Monday, December 14, 2009

Maailma Karikas: Võitja on Gelfand

Täna lõppes Hantõ-Mansiiskis Maaima Karikas, mille võitis tasavägise heitluse järel Iisraeli suurmeister Boris Gelfand. Ka Vaadeldaja lugejate hääled jagunesid peaaegu võrdselt: Gelfandi võitu ennustas 18 ja Ponomariovi oma 19 inimest.

Finaal algas nelja viigiga tavamales. Mõlemad vastased olid väga ettevaatlikud ning ei soovinud liigseid riske võtta. Gelfand ütles intervjuus, et ta tahtis küll valgetega võita, kuid must kaitses end väga täpselt ja rünnakuvõimalusi ei tekkinud. Ponomariov, kes oli finaalijõudmises kindel, ostis enne turniirile tulemist lennupileti edasi-tagasi kuupäevaga 16. detsember. Tema ütles pressikonverentsil, et tahaks veel tavamalet mängida.


Formaat nägi järgmisena ette aga nelja kiirpartiid. Esimeses mängus hoidis Gelfand viigi ära lõppmängus ratsuga oda vastu. Teise partii Gelfand võitis ja peale viiki kolmandas mängus olid Ponomariovi šansid väikesed, kuid ukrainlane siiski võitis mustadega viimase kiirpartii.

Kuna seis oli jälle viigis, hakati mängima välku. Gelfand võitis esimese partii 20 käiguga, sest Ponomariovil jäi lipp kinni. Nüüd oleks viigi korral juba matš lõppenud, kuid Ponomariovi võiduisu oli suur ja ta alistas Gelfandi teises mängus. Kolmandas ja neljandas mängus suutis kogenud Gelfand mõlemal korral vastasest jagu saada ja Maailma Karika võit läks talle.

Gelfand kvalifitseerus nüüd kandidaatide turniirile, mis toimub 2010. aasta lõpus. Seal mängivad omavahel kaheksa mängijat, turniiri võitja saab õiguse mängida maailmameistritiitli peale.

4 comments:

Anonymous said...

Taname huvitava blogi

Anonymous said...

Turu, kas sa oled eestlane? kas sa ewsti keelt oskad?

Targutis said...

Turu on eestlane, aga ewsti keelt ta küll ei oska.

Anonymous said...

Minge leidke ennast kuskilt.
Keep up good work, Turu!