Monday, March 30, 2009

Esita oma küsimus Hendrik Oldele!

Kuna eelmise postituse kommentaarides läks asi käest ära, siis teeme siia uue teema.


Meie kallitel lugejatel on ainulaadne võimalus - nimelt toimub Vaadeldaja järjekordne online-intervjuu Eesti Maleliidu juhatuse esimehe Hendrik Oldega. (pildil vasakul)

Kõik, kes soovivad midagi küsida, võivad seda teha antud postituse kommentaarides. Hendrik Olde garanteeris, et vastab kõigile küsimustele, mis on esitatud oma nime all, anonüümsetele ja igasugu "malehuvilistele" ei pruugi vastust tulla. Palume esitada küsimusi, mis on seotud otseselt Hendrik Olde ning EML tegevusega.

Hendrik Olde on Fide meister, eesti reiting 2289 (kiirmale - 2344, fide - 2309). Aastal 1995 koostas ta raamatu Paul Keresest.
Aastal 1996 jagas ta koos Sergei Zjukiniga Eesti Meistrivõistlustel 1st kohta.

Küsimuste esitamiseks on aega kaks nädalat.
Pildi link.

Vasakul on tekkinud link: Avalda arvamust! Sinna kommentaaridesse võib kirjutada kõigest päevakajalisest, oma arvamusest millegi kohta jms. Sellega üritame hoida ülejäänud kommentaare puhtamana!

18 comments:

nikitheone said...

Hendrik Oldele eelnevalt esitatud küsimused:

Kaarel Nestor:

Kuidas te seletate Eesti Maleliidu praegust maksuvõlga?
Kas teil on ideid, kuidas Eestis praegust noortemale taset tõsta, et meilgi omad Carlsenid välja tuleksid?
Kuidas te kommenteerite seda, et teie ja mitmete eesti tippmaletajate (eesti mõistes tippmaletajad) vahelised suhted ei ole just kõige paremad?


Kaarel Alasoo:

Mida peate enda suurimaks saavutuseks Eesti male heaks?

Kuidas sujub ettevõtmine "Male MK Eestisse"? Mis on meie suurimad miinused ja plussid selle taotlemisel?

Ilmselt igal maletajal on mängitud mänge, millest nad ise väga lugu peavad. Millised mängud teil endil kõige eredamalt meeles on?

Keda näete viie aasta pärast Eesti maletajana nr.1?

Mida arvate mõttest teha mõne järjestikuse NL turniiri asemel üks turniir? Kus kahel-kolmel nädalalõpul mängitakse ühte turniiri, aga pikema ajakontrolliga.

Jürgen Innos, tippmaletaja Tartust:

1) Kuidas lastel (maleliselt) läheb?
2) Kui palju kulus 2008. aastal maleliidu raha teie isikule (palk, ametiauto kulud + muud kompensatsioonid) ja kui suure protsendi see moodustas maleliidule riigi poolt eraldatud summast? Palun ligikaudseid numbreid.
3) Kas olete palgaga rahul?
4) Kirjeldage palun oma "tüüpilist" töönädalat.
5) Milliseid võõrkeeli valdate?
6) Teie tugevused ja nõrkused juhina?
7) Kui paljusid maailma tippmaletajaid isiklikult tunnete? On ka mõni lähedane semu?

Simo Runnel:

Millised võiksid olla järgmised Eestis ilmuvad maleraamatud?

Gert Elmaste:

Jaanuari kuus toimus EML eestvedamisel nn ümarlaud Eesti malet ja maleliitu puudutavatel teemadel. Kohtumisel, millel osalesin ise ja osalesid ka Sina Hendrik, sai paika pandud mitmed tähtajad ja lähiaja tegemised. Paraku on päris mitmed tähtajad jälle mööda veerenud. Milles põhjus? Kas juhatus ei ole töövõimeline?
Parimat soovides

nikitheone said...

Kuidas Te hindaksite oma paari viimase aasta tööd? Mis on suurimad kordaminekud, mis on olnud suurimad ebaõnnestumised?

Marek Kolk said...

Lp H. Olde,

millisena näete Eesti male tulevikku ? Kas Eesti peaks rohkem keskenduma suuremeistritele, noortele, üksikjuhtumitele v harrastajatele ? (Kas meie prioriteet on pigem võistkondlik maleolümpia, noorte EM, MM v võimalike üksikute tähtede tõus v Eesti kohalike harrastajad (nt projektid nagu Hiiumaa Suvi, Tartu Suvi, I. Raua memoriaal ...)). Üsna selge, et kõigile ressursse ei jätku.

Kuidas saaks edendada naiste malet Eestis ? Kunagi oli see väga kõrgel tasemel, millist ilmselt enam ei saavuta, aga kas Eesti Maleliidul on ideid, kuidas vastavaid projekte soodustada (rohkem väärtustada ... v on see praegu Teie meelest juba piisavalt väärtustatud) ?

Kas Teie meelest on Eestis turniire liiga palju v pigem vähe ? Millisest formaadist on pigem puudus ja millist formaati peaks Eesti rohkem arendama ? [Tavamale, kiirmale, midagi vahepealset ?]

Siin küsiti juba raamatu kohta. Kas näete mingit perpektiivi Eesti keelse malekirjanduse osas (paberkandjal v elektrooniliselt) ? Venekeelset head materjali on palju (nt lõppmängude, keskmängude, sissejuhatavad avangute teooriad), kuid noorem generatsioon sellest enam aru ei saa. Või piisab, kui on olemas inglise v muu keelne kirjandus ? Kas näete võimalusi nt EML-l toetada elektroonilisi projekte ?

Mida peate enda tugevaks ja mida nõrgaks küljeks Eesti male juhtimisel ?

Anonymous said...

Tundub, et kellelgi pole järsku midagi küsida, aga sellist võimalust ei tule enam kaua kaua ...

Anonymous said...

Kus on siis järsku tuhanded Olde toetajad? Miks ei tule palju toredaid küsimusi, millele saaks vastata demagoogilise hämaga?
Tundub, et kellelgi pole järsku midagi küsida, aga sellist võimalust ei tule enam kaua kaua ...

Anonymous said...

Tuhandeid toredaid küsimusi ?

Siin pole isegi mittetoredaid ...

nikitheone said...

Ma ise imestan ka, miks nii vähe küsimusi on.

Kõik koguaeg vinguvad ja räägivad, aga näed - oma nime all julgevad vähesed midagi küsida.

nikitheone said...

Peep Narusberg:
Hendrik, mis Sa arvad, miks meie maletajad ei armasta sponsoreid?

Mida on eesti male viimastel aastatel andnud/andmas sponsoritele, et nende huvi toetada ei raugeks ja kogunisti kasvaks?

Kas harrastajate endi panus üritustesse peaks olema suurem?

Kristjan Sander said...

1) Kas EML on käesoleva hetke seisuga võlgu liikmesklubidele kultuuriministeeriumi kaudu eraldatavat noortespordi toetusraha? Kui jah, siis kui palju, millistele klubidele ja millise perioodi eest?

2) Kas EML on käesoleva hetke seisuga aruandevõlglane mõne avalikust sektorist pärit rahastaja ees? Kui jah, siis kellele ja mis osas?

3) Kas EML juhatus kavatseb käesoleval aastal täita põhikirja p. 37 teist lõiku ja esitada lõppenud majandusaasta aruande üldkoosolekule kuue kuu jooksul?

Lisaks palun jätkuvalt vastust küsimustele, mille esitasin 8. jaanuaril 2008 ja millele ma ei ole siiamaani mingit sisulist vastust saanud (keeldumist vastata ei saa lugeda vastuseks).

4) 2007. aasta EML üldkoosolekul palus juhatuse esimees H. Olde EML liikmetel paberkandjal EML majandusaasta aruannet mitte levitada. Mida ja mis põhjusel on EML majandusaasta aruandes varjata?

5) 2006. aasta EML üldkoosolekul ei lubatud osaleda Tartu Ülikooli Maleklubil, hoolimata sellest, et klubi esindaja Jaan Narva viibis kohal koos esindusõigust tõendava dokumendiga. Millisel õiguslikul alusel ei lubatud EML ühel liikmel üldkoosolekul osaleda?

6) 2007. aaasta Euroopa võistkondlikule MV-le lähetati nii meeste kui naiste võistkond ilma varumängijateta hoolimata võistkondade liikmete vastupidisest soovist. Millistel kaalutlustel see otsus tehti ning kas maksimaalse sportliku tulemuse huvides polnuks varumängijate kaasamine? Kui suured olid sellest võistlusest osavõtu kulud?

7) 23.11.2006 saatsid 5 liikmesklubi EML juhatusele tähitud kirja nõudega kutsuda kokku erakorraline üldkoosolek. Kirja kohalejõudmist kinnitav Eesti Postist pärinev dokument on avalikustatud aadressil http://www.diagonaal.ee/index.php?name=News&file=article&sid=79. Kas see kiri jõudis EML juhatuseni ning kui ei, siis millistel asjaoludel ning mida on ette võetud, et selline juhus ei korduks?

8) 2007. aaasta Euroopa noorte individuaalsetel MV-l saatis Eesti noortekoondist peatreenerina välismaa kodakondsusega Leonid Rohovoy, kes ei valda eesti keelt. Tegu oli ainsa EML poolt tasustatud eesti laste treeneriga neil võistlustel. Millistel kaalutlustel lähetati vene keelt mitteoskavate eesti laste osalusega koondise peatreenerina treener, kes ei valda eesti keelt ja kas selline olukord võib korduda ka tulevikus?

9) EML põhikirja p. 27 lg. 2 järgi kutsutakse juhatuse koosolekutele nii meeste kui naiste arvestuses valitsevad Eesti meistrid. Kas seda nõuet on 2007. aastal järjekindlalt täidetud? Lisaks: Kas seda nõuet on 2008.-2009. aastal järjekindlalt täidetud?

10) H. Olde on korduvalt mitte kohtuniku, vaid EML juhatuse esimehena sekkunud võistlustel FIDE malekoodeksi järgi kohtuniku haldusalas olevate küsimuste (näiteks osalejate vahelised vaidlused) lahendamisse kohtuniku asemel (sealhulgas näiteks 2007. a. Eesti klubide välkmale MV-l, kus ta ise osales ka võistlejana). Milline on juhatuse seisukoht juhatuse esimehe sellise käitumise kooskõlast FIDE malekoodeksi ning fair play reeglitega? Kelle poole peab võistlusel osaleja nii EML juhatuse esimehe kui võistluse kohtuniku üheaegsel kohalviibimisel pöörduma?

Margus said...

Eesti Maleliidu juhatusse on käesoleval sajandil kuulunud aastail 2002-2004 Jaan Ehlvest ja Tatjana Fomina, aastail 2004-2006 Jaan Narva, aastail 2002-2007 Kaspar Kaugija (palun mind parandada, kui eksin veidi mõne aastaarvu osas), kes kõik on lahkunud Hendrik Olde juhitavast meeskonnast suurema või väiksema tüli saatel. Endiste Eesti Maleliidu juhatuse liikmete kõrval on Hendrik Olde suhted üsna kehvad ka mitmete maletajatega, kuuldavasti ka rahaeralduste üle otsustavate ametnikega. Kas Hendrik Olde tunnetab usalduskriisi enda isiku suhtes? Kas kujunenud olukorras poleks Eesti malele parem, kui maleliidu etteotsa asuks mõni uus inimene, kes saaks alustada nii-öelda puhta lehena?

Kui palju erakapitali on suutnud Eesti Maleliit ja isiklikult Hendrik Olde viimastel aastatel (näiteks viimasel kolmel või viimasel viiel aastal) male juurde kaasata?

Millised ettevõtted / ettevõtjad on olnud viimastel aastatel Eesti Maleliidu suuremad toetajad ja millistes suurusjärkudes toetussummadest käib jutt?

Millisel real või millistel ridadel kajastuvad sponsoritelt saadud summad Eesti Maleliidu majandusaasta aruannetes?

Kui hea või halb on Eesti Maleliidu majandusseis Hendrik Olde hinnangul? Ega ometi ei või juhtuda, et ühel hetkel avastavad maletajad alaliidu pankrotis olevana?

Levib jutt, et seoses Maailma Karikaturniiri korraldamisega Eestis asutab tänane Eesti Maleliidu juhatus alaliidu kõrvale mingit "rakukest" (sihtasutus vms)? Kas see info vastab tõele? Ja kui, siis millistel eesmärkidel soovitakse sellist "rakukest" alaliidu kõrvale luua ja miks ei võiks kogu asjaajamine käia läbi Eesti Maleliidu?

Kas vastab tõele, et Eesti Maleliit venitab juba aastaid Kultuuriministeeriumi poolt sihtotstarbeliselt eraldatavate noortespordi rahade ülekandmisega maleklubidele? Kui jah, siis miks?



Küsib Margus Sööt

Marek said...

No lõpuks ometi tuli rida küsimusi (kusjuures mul on hea meel, et ka kriitilisi küsimusi on) ... kuid ometi on veider, et paljud teised, kellel muidu palju etteheiteid, ei julge (v ei viitsi) küsida.

Anonymous said...

Või ei taha küsida Marek, sest liiga palju valet on meie ümber.

Anonymous said...

Lp. Hr. Hendrik Olde!

Juba aastad räägitakse ning on ka ilmunud artikleid teemal - Hr. Olde ja Fomina vahelisest konfliktist. Kuidas on Teie poolne kommentaar?
Mis "kana" on Hr. Oldel Fominaga "kitkuda"?

Tänan!

Malehuviline Maria

Anonymous said...

Hendrik sina vä?

nikitheone said...

Enam küsimusi esitada ei saa.
Küsimused on ära saadetud Hendrik Oldele. Jääme ootama vastuseid (ca nädal, võib-olla rohkemgi)

Anonymous said...

ca nädal, võib-olla rohkemgi möödas. Kas on vastustest midagi kuulda?

Anonymous said...

Tundub, et kellelgi pole järsku midagi vastata, aga sellist võimalust ei tule enam kaua kaua ...

Kristjan Sander said...

Varsti saab kuu aega mööda. Ilmselt läheb sellagi asjaga nagu tavaliselt.