Saturday, August 2, 2008

CCM8

CCM8 - kas Vaadeldaja on hulluks läinud, et paneb sellise pealkirja? Kaugeltki mitte - tegemist on suure festivali Chess Classic Mainz 2008 lühendiga :).

See festival kestab see aasta 7 juulist 3 augustini. Toimub korraga palju turniire ja kodulehekülg on natukene keeruliselt üles ehitatud.

Igastahes, üritame anda väikese ülevaate. Ajakontroll on 20 min pluss viik sekki käigule juurde.

  1. Kiirmale meistrivõistlustel (vasakul on ka küsitlus selle kohta) on 4 osavõtjat - Carlsen, Anand, Moro ja Polgar J. Mängitakse kaks vooru. Esimene voor on tänaseks läbi ja hetkel juhivad Carlsen ja Anand 2 punktiga 3'st, Morol on 1,5 ja Juditil 0,5. (Anand tegi viigi Juditi ja Carlseniga, Carlsen Anandi ja Moroga).

    Anand ja Carlsen mängisid sitsiiliat, draakoni varianti ja lõppseisus oli Anandil natuke parem, aga ta otsustas valgetega viiki teha. Moro mängis mustadega Polgari üle ja sai mingi hetk väga hea ratsu c5'le valge suht niru valgeväljalise oda vastu. Seal ta tehniliselt realiseeris seisu. Anand mängis Polgariga sitsiiliat, sai musta väikse pressi alla, kuid Judit tuli välja ning tekkis huvitav lõppmäng - valgel on V ja O, V ja R vastu , pess üle, kuid etturid a ja c2; mustal d5,e5. Paistab, et sellest oli rohkem kui küll vastumänguks, sest lõpus üritas juba Judit võita, kuid ei leidnud midagi paremat, kui pakkuda ratsu üle seisus viiki. Kas ta siis ei vaatanud Bieli partiisi!? Carslen ei suutnud minu arust valgetega Moro vastu sitsiilias paremust saada, mustal oli küllaldane vastumäng ning mingi hetk ta pidi minema erivärvi odade ja vankrite (vankrid olid mõlemad küll valgel ruudul) lõppmängu ja seal viigi tegema. Moro ja Anand mängisid sitsiilias Najdorfi, kus Anand mängis üle ja võitis pessi, aga peal oli erivärvi odade ja kahe vankri lõppmäng, mille Anand ühe ilusa trikiga (32...vb3!) sai vankri lõppmängu, kust noppis ilusa võidu (etturilõppmängus). Polgar sai valgetega Carlseni vastu Draakonis päris hea seisu, aga siis ta eksis ning Carlsen sai vahetada 2 vankrit lipu vastu ning valge kuningas hakkas tundma end päris ebakindlalt. Must noppis ettureid nagu maasikaid ja mingi hetk otsustas Judit, et vanker a8'l on jõle seksikas ja peale seda sai kohe turpsi.
  2. FiNeti Chess960 Naiste kiirmale maailmameistrivõistlustel võidutses Kosteniuk (all pildil) 5,5 punkti, teine koht oli ukrainlane Lahno (4punkti) ning kolmas leedukas Cmilyte (2) ning viimane oli ukrainlane Zhukova(0,5 punkti) . Aga sellega pull ei piirdunud - 1 ja teine 2 mängisid omavahel ka matši, mille võitis Kosteniuk (1. mäng võit, teine kaotus, kolmas viik, neljas võit) ning kolmanda koha mängu võitis Cmilyte (võit,viik,võit,viik). Kõik need naised olid 10-17 kohas naiste reitingutabelis. Btw Lahno oli eelmise aasta meister.

  3. Toimub ka avatud kiirmale turniir (960 oma) ning 223 osalejat, keskmine reiting 2159 ning osalejate hulgason 39 gmi, 20 im, 5 wgmi, 5fmi, 16 wimi ning 1 wfm. Turniiri võitis meile kõigile teatud-tuntud Harikrishna Nakamura 9 punktiga 11'st, teine ja kolmas ka 9 punkti, aga koff madalam - Movsesian ja Motylev. Nimedest olid veel kohal - no neid oli, vaadake tabelit.
    Pildil on Nakamura, ilmselgelt väga korras olekus.
  4. 2-3 august toimub ka ORDIX open - nagu nemad väidavad, suurim avatud kiirmale turniir.
On ka alla 14 aastaste talentide turniir ja arvutite turniir. Võimalik, et midagi veel - aga selle analüüsi me jätame Vaatlejale. Sõbralikult jagame.

Nii, kes aga ei tea, siis Chess 960 on tuntud ka kui Fischeri male. Või suvamale, või kuidas seda eesti keeles kutsutakse. Sai see alguse Fischerilt 16 juuni 1966. Mõte on selles, et vigurite kohad vahetatakse ära. Etturid jäävad paigale. Odad peavad olema eri värvidel ja kunn peab olema kahe vankri vahel. Miks seda teha? Aga selleks, et siis jäävad avangud ära ja inimene peab olema ise loomingulisem, ise mõtlema. Kodune ettevalmistus ja pähe tuupimine tähendab kohe palju vähem. Võidab see, kes paremini mängib (üldjuhul). Päris lahe oleks, kui Eestis ka toimuks midagi sellit ... (vihje, vihje, vihje!). Peakski uue küsitluse üles panema, et kui paljud mängiksid turniiri, kui Vaadeldaja korraldaks selle. Samas, oleks vaja ka sponsoreid jms. Anywho, selle peale võib mõelda, eks?

NB! Rohkem infot, võite leida kasvõi wikist.

No comments: