mõttetu jama tõttu on midagi võitnud ning üksjagu kaotanud on siin ikka päris paljud. Viimane aeg oleks, et mõistuse hääl lõpuks võidaks.

Anonymous said...

> Osalesingi seetõttu, et turniiri
> organiseeris ametlikult T.
> Truusi malekoolkond mitte
> maleliit

Naiivne inimene. Need kaks firmat on juba paar-kolm aastat olnud üks ja sama firma - nimed on küll erinevad, aga nuusutad ühest otsast, nuusutad teisest otsast - ikka lõhnab ühtemoodi.

Anonymous said...

See on ju tuntud tõde, et Olde peab suurmeistritele otsima honorare ja auhinnaraha, sest maletajad peavad millegist elama. Vastu saab Olde ainult sõimu, et miks nii vähe ja muidugi tuleb seda teha tasuta, sest kui selle projekti raames makstakse raha ka projektide kirjutajale, realiseerijale ning ka raamatupidajale täiendava töö eest, siis see on "mittesihipäraselt" kasutatud raha.

Suurmeistrite majutus maksti üheses toas kinni Eesti meistrivõistlustel Tartus, kus aga ootamatult ilmus hotelli hommikusöögile hoopis suurmeistriga lähedalt seotud inimene...

Kui suurmeistritele midagi ei sobi või on liiga vähe, siis neil ongi Oldega konflikt!

Anonymous said...

Olde peab otsima honorare ja auhinnaraha mitte sellepärast, et maletajad peavad millegist elama vaid sellepärast, et see ongi tema töö. Ja kui ei leia, siis on ta halvasti tööd teinud ja suhted sassis - mis siin keerulist on?

Marek Kolk said...

"Ja kui ei leia, siis on ta halvasti tööd teinud"

Väga ohtlik järeldus (kuigi mitte võimatu). Pigem ei ole ta olnud piisavalt edukas. Ma võin kradi hästi tööd teha mingil alal, aga kui eesmärgid on liiga kõrged, siis ei aita ka see, kui teha tööd ülihästi.

Tõsi, male alal võib-olla on viga meetodites. Võimalik, et peaks astuma Keskerakonda ja rakendama male kuidagi poliitikavankri ette ... võimalik, et peaks panka röövima või muud sellist.

Lisaks, ei ole rahaotsimine küll nüüd ainult Olde rida. Pigem on pettumus, et president Kass ei ole suutnud piisavalt toetajaid leida (ei olene muidugi ainult temast see asi). Tema abil on küll paar päris head projekti tehtud, kuid mingit imet ei ole sündinud. Küll aga, kui isegi Kassi abil midagi suuremat ei leita, siis ilma Kassita? Kui keegi Sõõrumaa, Luige, Kilgi ... malesse tooks, siis oleks päris kõva sõna (ainult et unistuseks võibki see jääda).

Anonymous said...

Oli vaja siis Pärnits male juurest eemale peletada või?

Anonymous said...

"Lisaks, ei ole rahaotsimine küll nüüd ainult Olde rida."

Endale võiks vähemalt palga küll kuskilt välja ajada või kuidas? Näljas ja püksata tegevjuht pole isegi naljakas.

Marek Kolk said...

No seda küll. Ainult, et eeldatav uus tegevjuht peaks selle sama asja peale mõtlema (kuskilt omale aastas paarsada tuhat kokku ajama).

Anonymous said...

Kas ikka ei lõppe see soppamine? Üldkoosolekust veel vähe oli?

Anonymous said...

Millega soppad, pappi ju ei ole.

Anonymous said...

Oi-oi, Marek! Millega Sa jälle hakkama said. Lootsin, et eilsega tuleb 100 ära, aga võta näpust :))

Anonymous said...

Oli programm, olid head inimesed, oli nägemus, kuidas midagi muuta, ja mis peamine - oli ka soov muutusteks. Aga valmisolekut muutusteks siiski veel ei olnud. Veel.

Anonymous said...

Veel? Selline seisund on juba üle 10 aasta.

Anonymous said...

Kuidas edasi?
1. Praegu on liidus 46 klubi, enamus neist tuleb vaevu ots-otsaga kokku, pigem siiski ei tule ja tegutsetakse puhtalt entusiasmist.
Ilmselt vajub nii mõnigi mõttesse, kui leitaks igale liikmesklubile aastas veidi lisaraha, kas või 1000-2000 krooni.
2. Kui korralistel valimistel midagi ei muutu, siis tasub taotleda klubisid ühendavale (uuele) ühingule või liidule riigilt Eesti esindusõigust FIDEs. Pole mõeldav, et ebausaldusväärne MTÜ esindab meid järgmised 4 aastat rahvusvahelisel areenil.
3. Kellestki vabanemiseks tuleb teda edutada!

Marek Kolk said...

"Pole mõeldav, et ebausaldusväärne MTÜ esindab meid"

Kumb siis on ebausaldusväärne? MTÜ ise? Või on isikud, sel juhul kes? Kass? Olde? Liiva? Siil? Schuster?

Valimised tulevad, isikuid saab välja vahetada. Uuest võimalikust juhatusest ... kõik usaldusväärsed? Krupenski, Külaots, Sööt, Kaugja? Ingel pole neist keegi (kuid see ei tähenda, et nad ei võiks sobida), ingel ei ole ka mina ja ausalt öeldes keegi meist ei ole. Erinevalt teistest on näiteks Valgmäel see pluss, et tal ei ole poliitilisi luukeresi kapis (male alal) ja tema saab alustada valgelt lehelt (kõiki osapooli rahuldav variant, ainult et püsti hull peaks olema, et visata muu elu ära ja teha ainult male asju ... kas ta seda ise tahab, teab tema ise).

Üks asi millest tasuks aru saada, et kui ka mõni entusiast malesse tuleb, siis süüakse ta suhteliselt kiiresti välja (kuna usalduse puudus järjest suureneb, otsitakse nagu ikka vaenlase kuju jne, pinged on kerged tulema nii treenerite, klubijuhtide, maletajate jne vahel). Siin ei ole muud lahendust, kui kogu malerahaval tuleb veidi tolerantsemalt isikutesse suhtuda ... kuid seda on väga kerge öelda ja pea võimatu reaalselt teha. Seni kaua, kui üksteisele kaikaid kodaratesse loobitakse, ei muutu midagi paremaks.

Lisaks, absoluutselt ükskõik kes seda malet juhib, tema peab jagama kas olematut v väga väikest summat laiali ja konfliktid sünnivad imelihtsalt (kasvõi näiteks meistrite versus noortemale rahastamine). Ses suhtes mind panebki hämmastama see isikutes kinni olemine, nagu nimede muutus midagi olulist muudaks. Mingeid pisiasju mõneks ajaks jah (a la suhtlusprobleemid, lühiajaline renomee), aga midagi suuremat küll mitte.

Veel küsimus, nimetatud võimalikud "uued" juhatuse liikmed ei ole siin eriti oma nime all julgenud esineda (v.a. Kaido). Kas ma pean sellest järeldama, et neil pole midagi öelda, nad ei loe siinseid kommentaare (mis ei tundu eriti loogiline) või plõksitakse anonüümselt (nagu osa praegusest juhatusest)? Et siis midagi muutub jah ... täiesti vastuolus faktidega.

Anonymous said...

Njah tõesti oli hämmastav kui kiiresti Olde suudab suhted inimestega ära rikkuda, näiteks Valgmäega. Kahjuks ongi üsna palju ühes inimeses kinni.

Peep said...

"kui leitaks igale liikmesklubile aastas veidi lisaraha, kas või 1000-2000 krooni"

Kui MTÜ on katusorganisatsioon, siis katuse all olijad ehk klubid peavad kindlustama kõigepealt katuse tegevuskulud. Ja katuse ülesanne on vastutasuks luua oma liikmetele paremad tingimused tegevuseks ja arenguks, sealhulgas parema rahastamise leidmiseks.

Sellise sisuga selgituse sain MTÜ-de raamatupidajalt, kes küll jah ei tegele spordiklubide vaid invaliididega. Sisulist vahet pole, mõlemad ei saa iseseisvalt hakkama.

Ingmar said...

Marek: "Kui keegi Sõõrumaa, Luige, Kilgi ... malesse tooks, siis oleks päris kõva sõna (ainult et unistuseks võibki see jääda)."

See on üks päris ilus unistus; spordialaliidu juht on ärimehele märksa lähem amet kui sportlasele ja muteada on selliste juhtidega alaliidud üldiselt edukad. Mitte, et mul ükski ärimees tagataskust võtta oleks.

Anonymous said...

Kas Vaadeldaja on Mareki jaoks mingi malemaailma peegel? Äkki ongi olemas inimesi, kes siin kommentaariumis sõna võtta ei soovi?

Anonymous said...

Marek tahab teada, millised on opositsiooni loosungite hüüdmise järel väljapakutu elluviimiseks vajalikud allikad. Küsib ja küsib, vastust ei tule. Praegu jääb mulje, et kuskil keegi miskit olla rääkinud ja lubanud. Rahapuu täitsa olemas, vaja ainult õigetel meestel raputada. Konkreetselt keegi aga ühegi teesi taha seista ei julge. Küll teeks kui seda Oldet ees ei oleks. Aga vot, mida, kes ja eriti kuidas, ei ütle.

Marek Kolk said...

"Äkki ongi olemas inimesi, kes siin kommentaariumis sõna võtta ei soovi?"

Ei julge ... on tegelik põhjus.

Anonymous said...

Mareki seisukohad suudavad ikka ja jälle üllatada.

Anonymous said...

Marek võiks ise mõnel olulisel koosolekul kohal olla mitte siin pärida.

Marek Kolk said...

Noh, paljude anonüümsete käekiri ju reedab tegelikud isikud nende taga.

Pealegi, asju arutatakse mitte koosolekutel (sest vaidlemiseks pole seal eriti aega, ammugi veel mingiks analüüsiks), vaid enne seda. Koosolekul võib vaid hääletada ja esitada mingeid üldisi küsimusi, millele siis vastatakse suhteliselt segaselt, et teine pool enam-vähem rahuneks.

Anonymous said...

212.35 krooni:))))

Anonymous said...

Päris suur summa.