Sunday, June 6, 2010

Kaido ja Mark võitsid simultaanil osalenute enamikku

3.-6. juunini toimus Tallinnas eesotsas MA Vabaettur korraldamisel Beko noorte rahvusvaheline turniir ja simultaan.

A-turniiril (kuni 18a poisid) oli 25 osalejat, võitis Mark Lapidus
B-turniiril (kuni 12a poisid) oli 29 osalejat, võitis Dmitri Petrov
C-turniiril (kuni 8a poisid) oli 26 osalejat, võitis Artjom Menkov
D-turniiril (kuni 18a tüdrukud) oli 10 osalejat, võitis Ann Narva
E-turniiril (kuni 12a tüdrukud) oli 14 osalejat, võitis Marija Golubeva (Lätist)

Noorteturniirist kirjutas pikemalt juba Ülar Vaatlejas "Lapidus võitis BEKO/Vabaetturi noorteturniiri"

Rahvusvahelise malefestivali lõpuürituseks oli malesimultaan Harju tänaval kahekümnel laual. Simultaani andjateks olid Eesti valitsev meister Kaido Külaots ning noorteturniiri võitnud Mark Lapidus, kes tegid kordamööda käike. Alustas Kaido.
Simultaanil osalesid noorteturniiri parimad, üritusele kutsutud tuntud inimesed ning pealtvaatajad, kes üksikud tühjaks jäänud kohad täitsid.
Mitmekordse Eesti pokkeri meistri Ivo Jurno partiist toimus ka live-ülekanne, mida sai jälgida siit.
Ainukese võidu simultaani andjate üle saavutas Fenno-Ugria Asutus nõunik Jaak Prozes (fotol, allikas Delfi). Jaak alustas mängu vaikselt ning seisis kindlalt ühtegi olulist viga tegemata. Kaido ja Mark vangerdasid pikalt ning üritasid kuningatiival mängijat rünnata, kuid Jaak kaitses edukalt seisu ning haaras simultaaniandjate ebatäpsuse järel kindlalt initsiatiivi. Järgnes mõni väga tugev käik ning valge seis varises kokku ja Kaido ulatas vastasele käe.
Viigistasid ajaloolane, haridustegelane ja kirjastaja Andres Adamson ning noormaletaja Ilja Gabovitš. Ülejäänud 17 partiid lõppesid simultaaniandjate võitudega.

Mind oli palutud mängijatele nõuandjaks. Eelkõige jälgisin Tallinna Spordi- ja Noorsooameti juhataja Rein Ilvese, Andres Adamsoni ning Jaak Prozese mänge. Avanguteooriat mängijad väga ei paistnud teadvat, seega tegi arvatavasti neist parima valiku alustamiseks viigistanud Andres Adamson.. rahulik 1...g6 võimaldas peale tõsta küllaltki mugava ja mängitava seisu. Üldiselt kiidan mängijate malelist taset ning samuti julgust mõnel korral nõu küsida ning seda kuulda võtta.
Nõu võisid minult küsida ka kõik teised simultaanil osalejad. Kahjuks kutsusid nõu küsinud noored mind mängu vaatama suuremas osas juba kaotatud seisudes, kus aidata enam kahjuks ei olnud väga võimalik. Samuti usun, et mitmel tugeval noormaletajal oli endal algusest peale mängu mängides oma seisust palju parem ülevaade kui minul, seega ei julgenud kõigile ka väga segastes seisudes soovitusi jagada.

Kahjuks hakkas umbes tund pärast simultaani algust vihma sadama ning lõpuks võeti vastu otsus, et korraldajatest moodustatud komitee tegi veel käimas olevate partiide seise hinnates otsused tulemuste kohta ja kõigil lõpuni mängida ei õnnestunudki.


Teisi korraldajate ja pealtnägijate tehtud pilte näeb Vabaetturi pildigaleriist.

Simultaani juhtis, kommenteeris ja rahvast vaatama kutsus Margus Sööt. Eduka korralduse eest väärivad tänusõnu ka Igor Krupenski, Deniss Kovaljov, Toomas Valgmäe jt. Kiitus korraldajatele, tänud ürituse toetajatele, osalejatele ja pealtvaatajatele. Loodetavasti toimub taoline rahvusvaheline maleüritus ning vabas õhus ja meeldivas õhkkkonnas läbi viidud simultaan ka järgmisel aastal :)

4 comments:

Anonymous said...

Tüdrukute turniiri võitis ju E.Hanzatian?

Anonymous said...

Tüdrukute turniiri võitis ju E.Hanzatian?

Tuuli said...

Minule teadaoleva info järgi:
Ann ja Elvira said mõlemad 5,5 punkti. Omavahelises mängus võitis aga Ann, seega kuulub esikoht talle. Automaatselt genereeritud tabelis on see täpsustus veel tegemata.

Anonymous said...

Väga ilus noorteturniir oli. Kõikidele mängijatele raamatud ja pastakad kingituseks, esikolmikule fantastilised karikad. Tubli ettevõtmine!