Monday, November 26, 2012

Margus Sööt: Pühajärve maleturniiril võidutses Nigel Short


Pühajärve Puhkekeskuses 23.-25. novembrini toimunud rahvusvahelise kiirmaleturniiri võitis Inglismaa suurmeister Nigel Short 28,5 punktiga 31st, teise kohal sai Eesti esimaletaja suurmeister Kaido Külaots 24,5 punktiga ja kolmanda Soome esimaletaja suurmeister Tomi Nybäck 23 punktiga.

Neljandat-viiendat kohta jagasid suurmeistrid Normunds Miezis Lätist ja Aleksandr Volodin Eestist, mõlemad mehed kogusid 22,5 punkti, kuues-seitsmes koht läks samuti jagamisele – rahvusvahelised meistrid Tarvo Seeman ja Riho Liiva kogusid mõlemad võrdselt 22 punkti.

Esikümne lõpetasid FIDE meister Olev Schults 20,5 ning rahvusvahelised meistrid Axel Smith Rootsist ja Olav Sepp Eestist võrdselt 20 punktiga.

Traditsioonilisel Pühajärve kiirmaleturniiril oli tänavu 32 osalejat. Mängiti handicap süsteemis, maletajad olid jaotatud tugevusgruppidesse, mis määras mõtlemisaja pikkuse (näiteks 1. grupi ja 5. grupi suhe oli 2:18). Süsteem, kus suurmeistril oli 2 minutit mõtlemisaega malefanaatiku 18 minuti vastu, muutis partiid väga pingeliseks ja üllatusterohkeks.

Kõige tugevama tugevusgrupi parim oli turniiri üldvõitja Nigel Short, teise tugevusgrupi võitis Tarvo Seeman, kolmanda Olev Schults, neljanda Soome maleföderatsiooni president Panu Laine ja viienda Hendrek Kelder.

Pühajärve Puhkekeskuse omanikule härra Tiit Vähile on tänavu juba kolmeteistkümnendat korda toimunud malevõistlus aastate jooksul pakkunud mitmeid meeldivaid kohtumisi tuntud malesuurmeistritega ja häid emotsioone, Vähi on võimalusel alati ka ise võistluse ajal Pühajärvel. „Mul on väga-väga hea meel, et maleinimesed siia Pühajärvele tulevad ning tulevad ikka ja jälle tagasi. Ma usun, et kõik inimesed, kes siia tulevad, nii Eestist kui ka mujalt, naudivad seda mängu, puhkust, kohtumist sõpradega,“ rääkis Vähi.

Tiit Vähi on ise samuti malega põgusalt seotud, malekäigud sai ta selgeks umbes 8-aastasena, algkooli päevil osales ta isegi malevõistlustel, keskkooli ajal jäi malele aega vähem, ülikooli ajal peaaegu mitte üldse, kuid pärast ülikooli Nõukogude sõjaväes teenimise ajal sai paari aasta vältel malet mängitud üsna palju. Seetõttu oli Pühajärvel maleturniiri korraldamise idee igati teretunud.

„Male on väga intelligentne mäng, ei usu, et kellelgi saab olla mingit muud kui positiivset emotsiooni, kui keegi räägib malest. See võistlus sobis hästi Pühajärve Puhkekeskuse konteptsiooni, võistluse algusaastad jäid Pühajärve endise sanatooriumi taastamise aega, planeerisime Pühajärvele aktiivse puhkamise kohta, kus on võimalik nautida ilusat loodust, pidada konverentse-seminare, ettevõtete nõukodasid ja loomulikult osaleda mitmesugustel spordivõistlustel ning kui tuli pakkumine hakata tegema Pühajärvel maleturniiri, sai see vastu
võetud,“ selgitas Vähi.

Turniirivõitja Nigel Short hindas handicap süsteemi huvitavaks, kuid väga raskeks kujunes tema jaoks võistluse teine päev, mil tuli mängida koguni 17 partiid.

„Minu tulemus oli fantastiline, ma tõepoolest ei osanud oodata nii palju punkte – see on väga-väga kõrgel tasemel resultaat. Maksimaalselt oli mul siin partiile mõtlemisaega kümme minutit, kuid nii mõneski partiis pidin toime tulema ainult kahe minutiga. Kui mängid kahe minutiga, siis pole vahet, kui kehvasti mängib vastane, pead olema täielikult kontsentreeritud, kõige tugemasse tugevusgruppi kuulumine tähendab, et igale partiile peab maksimaalselt keskenduma, muud valikut lihtsalt ei ole,“ rääkis Short.

Küsisime, kuidas suhtuks turniirivõitja mõnel järgmiselgi samalaadsel võistlusel osalemisse Pühajärvel. „Kui võidad turniiri, siis üldjuhul soovid samale võistlusele uuesti tagasi tulla, kuid Pühajärve puhul ma mõtleksin eelnevalt sellele, sest teisel päeval oli ikkagi liiga palju partiisid, see oli hullumeelsus, nõnda võib haiglasse sattuda, ma ei tee nalja – stress oli meeletu. Vaatame, võib-olla kuue kuu pärast olen unustanud kui stressirohke see oli ja meenutan vaid oma häid mälestusi siit,“ sõnas Short.

Tulemused, põnevamad partiid ja põhjaliku statistika leiab huviline turniiri interneti erileheküljelt aadressil http://www.eestimale.ee/pyhajarve2012/ Pühajärve kiirmaleturniiri peakorraldaja oli Stamina Spordiklubi ja peatoetaja Pühajärve Puhkekeskus.

Turniiri üks kaunemaid partiisid sündis 18. voorus, tõeline meistriteos, mis kandideeriks parima partii iluauhinnale igal maleturniiril. Kolmandasse tugevusgruppi kuulunud Ants Vihmand meelitas omapärasesse avangulõksu võistluse noorima osaleja 14-aastase Henrik
Haavamäe.

Ants Vihmand - Henrik Haavamäe

1.e4 e5 2.Re2 Rf6 3. f4 exf4 4.Rxf4 Rxe4? 5.Le2! Le7 6.Rd5! Le5 7.Rbc3 c6 8.d4! Lxd4 9.Oe3!! Rxc3 10.Og5+ Rxe2 11.Rc7# Matt! Lõppseis väärib kahtlemata diagrammi.



No comments: