Sunday, March 20, 2011

Kristjan Sander: On meil veel Maleliitu?

Teatavasti kuulutati 24.01.2011 välja Eesti Maleliidu üldkoosolek, mis pidi toimuma 2.02. Selle päevakorras oli juba 7. detsembril 2010 lõppenud juhatuse volituste "pikendamine", millist võimalust ei seadus ega põhikiri ette ei näe. Allkirjutanul on tekkinud küsimus, kas see koosviibimine üleüldse toimus? Mittetulundusühingute seaduse §21 lg. 7 järgi peab üldkoosoleku protokoll olema liikmetele kättesaadav 14 päeva jooksul pärast üldkoosoleku lõppemist, kuid ei Maleliidu koduleheküljel ega liikmete, kellelt olen küsinud, postkastis pole sellest märkigi. Täna näitab kalender juba 20ndat. märtsi.

H. Olde saatis justkui Maleliidu nimel välja kirja 3.02, milles nõuab klubi liikmete nimekirju ja teatab, et nende mittelaekumise korral ei anna Maleliit enam liikmetele infot Maleliidu tegevuse kohta. Saatsin selle siis 10.02.2011 maleliidu e-aadressil ära. Esitasin sealjuures ka järgmise küsimuse (mille esimest korda saatsin juba 04.05.2010):

Kuidas saab EML liige tutvuda juhatuse koosolekute protokollidega, mille kohta juhatuse esimees EML 2009. a. korralisel üldkoosolekul teatas, et nendega on EML liikmetel võimalik tutvuda ja kultuuriministeeriumile esitatud riiklike noortespordi ja tegevustoetuste kulutamise aruannetega?

Lisaks kordasin oma arupärimist Maleliidu maksuvõla põhjuste kohta.

Siiamaani ei ole mingit vastust tulnud. Vahest oskab mõni "Vaadeldaja" lugeja öelda, kas endine juhatuse esimees H. Olde täidab veel juhatuse esimehe kohuseid ja kui jah, siis millisel õiguslikul alusel? Kas üldse veel keegi tegutseb mingiski ametis või on meil nüüd hoopiski virtuaalne Maleliit...?

68 comments:

Anonymous said...

EML funktsioneerib.Täna on EML lehekülg lasknud välja juubeliõnnitluse.

Kristjan Sander said...

Väga äge.

Anonymous said...

Algas seebiooperi "KS vs EML" uus hooeag?

Marek Kolk said...

Teeme ikka vahet EML kodulehe ja EML kui organisatsiooni vahel.

See, palju Sten või mina kodulehele infot paneme või ei pane ei pruugi otseselt sõltuda EML tegevusest või mittetegevusest.

Hendrik Olde said...

Tere Kristjan,

ma mõtlesin, et Sinu klubi on oma tegevuse lõpetanud, sest 17.01.11 (just sellel kuupäeval olid Sa teinud oma pöördumised võimuesindajatele seoses EML-i juhatuse "väidetava sisesuhtluse volituste lõppemisega"- seega puudub Sinu meelest õigus Sinu kirjale vastamiseks) on tehtud kohtumäärus Tartu Ülikooli MK kohta:
M 20021832 / M1 Hoiatusmäärus registrist kustutamiseks: majandusaasta aruanne esitamata
Määruse tegemise kuupäev 17.01.2011
Jõustunud 17.01.2011
Lisatähtaeg 18.07.2011
Toimiku dokumentide kontroll.

Selle majandusaasta aruande esitamise tähtaeg oli 30.06.2010, kuid Sa ei ole seda siiani suutnud Äriregistrile esitada. Milles probleem?!
Kas ma saan aru, et klubi enam ei tegutse ja läheb sundkorras likvideerimisele...

Aga maleliit toimib jätkuvalt. Mitmed Eesti noorte MV-d on juba toimunud ja järjekordne valikturniir algab homme.

Edu Sulle klubi asjaajamise korrastamisel, sest see puudutab veidi ka EML-i. Kui pead pidevalt järge EML-i aruannete osas, siis ehk vahel saad mahti hoida "kätt pulsil" ka oma klubi asjadel ...

Anonymous said...

Kristjan Sanderi kohta sobiks hästi see vanasõna, et 1 loll suudab rohkem küsida kui 100 tarka vastata.

Anonymous said...

Kuule Olde, kui ministeeriumist saadetakse maleliidule mingi järelepärimine, kuidas sa sellele vastad? Samamoodi nagu siin? Et Kroonikast lugesid, et minister on loll?

Anonymous said...

Ah, te maleliidu mehed tehke see lihtne protokollike valmis, siis ei saa KS lõputult ilkuda.

Anonymous said...

"Aga maleliit toimib jätkuvalt. Mitmed Eesti noorte MV-d on juba toimunud ja järjekordne valikturniir algab homme."

Ja millised on noorte MV-de toimumises maleliidu teened, kui võistluste läbiviimise valu, vastutus ja kulu on klubijuhtide kaela peal? Kuni 18-a MV korraldas K-Järve Diagonaal, kuni 16-a MV Vabaettur, kuni 14-a MV teeb Reval-Sport jne.

Kristjan Sander said...

Tere, Hendrik

Kahju, et Sa järjekordselt teemast hälbid ja küsimuste kohta midagi ei ütle. Kas tõesti on nii palju varjata?

Kristjan Sander said...

Või siis ei ole sinna tõesti enam kedagi jäänud, kes oleks võimeline üldkoosoleku protokolli koostama, rääkimata koosoleku korrektsest läbiviimisest. 2010. a. augusti ÜK protokoll on ka tegemata. Üks protokollija oli teatavasti Marko Siil.

Anonymous said...

Teine protkollija oli teatavasti Tatjana Fomina.

Anonymous said...

Ei saada enam lihtsa protokolli koostamisegagi hakkama?

Anonymous said...

Sander kas sul naist on?

Anonymous said...

KS on hea näide sellest kui teise silmas nähakse pinda aga enda silmas olev palk jääb nägemata. Kogu tema aur läheb EMLile aga enda klubi kustutatakse varsti äriregistrist, kuna pole aega et oma klubiga tegeleda. Alles hiljuti sai Simo blogist lugeda et TÜ maleklubi üritusel osales ainult kaks inimest: KS ja Simo.

Huvitav oleks veel teada mitu TÜ MK esindajat osalevad sel nädalavahetusel toimuval ülikoolide meistrivõistlustel?

Anonymous said...

Marko, tee see protokoll valmis. Lihtne asi.

Anonymous said...

KS ei vali oma kirjutiste aega juhuslikult, artikkel ilmub loomulikult jälle vahetult enne olulisi otsuseid hasartmängu ja kultuurkapitali fondides ning loomulikult levitab KS seda infot jälle igal pool.

Anonymous said...

Igal kurjategijal on üldjuhul ka motiiv. Ma ei ole siiani aru saanud, mis on KS-i motiiv?

Anonymous said...

Mina jälle ei saa aru , miks ei või EML panna kodulehele õigeaegselt mitte ainult klubisid vaid maleüldsust huvitavat materjali??
Vastus võiks olla lühidalt:
Põhjus 1
Põhjus 2
jne

Anonymous said...

Kas KS on nüüd juba kurjategija? :)))

Anonymous said...

Praegune Eesti malejuht läheb pensionile umbes 25aasta pärast.Praegust ametit peab ta sinnani.....

Anonymous said...

maleklubi põhjalaskmine ei tee veel kellestki kurjategijat, seadused on meil pehmed. praktika näitab, et tuleb lihtsalt uus klubi.

Anonymous said...

Kuna külaots näiteks alustab just mängimist EM-il ja sinna saab registreerida ainult läbi kohaliku maleliidu, siis ta ikka vast tegutseb.
Või KS vaidlustab ka selle?

Anonymous said...

ti 1102 See uus ei peagi olema klubi,akadeemia sobib ka.

Anonymous said...

Ja võib ka korduvalt lihtsalt asja ümber nimetada, klubist akadeemiaks ja pärast vajadusel uuesti akadeemiaks või klubiks. Väike nimevahetus aitab ikka jälgi segada.

Kristjan Sander said...

Nii et seaduse ning EML põhikirja täitmist ei üritata isegi teeselda enam mitte. Mis seal ikka, eks see ole ilmselt järjekordne samm likvideerumise suunas. Kahju muidugi.

Kui H. Olde järgmine kord sõna võtab, siis oleks tore, kui ta ennast tutvustaks - kas ja millist organisatsiooni ta esindab ja mis alusel.

Anonymous said...

Tundub, et enam keegi tõesti ei viitsi isegi reageerida KS-i sõnamulinale. Maleliidu juhatust toetas 30 klubi.

Anonymous said...

Pigem 30 klubi kardavad suurt pealikku. Kui inimesed vaikivad, siis valitseb kurjus.

Anonymous said...

Eks suur pealik ole ka Muammar al-Gaddafile omaselt verejanuline, valmis oma vähegi pead kergitava rahva verre uputama. Ühe provintsi seltsiga juhtunu olgu teistele hoiatavaks näiteks.

Anonymous said...

Lugedes nõndanimetatud opositsiooni esindajate avaldusi on väga kaheldav kummal poolel on rohkem kurjust.

Anonymous said...

Kas keegi teab nimetada mõnda klubi millega Maleliit oleks esimesena tüli norima läinud?

Anonymous said...

Kas märtsi alguses Tallinnas toimuma pidanud rahvusvaheline Paul Kerese mälestusturniir jäi ära? Jaanuarist lükati see vist esmalt märtsi, aga pole kuulda olnud, et asi oleks märtsis toimunud.

Anonymous said...

Siin kirjutati juba varem, et ei olnud mõtet enam seda turniiri pidada, kuna KS tuli, nägi ja võitis selle väljaspool arvestust.

Ingmar said...

Kogu efektsuse juures ei sisalda see paljukorratud väide mingit informatsiooni. Turniir jäi ära, sest...?

Kristjan Sander said...

Kuskohas olid 30 klubi mille poolt? Kes seda väidab ja mis alusel?

Anonymous said...

Sadadesse tuhandetesse kroonidesse ulatuvaid riigitoetusi nautinud Kerese turniir jäi lihtsalt ära? Selle koha peal ootaks maleavalikkus küll paremat selgitust, kui et KS tuli, nägi ja võitis...

Anonymous said...

Keegi on vist väga kaua ära olnud, et pole selle aasta eelnevaid postitusi lugenud. Näha, et ei tee turniiridel vahet. Kerese turniiriks kutsutakse juba pea iga kolmandat turniiri. Õnneks pole rohkem ära jäänud kui see, millele toetust ei saadud.

Anonymous said...

Marko, tee see protokoll valmis, mis sa jamad.

Anonymous said...

siilil sõi kass pastaka ära.

Anonymous said...

...ja jänes pani seepeale plehku.

Anonymous said...

HO kirjutis sellest, et KS-l on majandusaasta aruande esitamat (lugege, et tähtaega pikendati jaanuarist juulisse) on tüüpiline näide Olde asjaajamisstiilist. Küsimustele vastab ta vastamata jättes, stiilis, et "ise olete samasugused". Ma ei ole küll KS pooldaja, aga pean tõdema, et juriidiliselt on KS-l õigus. Oleks hea, kui EML juhiks veidi tolerantsem, vähem väiklane ning oluliselt kultuursema väitlusstiiliga inimene. KS on Oldega paras paar, tema muudkui vaidleks ja vaidleks...

Kristjan Sander said...

Mina olen väga selgelt sõnastanud asjad, millega Maleliidu juures ei saa rahul olla: seaduse ja põhikirja süstemaatiline ignoreerimine ning puudulik järelevalve juhatuse tegevuse suhtes. Ei oleks mul mingit huvi Maleliidu asjaajamise üle kellegagi vaielda, kui juhatus hakkaks oma kohustusi liikmete ees korrektselt täitma ning lõpetataks olukord, milles juhatuse esimees on iseenda ülemus. See muidugi eeldaks, et üldse eksisteeriks sisesuhtes kehtivate volitustega juhatus...

Vaidlusi tekitavad info varjamine, liikmetele valetamine ja igasugu kahtlased mahhinatsioonid, millest viimane näide on too ärajäänud turniir. Praeguse seisuga on praktiliselt võimatu välja selgitada, kui palju selleks muudest allikatest raha saadi ning endine juhatuse esimees levitab selle juhtumi kohta ainult silmnähtavaid valesid.

Kui tuleb juhatus, mis hakkab põhikirja täitma ja liikmetega normaalselt suhtlema, küll siis asjad ka jälle laabuvad. Lõppude lõpuks sai ju ka H. Olde rea aastate jooksul vähemalt rahuldavalt hakkama ja minagi hääletasin tema poolt. Ta jäi lihtsalt oma kohale liiga kauaks istuma, minetas võime koostööks ja kompromisside otsimiseks ning hakkas arvama, et kõik vahendid on lubatud, et ainult võimu juures püsida.

Tulemusena aeti aastaid taga rahvusvaheliste suurturniiride korraldamise unistust, millest mitte midagi välja ei tulnud, majanduslik olukord on pidevalt halvenenud ja põhikirja täitmist isegi ei teeselda enam kuni lausa valimiste "äraunustamiseni". Eesti MV-de korraldamine näib olevat ainuke asi, mis veel probleemitult sujub.

Seda, et mingist strateegilisest juhtimisest pole enam ammu juttugi ja käib vaid pidev tulekahjude kustutamine, näitab juba see, kui mitu aastat pole meil arengukava. Augusti koosolekul küsisin kolm korda tollaselt juhatuse esimehelt, et miks see nii on, aga mingit vastust ei saanud.

Minu südametunnistus ei luba sellistele "arengutele" vaikselt kaasa noogutada ja kogu lugu.

Anonymous said...

Selektiivne südametunnistus.

Anonymous said...

Aga see südametunnistus lubab intriigitseda, saasta üles keerutada, male ja maletaja kuvandit reostada, turniire tuksi keerata, ebaolulisi juriidilisi peennüansse nõuda, mille sisuline pool male arengu juures just määrav ei ole, juhtida klubi, kus käib kohal 2, heal juhul 4 inimest kogu üliõpilasmassi juures, rahulduda oma rolliga male arengu juures, mis piirdubki vaid räuskamise ja tuuletallamisega, TÜ mainet ebasoodsalt kujundada, üliõpilasmängudele SELL lubada omalt poolt u 30 inimest, mis tegelikkuses tuli välja, et 5 TÜ inimest osales ning sedagi omal käel jne jne? Ilus südametunnistus, pole midagi öelda.....

Ingmar said...

Äkki tahate Kristjani isikuomaduste arutamiseks eraldi lõnga tekitada? Sest kuitahes põnevad need ka ei ole, Eesti male juhtimisega pole neil ikka midagi pistmist.

Anonymous said...

Kus neid KS-i isikuomadusi arutati??? Ja miks seda tegema peaks, kas tal on ambitsioon ise Olde koht endale saada? Muus osas kirjutati ju KSi tegemistest/mittetegemistest, mis male arengu(peetusega) ju üsna tihedalt seotud. Või kuidas, Ingmar?

Kristjan Sander said...

See, kuidas minu klubi oma tegevust korraldab, on Maleliiduga täpselt sama vähe seotud kui see, kas ma lähen vahel üle sõidutee vöötrajata kohas või ei. Tunnistan üles, eelmisel nädalal tõesti korra läksin. Anonüümid, andke nüüd tuld...

Minu klubil ei ole mitte ühtegi kohustust Maleliidu vastu täitmata. Küll aga ei täitnud H. Olde juhatuse esimehena Maleliidu kohustusi rea liikmete, sh. minu klubi vastu ning olles praegu nähtavasti juhatuse esimehe KT, ei tee ta seda jätkuvalt.

See, kuidas teatud kodanikud üritavad pidevalt juttu teemast kõrvale kallutada, näitab ka nii mõndagi.

Ingmar said...

Olgu, KS tegemisi. Isikuomadusi arutati kaugemal ülalpool. Kummagi seotust EMLi tegemistega ma ei näe.

Anonymous said...

Ikka te veel pole sellest "poolearulisest" alaliidujuist lahti saanud?
Ise olete maletajad, kes peaksid keskmisest kodanikust intelligentsemad olema!

Anonymous said...

Kui uus kultuuriminister ametis oleks vast õige aeg taas uksi paugutama asuda ja juhatuse ajaveebis tuld pursata.

Ajatu lugemine http://maleliidujuhatus.blogspot.com/

Anonymous said...

Õpetlik lugemine selle kohta mis võib Eestis juhtuda inimestega, kes midagi teha proovivad.

Kaarel said...

noo ma siiralt kahtlen, et juhatus neid uksi paugutama hakkab kui uus minsiter paigas. pigem levib sinna majja kuskilt mujalt jutt ja siis on järgmiseks paariks aastaks jälle KM ja EML suhetega kõik...
viimane aeg oleks inimestel maha istuda ja arutada, mis edasi saab eesti malest ja mida üldse tahtekse.

Anonymous said...

TÜ maleklubi võinuks olla eeskujuks, mida teistel järele teha. Nüüd on sellest saanud sõimusõna ja mitte Maleliidu või HO süül.

Tea kas uuski minister tahaks raha anda kui Maleliit selliseid klubisid esindab...

Anonymous said...

Sõnumi usaldatavust tõstab oliliselt sõnumi edastaja tegevu(setu)s. Kui siin võtaks Maleliidu tegevuse teemal sõna näiteks Vabaetturi (kus peetakse pidevalt võislusi, esindajad osalevad Eesti MV-del alates noorematest vanuse klassidest)esindaja, siis oleks ka nendel sõnavõttudel hoopis teine kaal. Aga kuna siin võtab sõna mingi luuserklubi esindaja, siis see paneb selle sõnumi hoopis teise valgusesse.
Kas KS ise aru saab et ta on tanki pandud, või ongi ta selline ullike? Või miks EMTÜ üldse sellisel tegelasel laseb möllata?

Anonymous said...

Siin on kellegil taas tekkinud omamoodi arusaam nagu KS esindaks EMTÜ-d. Millest tingituna sellised järeldused? See, et ta EMTÜ nõukogusse kuulub ei pea tähendama seda, et ta oma kommentaaridega EMTÜ-d esindab. Inimestel on siiski ka omad isiklikud seisukohad:)

Anonymous said...

Sellisel juhul paneb imestama, et selliste isiklike seisukohtadega inimene on EMTÜ nõukogus ning jätkab seal nagu midagi poleks olnud.

Anonymous said...

Ära imesta midagi. EML eesotsas on midagi sarnast.

Anonymous said...

Aga kui reklaamida ennast parema alternatiivina...

Anonymous said...

Eks paljus ju näivadki KS aktsioonid valimisreklaamina. Samas konkreetset tegevuste alternatiivi ei paista ja vorm on selline, et usaldust ei ärata. Kummalisel kombel tundub, et aitab hoopis olemasolevat kinnistada. Seda konkreetse ühisvaenlase kuju kehastuse kaudu, kelle rünnakute vastu enamus seljad kokku paneb, mis sest, et Maleliidu praeguse juhtkonna tegevust ka kõige paremaks ei pea. Mõistlikum areng niikauaks pidurdatud.

Kristjan Sander said...

Tere, Kaarel

Nagu Sa tead, toimus Sinu poolt soovitatud arutelu juba 2009. aasta alguses. Mitte miski ei takistanud EML juhatusel vahepealsel ajal siis saavutatud kokkuleppeid täitmast. Kahjuks aga puudus H. Oldel selleks igasugune soov ning igaks juhuks Ants Prii "kaotas ära" ka kokkusaamise lindistuse. Täitmata jäi ka H. Olde hiljem üldkoosoleku ees antud lubadus liikmete ligipääsust juhatuse koosolekute protokollidele.

Mis kasu on mahaistumisest ja arutamisest, kui on ette teada, et üks pool oma lubadusi ei täida?

Anonymous said...

Krisjan,

mängi parem malet, ära aja mingeid kokkuleppeid ja protokolle taga. varsti (kui mitte juba) ei taha keegi enam sinuga milleski kokku leppida.

vaevalt et nendes protokollides sisaldub midagi, mis valgust kardab. ja lihtsalt fakti korrutamine kuhugile ei vii. praegu jääb mulje, et üks konfliktis olev isik ei saa infot, samal ajal kui teiste elu info puudumise käes ei seisa. teavad ju kõik ilma protokolle lugemata, et seis pole kiita ja raha napib. seda pidevalt meelde tuletada pole erilist optimismi tekitav. pessimismi külvamine elu edasi ei vii.

Kaarel said...

maha istumine ja läbirääkimine on igatahes parem lahendus kui malele pideva negatiivse tähelepanu juhtimine.
ma olen seda sulle korduvalt öelnud ja sa ei ole ikka sellest aru saanud. aga noh, mis teha kui kohale ei jõua...

Kristjan Sander said...

Paraku teada on vähe, oletatakse aga paljut. Mida rohkem infot varjatakse, seda rohkem levivad igasugused kuulujutud ja oletused. See aga pole ju kellegi huvides - välja arvatud muidugi nende huvides, kellel tõepoolest midagi varjata on.

Mis optimismi peaksid tekitama faktid, et juhatus põhikirja ja seadust millekski ei pidanud ja praegu pole üleüldse selge, kes ja mis alustel juhatuse kohuseid täidab?

Kristjan Sander said...

Paistab, Kaarel, et sulle on oluline läbirääkimine kui protsess, mitte et selle abil mingitele tulemustele jõutaks.

Anonymous said...

see aluste värk paistab ainult ühe inimese probleem olevat, teised saavad millegipärast hakkama. ilmselt liiga vähe koolis käinud.

ei imestaks, kui järgmise aktsioonina tuleks tõestus, et juhatuse poolt korraldatud selle aastanumbri sisse jäänud Eesti meistrivõistlused on kehtetud.

Kaarel said...

oleneb, mis tulemusi saavutada tahetakse. kui sa soovid Olde tingimata maha võtta, siis on jah tark proovida maleliidust luua nii negatiivset kuvandit kui üldse võimalik, et rahakraane mõjutada. kui soov on eesti malet aidata (mis ei tähenda, et Olde peaks ametisse jääma), siis oleks targem tulemusteni jõuda läbirääkides.

aga üldiselt ma ei näe mõtet enam sinu artikleid siin kommenteerida. ma soovitan ka teistel inimestel seda boikoteerida. kui keegi enam ei reageeri kristjani artiklitele, siis äkki leiab ta ka õige mooduse, kuidas eesti males asju paremuse poole suunata.

Kristjan Sander said...

Kaarel, nagu ma olen korduvalt öelnud, ei ole küsimus isikutes. Küsimus on selles, mida need isikud teevad. H. Olde võiks minu poolest edasi jääda, kui tema tegevuse üle tekiks järelevalve. Kahjuks on aga nii, et ta on korduvalt demonstreerinud, et ta ei täida läbirääkimistel kokkulepitut ega mujal antud lubadusi. Läbirääkimised ei too mitte mingit tulemust, kui neil kokku lepitut pärast ei täideta.

Anonymous said...

Markol ikka viimaste koosolekute protokollid tegemata, äkki katsuks nende elementaarsete asjadega kuidagi ühele poole saada?