Thursday, October 27, 2011

Eesti Maleliit ei vaja olümpiakoondise maletajaid?

Viljandi Maleklubi CC Fellin presidendina lugesin hiljuti Vaadeldajast hr. Ardi Tedrema avalikku kirja selle kohta, kuidas Laagri male arendamise ja edendamise keskus-klubi keelduti Eesti Maleliitu vastu võtmast (http://vaadeldaja.blogspot.com/2011/09/ardi-tedrema-malesober-kas-ainult.html).

Ei ole saladus, et 29. juunil 2011 esitasin isiklikult Viljandi Maleklubi CC Fellini poolt taotluse Eesti Maleliitu astumiseks. Avaldusele lisasin klubi liikmete nimekirja, kus 23 liikme seas muu hulgas sellised nimekad maletajad nagu SM Meelis Kanep, RM Hillar Kärner, RM Tarvo Seeman, FM Tuuli Vahtra (kõik nad on tulnud vähemalt korra individuaalselt Eesti meistriks), samuti mitmeid meistrikandidaate ja teenekaid malehuvilisi. Tasub mainida, et Kanep, Seeman ja Vahtra kaitsesid 2010. aastal maleolümpial Venemaal Hantõ-Mansiiskis Eesti koondiste au.

Erinevalt Laagri klubi saagast oli minu klubi osas käitumine veelgi enam lugupidamatust üles näitav. Nimelt minu pöördumine ei leidnud mingit tagasisidet ja seda vaatamata asjaolule, et maleliidu põhikirja p. 12 kohaselt „Liidu liikmeks astumiseks tuleb esitada kirjalik avaldus, mille kohta juhatus teeb otsuse 90 kalendripäeva jooksul arvates avalduse laekumise päevast.“

90 päeva jooksul mulle mingisugust vastust maleliidu liikmeks vastu võtmise või mitte vastu võtmise kohta ei saadetud. Seetõttu olin sunnitud oktoobris abi paluma advokaadibüroolt ja alles pärast advokaadi korduvat pöördumist Eesti Maleliidu juhatuse poole sain viimaks 26. oktoobril 2011 ehk ligi 4 kuud pärast avalduse esitamist (!) Eesti Maleliidu juhatuse esimehe Henrik Olde poolt digitaalselt allkirjastatud äraütleva vastuse klubi alaliidu liikmeks arvamise kohta. Eesti Maleliidu vastavat juhatuse otsust ma alaliidu koduleheküljelt aga jätkuvalt ei leia.

Viljandi Maleklubi CC Fellin on viimastel aastatel korraldanud heal tasemel suviseid Ilmar Raua mälestusturniire, millised on olnud malele äärmiselt heaks positiivseks propagandaks nii Viljandimaal kui kaugemal. Turniir on olnud esinduslik, toonud mulgimaale mitmeid rahvusvahelise klassiga maletajaid – suurmeistreid, ja leidnud kajastamist meedias. Näiteks artiklid http://www.sakala.ajaleht.ee/524148/malestusturniiri-voidu-teenis-suurmeister-kaido-kulaots/ (2011) ja http://www.sakala.ajaleht.ee/276690/voidupreemia-viis-normunds-miezis/ (2010).

Tänavu sai turniiri ajal avatud Ilmar Raua nimeline mälestustahvel tema sünnikoduks oleva maja seinal (vt. http://www.sakala.ajaleht.ee/520064/avatakse-malestus-tahvel/) – kui palju on Eestis üldse maletajaid kelle auks midagi sellist tehakse?

Viljandi Maleklubi CC Fellin on pidanud vajalikuks pidada meeles teisigi kohalikke malemehi. Nii toimus käesoleva aasta märtsis esmakordselt rohke osalejate arvuga Leo Braschinsky mälestusturniir kiirmales, milline on soov teha traditsiooniks. Järgmisel aastal oleme lisaks neile nimetatud võistlustele organiseerimas Jüri Sammuli mälestusturniiri.

Kindlasti ei ole ülearune märkida sedagi, et aastaid toimuvad Viljandi maakonna esivõistlused noortele, seda nii individuaalses kui ka võistkondlikus arvestuses ja viimastel aastatel on osalejaid olnud üle poolesaja. Nendegi võistluste toimumisele on Viljandi Maleklubi CC Fellin oma tagasihoidliku panuse andnud, samuti mitmetele teistele Viljandi linnas ja maakonnas toimuvatele malevõistlustele.

Ja ometi ei ole kõik see piisav, et klubi võiks kuuluda Eesti Maleliidu liikmeskonda? Meil on tugev liikmete nimekiri, aitame igal aastal täita Eesti Maleliidu kalenderplaani arvestataval tasemel võistluste korraldamisega ja vaatamata sellele pole Eesti maleelus meid vaja? Olen tüdinud igasugustel otsitud põhjustel liikmeks vastuvõtust keelduvate otsuste saamisest ja küsin täna Eesti Maleliidu juhatuselt otse – kui kaua see ausa maleinimese nöökimine veel kestab?

Tanel Kuldsepp,

Viljandi Maleklubi CC Fellin president

200 comments: