Saturday, June 25, 2011

Uudiseid arvutimalest

Järgnevalt sellest, mis vahepeal arvutimales toimunud on. Kõige tähtsam muidugi on vastuolu, mis on seotud kommertsprogrammi Rybka päritoluga. Mäletatavasti hakkas kõik sellest, kui 2009. aasta oktoobris avaldasid anonüümsed programmeerijad valenimede all programmi IPPOLIT, mis oli tolleaegse maleprogrammide edetabeli juhi Rybka 3-ga vähemalt võrdsel tasemel. IPPOLITi uuemad versioonid said endale teise nime, aga põhimõtteliselt kuuluvad programmid RobboLito, Igorrit, Ivanhoe, Firebird ja Fire samasse perekonda ja on üksteisega väga sarnased. Rybka autor Rajlich süüdistas IPPOLITi loojaid Rybka koodi kasutamises ning kuna selliseid juhtumeid oli varem esinenud, keelati uue programmi nime mainimine tähtsaimas arvutimale foorumis talkchess.com esialgu ära. Rajlich ei esitanud aga oma väidetele mingit tõendavat materjali ja aegamööda hakati selle programmiga seotud küsimusi foorumis vabalt arutama. See-eest kerkis esile väide, et Rajlich ise on ebaseaduslikult kasutanud programmi Fruit 2.1 koodi.

Asi sai uue hoo sisse jaanuaris 2011, kui vahepeal mitu aastat arvutimalest eemal olnud Fruiti autor Fabien Letouzey saatis talkchess.com foorumisse avaliku kirja, kus ta kinnitas väiteid, et Rybka sisaldab Fruiti koodi. Märtsis saatsid 12 programmeerijat ICGA-le (International Computer Games Association; organisatsioon, mis korraldab arvutiprogrammide MM mitmel alal) avaliku kirja, kus nad nõudsid programmide põhjalikumat kontrollimist enne võistlusele lubamist, et vältida Rybka-taoliste juhtumite kordumist. Kogu vastuolu jõudis isegi suurde meediasse - sellel teemal avaldas artikli prestiižne Saksa ajakiri Der Spiegel. ICGAsse loodi Rybka uurimiseks komisjon, mis hetkel tegeleb asjaga ja pole veel otsusele jõudnud.

Kogu sellel vastuolul on vähemalt üks hea tagajärg - IPPOLITil põhinev programm Houdini on viimaks ometi CCRLi nimekirjas, kus ta asub esimesel kohal edestades 72 punktiga Rybka 4. Houdinist veel niipalju, et see on maailmameister Anandi lemmikprogramm.

Lõpetuseks ülevaade vahepeal ilmunud olulisematest programmidest:

Stockfish 2.1.1 - Vabavaraline programm, on ligikaudu võrdne Rybka 4-ga. Väidetavalt on programm isegi tugevam, kui selle mõnda parameetrit muuta (huvilistele Mobility (Middle Game) - 150; Mobility (Endgame) - 150; Space - 150), aga seda pole veel jõutud kontrollida. Kindlasti muudavad need seaded programmi huvitavamaks ja ründavamaks.

Critter 1.01 ja Critter 1.2 - Vabavaraline programm. Versioon 1.01 on edetabelis neljandal kohal jäädes Rybkale ja Stockfishile alla 45 ja Houdinile 110 punktiga. Kui ma postitust kirjutama hakkasin, avastasin, et täna on ilmunud uus versioon 1.2, mis peaks olema veel tugevam. Kui palju, selgub varsti.

Komodo 2.01/2.03 - Komodo on vabavaraline programm, mille autorid on seadnud eesmärgiks võimalikult inimesele sarnase mängustiili saavutamise. See on ka üks väheseid tasuta programme, mille meeskonnas on tiitliga maletaja - GM Larry Kaufman, kes oli kunagi Rybka meeskonnas. Komodo tundubki positsiooniselt teistest programmidest natuke parem, kuid selle nõrgaks küljeks on taktika. Programm pole veel edetabelisse jõudnud, kuid arvatav tõus võrreldes eelmise versiooniga on u 100 punkti, mis tähendab 5.-6. kohta.

2 comments:

Anonymous said...

Põnev lugemine, tänud autorile.

1932 said...

Kas teie hääletus ikka töötab?