Tuesday, August 3, 2010

Uued maleprogrammid

Juunis ning juulis tuli välja mitu uut tugevat programmi:

Stockfish 1.8 - Tasuta programmi uus versioon on eelmisest 20 punkti tugevam ja on kindlustanud endale teise koha ametlikes edetabelites Rybka 4 järel.

Houdini 1.03a - Vastuoluline programm, mida, nagu teisigi IPPOLITi tuletisi süüdistatakse Rybka kloonimises. Neid väiteid pole aga veel seni suudetud ega üritatudki tõestada. Sellegipoolest enamik arvutiprogrammide testijaid Houdinit oma reitinguedetabelitesse ei lase. Siiski, üks on seda teinud ja tema nimekirjas on Houdini esimene, edestades Rybka 4 umbes 15 punktiga.

Tegemist on tõepoolest väga hea programmiga. Minu programmidest on see näiteks ainus, mis näeb selliseid sügavmõttelisi positsioonilisi kahinguid nagu 25. ...Ve6! partiis Reshevsky-Petrosjan, 1953. Ühe positsiooni põhjal ei saa järeldusi teha, aga muljetavaldav on Houdini kindlasti.

Critter 0.80 - Critteri eelmine versioon oli suurüllatus, mis 200-punktilise hüppega jõudis programmide tippu. Versioon 0.80 on aga veel ~40 punkti tugevam, mis peaks andma edetabelis 3.-4. koha. Critteri avamisel võib viirusetõrjeprogramm anda valehoiatuse, et tegemist on viirusega. Sellest lähemalt siin.

Rybka 4 - Rybka 4 ilmus küll juba mais, kuid selleks, et täpset taset näha, läheb aega. Pigem on Rybka uus versioon pettumus; suurt edasiminekut tugevuses ei ole toimunud ja tasuta Houdini on kommertsprogramm Rybkast tugevam. Lisaks on Stockfish ja Critter muutunud ohtlikeks konkurentideks. Üleüldse on Rybka autori Rajlichi maine langenud ja seda neljal põhjusel:

1) Rybka 4 ilmus lubatust peaaegu aasta hiljem.

2) Ilmumata jäi lubatud Rybka 3+, kus oleks olnud mõned Rybka 3 vead parandatud.

3) IPPOLITi jms. programmide süüdistamine Rybka koodi kasutamises. Rybka koodi kopeerimist on varem juhtunud ja siis on Rajlich alati suutnud seda näidata. Seekord pole aga mingit tõendusmaterjali väidete kinnitamiseks isegi mitte esitatud.

4) Rajlichil endal lasuvad kahtlused, et Rybkas on koodi, mis pärineb programmist Fruit.

1 comment:

Anonymous said...

Volodinil juunioride MMil 4 punkti 5st. Väga tugev koosseis.